Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank     Verpakking & ontwerp   Potten & containers    Hoe kies je de juiste pot?


Hoe kies je de juiste pot?

Pot kiezen
Geschreven door Sonja Buurman | Laatste update: 01-06-2016

Ieder gewas heeft andere behoeften en het gebruik van de juiste pot kan bijdragen aan de kwaliteit van je product. Denk hierbij aan het kiezen van het juiste materiaal, de juiste grootte en de eventuele bodemgaten in de pot. Daarom geven we extra informatie over de verschillende opties. 


Materiaal

We spreken van twee verschillende soorten potten: spuitgiet potten of thermoform (vacuüm) potten. Spuitgiet potten zijn iets dikker en voelen daardoor steviger aan en zijn herkenbaar door het injectiepuntje aan de onderkant van de pot.  

Thermoform potten zijn gladder en hebben vaak een zwarte/grijze binnenkant. Deze potten zijn milieuvriendelijker doordat ze voor een groot deel gemaakt worden van recyclebaar materiaal. Ook zijn thermoform potten beter te bedrukken. Daarnaast is er in het thermoform segment ook nog een D-Grade lijn op basis van 100% plantaardige grondstoffen zonder oliebestand delen. 


Grootte

Daarnaast kan je kiezen voor een pot met een hoek van 5 graden en een hoek van 8 graden. Wij zetten de voor- en nadelen van de verschillende potten op een rijtje:

Pot 8 gradenPot 5 graden
Minder stabiel door relatief smalle onderkant.
Stabiel door bredere onderkant.
Grotere kans op omvallen bij grote planten.
Geschikt voor grote planten.
Minder bewortelbaar volume door kleinere potinhoud.
Groter bewortelbaar volume. 
Heeft minder potgrond nodig en levert daardoor besparing op.
Een duurdere optie door het gebruik van meer potgrond. 


Bodem en bodemgaten

Een belangrijk onderdeel van de pot is de bodem. Er zijn drie soorten bodems: een vlakke bodem, een bodem met profiel en een bodem met hoge voet.


Vlakke bodem

De vlakke bodem is geschikt bij gebruik van een bevloeiingsmat. De vlakke bodem maakt direct contact met de bodem, waardoor het water snel en egaal wordt opgenomen.


Profielbodem

Een profielbodem, zoals de multigaatsbodem en de Y- en X-bodem, zorgt voor volledige en snelle wateropname en -afvoer op verschillende niveaus. Het eerste niveau is de optimale capillaire ontwatering. Daarnaast vindt er een snel druppelende ontwatering en maximale beluchting plaats door de afstand van de bodem ten opzichte van de ondergrond. Tot slot dragen de ontwateringsopeningen op het schuine deel bij aan de snelle wateropname en -afvoer. Deze bodem is multifunctioneel en geschikt voor gronddoek, bevloeiingsmatten en betonvloeren, al dan niet met eb- en vloedsystemen. 


Bodem met hoge voet 

Een bodem met hoge voet heeft een aantal voordelen. Door de hoge voet is er een zekere afstand ten opzichte van de ondergrond. Deze afstand zorgt voor snel druppelende ontwatering en een maximale beluchting. De bodem met hoge voet is zeer geschikt voor oneffen teeltvloeren. Door de schuin geplaatste gaten is de wateropname en -afvoer van de potten optimaal. De bodemconstructie voorkomt onnodig hangwater en draagt daardoor bij aan een ziektevrij wortelmilieu. De bodem met hoge voet is geschikt voor betonvloeren, al dan niet met eb- en vloedsystemen.

Pot met vlakke bodem
Pot met profielbodem
Pot met bodem met hoge voet
Vlakke bodemProfielbodemBodem met hoge voet


Bodemgaten

Ook kan je kiezen voor verschillende aantallen bodemgaten. Een groot aantal bodemgaten heeft meerdere voordelen:
  • Het zorgt voor snellere uitwisseling van water en lucht. 
  • Het substraat wordt sneller en egaler vochtig. 
  • Het biedt de mogelijkheid om sneller (bij) te sturen op vocht- en mestbehoefte van de plant. 
  • Meer en kleinere bodemgaten zorgen voor een betere verdeling  van het fijne substraat.

Potten als marketing-item

Potten zijn veelal te zien in zwart, terracotta of transparant. Meer en meer wordt de pot ook ingezet als marketing item: gekleurde potten om op te vallen, of bedrukte potten als informatiedrager. Dit zorgt er namelijk voor dat je product meer opvalt in het schap. 


Pottenconfigurator

Met de pottenconfigurator breng je eenvoudig als je wensen en behoeftes in kaart. Overzichtelijk voor jou, maar ook voor onze specialist! Op basis van de ingevulde vragenlijst zal hij je vrijblijvend een advies op maat aanbieden.Vragen over het kiezen van een pot of de pottenconfigurator


Heb je vragen over het kiezen van een pot of de werking van de pottenconfigurator? Neem dan contact op met verpakkingsspecialist Sonja Buurman via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Sonja Buurman Over Sonja Buurman

Sonja Buurman is sinds 2012 werkzaam bij Royal Brinkman als intern product specialist Packaging & Design. Zij fungeert als schakel tussen de afdeling verkoop en de leveranciers binnen het thema. “Het leukste van mijn werk vind ik het adviseren van de accountmanagers over de verschillende produkten en mogelijkheden van de diverse leveranciers op het gebied van potten, trays, bevloeiingsmatten en bamboestokken.”


Do not delete this link