Grondstomen uitbesteden
Grondstomen is zwaar en intensief werk. Steeds meer telers kiezen er dan ook voor om dit werk uit te besteden. Je kunt voor het ontsmetten met stoom verschillende bedrijven inhuren. Zij verzorgen het gehele proces en zorgen daarbij (indien gewenst) zelf voor het stoomzeil en de andere benodigdheden.
|
___
Whitepaper: 'Teeltwisseling: schoon eindigen, schoon beginnen'
 Voorkom achtergebleven ziektes en plagen in je nieuwe gewas met een hygiënische teeltwisseling. Volg het stappenplan boordevol tips, zodat je precies weet wat je moet doen tijdens deze hectische periode. Zo hoef je achteraf niet onnodig bij te sturen met bestrijdingsmiddelen.

|
Nazorg
Na het stomen van de grond is een goede zorg van belang.
Het is ten alle tijden belangrijk om na het stomen te zorgen voor ontsmette schoenen, kleding, gebruikte machines en andere gereedschappen. Dit om het opnieuw besmetten van de grond te voorkomen wanneer je de grond gaat bewerken.
Daarnaast laat men de grond vaak een aantal dagen – of liever nog een week – rusten, zodat de structuur kan herstellen. Door de bodem te laten herstellen na het stomen, zal er weer een gezonde bodem ontstaan.
Het is daarbij heel belangrijk dat er niet teveel water wordt gegeven na het planten. De net gestoomde bodem en nieuwe bodemstructuur kan dit namelijk nog niet aan, omdat het opnieuw water op moet leren nemen. Veel water spoelt ook de voedingstoffen uit de bodem. Het advies is dus om met kleine watergeefbeurten te beginnen en dit langzaam op te bouwen.
Plantweerbaarheid na het stomen
Door gebruik te maken van plantweerbaarheidsmiddelen kan de hersteltijd van de bodem worden ingekort. Voor het bodemleven is het van belang dat de bodem afgekoeld is na het stomen. Dit kan versneld worden door koude lucht door de leidingen aan te zuigen.
''Het is het van belang om de grond na het stomen te ‘voeden’ met een goed bodemleven, zo ‘vul’ je als het ware de grond.'', aldus plantweerbaarheidsspecialist Maarten Casteleijn. Hierdoor krijgen de ziekteverwekkers minder ruimte om de plant te infecteren en beschadigen. Het ‘vullen’ van de bodem kan worden gedaan met wormen, schimmels, bacteriën en zoals mycorrhiza en rhizobacteriën. Deze organismen leven in de natuur in de wortelomgeving van de plant.
De namen rhizobacterie en mycorrhiza geven al aan dat zij in het wortelmilieu van de plant thuishoren. Rhizo is namelijk het Griekse woord voor wortel.
Voor het verbeteren van de bodemstructuur kunnen er verschillende soorten wormen worden toegevoegd. Wormen zorgen ervoor dat het bodemleven zo is vormgegeven, dat alle bodemorganismen hier goed kunnen leven. Er wordt een gunstige omgeving voor positieve interacties gecreëerd, waardoor ongewenste schimmels en bacteriën geweerd worden.
Vragen over grondstomen
Heb je vragen over grondstomen, producten die kunnen worden gebruikt, grond ontsmetten met stomen of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Maarten Casteleijn via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Over Maarten Casteleijn Maarten Casteleijn is productspecialist plantweerbaarheid bij Royal Brinkman. Naast ervaring in de tuinbouw heeft hij ook ervaring in het lesgeven en het coördineren van onderzoeken in de medische sector. Door zijn werkervaringen te combineren kan hij met verschillende blikken naar een probleem kijken en out of the box denken. Zijn passie is, zoals hij zelf zegt en blijkt uit zijn werkervaring: kennis ontvangen en delen. “Ik heb een brede interesse gericht op innovatie en duurzaamheid. Samen met de teler wil ik door de plantweerbaarheid te verhogen een uiteindelijke nullozing bereiken.”
|