Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Verpakking & ontwerp    Algemeen    Het gebruik van karton als verpakkingsmateriaal


Het gebruik van karton als verpakkingsmateriaal

Karton als verpakkingsmateriaal
Geschreven door Joyce van der Burg | Laatste update: 11-07-2018

Een trend op het gebied van verpakkingen is het gebruik van karton. Dit verpakkingsmateriaal heeft allerlei voordelen: het is duurzaam en biedt een goede bescherming tijdens het transport. Daarnaast is het een veelzijdig verpakkingsmateriaal en kan het in allerlei vormen gebruikt worden, zoals bloemen- en plantendozen, bloemen- en fustkragen en groente- en fruitkisten. In dit artikel vertelt onze specialist meer over het gebruik van karton als verpakking en de soorten karton die daarvoor gebruikt worden. 


Soorten karton

Er zijn twee soorten karton die gebruikt kunnen worden als verpakkingsmateriaal. Beide hebben ze andere eigenschappen, waardoor ze voor diverse doeleinden gebruikt kunnen worden.
  • Golfkarton: dit is stevig verpakkingsmateriaal dat bestaat uit meerdere lagen. In de verpakkingsindustrie wordt met name gebruik gemaakt van 3-laags golfkarton, maar ook 5-laags karton (met 2 golven) en 7-laags karton (met 3 golven) worden gebruikt. De golven zijn gestandaardiseerd naar acht verschillende combinaties van golfhoogte en aantal golven per meter.
  • Kartonnage: dit karton bestaat ook uit meerdere lagen, maar is meer samengeperst. Hierdoor is kartonnage gladder, kan het beter tegen vocht en is het beter te bewerken dan golfkarton. Kartonnage wordt vaak gebruikt voor maatwerk verpakkingen voor marketingdoeleinden, omdat foto’s en teksten hier duidelijk op gedrukt kunnen worden.

Gerelateerde producten


Laklaag op verpakkingsmateriaal

Om te voorkomen dat de inkt migreert met het voedsel en om zo de voedselveiligheid te waarborgen, kan karton voorzien worden van een extra laklaag en/of laminaat. Dit maakt het karton extra sterk. Informeer altijd goed naar de mogelijkheden voordat je het karton laat bedrukken, zodat je achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Tip: wij raden sowieso aan om verpakkingen voor de tuinbouw altijd te laten ontwerpen en bedrukken door een ontwerpbureau dat gespecialiseerd is in de tuinbouwsector. Voor met name verpakkingen van voedingsmiddelen gelden namelijk strenge regels en eisen, waarvan deze bureaus goed op de hoogte zijn.
Vragen over karton als verpakkingsmateriaal

Heb je vragen over de soorten karton voor het gebruik als verpakkingsmateriaal, of heb je interesse in een maatwerk oplossing? Neem dan contact op met verpakkingsspecialist Joyce van der Burg via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Joyce van der BurgOver Joyce van der Burg

Joyce van der Burg, productspecialist op de afdeling Packaging & Design, heeft al ruim 10 jaar ervaring in de tuinbouwsector. “Het leukste aan mijn werk vind ik de verbindingen leggen tussen klant, producent en andere betrokken partijen. Door die samenwerking op te zoeken, kunnen we de klant van de gewenste klantspecifieke verpakking voorzien. Ik houd van aanpakken en denk in oplossingen. Het ontzorgen van de klant is elke dag een leuke en belangrijke uitdaging voor mij!”


Do not delete this link