Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Technische projecten    Water    Wat is het belang van ketelwaterbehandeling?

Wat is het belang van ketelwaterbehandeling?

Tips voor onderhoud aan het verwarmingssysteem
Geschreven door Ben Peters | Laatste update: 20-12-2019

Steeds meer verzekeringsmaatschappijen stellen eisen aan de waterkwaliteit in WKK-systemen en verwarmingssystemen. Een teler is zelf verantwoordelijk voor het voorkomen van corrosie en verstoppingen van zijn systeem. De verzekeringsmaatschappij geeft geen uitkering wanneer zij kunnen aantonen dat de waterkwaliteit van het systeem niet volgens de richtlijnen. Door jaarlijks het ketelwater, WKK-systeem en koelsysteem te monitoren, voorkomt je veel ellende. In dit artikel legt onze specialist meer uit over ketelwaterbehandeling in de glastuinbouw. Wat is ketelwater?

Ketelwater is het water wat zich bevindt in de verwarmingsketel, WKK of CV ketel. Dit water stroomt door leidingen van staal, RVS, koper of kunststof. In de glastuinbouw functioneren verwarmingssystemen vaak seizoensgebonden, waardoor (delen van) de systemen soms maanden stil staan. En stilstand is achteruitgang.
Door het water te behandelen, kan ervoor worden gezorgd dat de kwaliteit van het water in het systeem optimaal blijft. Zo wordt veroudering van het systeem zo ver mogelijk uitgesteld, maar heeft dit ook positieve effecten op de groei van de plant.  Vervuiling van ketelwater 

Bij het gebruiken van de ketel, is het heel belangrijk dat de kwaliteit van het suppletiewater van goede kwaliteit is. Helaas is dit vaak niet het geval, wat ervoor kan zorgen dat er geen goede warmteoverdracht in het verwarmingssysteem is. 
Suppletiewater is het water wat wordt toegevoegd aan het systeem. Hiervoor kunnen verschillende soorten water worden gebruikt, waaronder leidingwater, onthard water, hemelwater, demiwater, grondwater en oppervlaktewater. Let erop dat in elk soort water dingen terug te vinden zijn als kalk, bacteriën, algen, anaerobe bacteriën en slib. 

Wanneer ketelwater vervuild is, kan dit gaan uitzakken en ophopen. Dit veroorzaakt corrosie of leidt ertoe dat bacteriën in het systeem zich kunnen vermenigvuldigen. Het belangrijkste om te onthouden is, dat aandacht voor de monitoring van het ketelwater veel problemen kan voorkomen. Want door regelmatig op het ketelwater te letten, kan er tijdig worden ingegrepen. Belang waterbehandeling

Ondanks de gevolgen die vies ketelwater kunnen veroorzaken, wordt het belang van het behandelen van het ketelwater vaak onderschat. Om het systeem en de leidingen zo lang mogelijk mee te laten gaan, is het toch erg belangrijk om het ketelwater te behandelen. 
Het systeem kan er van buiten nog zo goed uitzien, maar helaas zegt dit niks over de staat van de binnenkant van het systeem. De kwaliteit van het water in de systemen moet niet onderschat worden. De leidingen kunnen namelijk aangetast raken, wat voor problemen kan zorgen. Gevolgen als een verminderde warmteoverdracht en een lager energierendement in de warmtewisselaars bijvoorbeeld. 

Oorzaken ‘vies’ ketelwater

Een veelgemaakte fout is vies of zwart water ‘’dood water” noemen. De vieze of zwarte kleur geeft juist aan dat het alles behalve dood is. Het is belangrijk om de oorzaak hiervan te achterhalen. Hieronder een aantal oorzaken waardoor de kwaliteit van het ketelwater aanzienlijk achteruit kan gaan: 
  • Het gebruik van hard water
Hard water bevat veel kalk, ook wel bekend als ketelsteen. Het vormt een laagje op de wand, wat voor een verminderde warmteoverdracht zorgt, kan leiden tot het verstoppen van de leidingen en uiteindelijk kan leiden tot het uitvallen van het systeem. 

  • Zuurstofintrede 
Zuurstof kan het systeem binnenkomen via een open buffer of door suppletie en zorgt zo voor de vorming van magnetiet, een goede corrosievorm van ijzer. Magnetiet ontstaat in zuurstofarme omgevingen en vormt een zwarte, beschermende laag aan de binnenkant van de leidingen. Zodra er dus sprake is van een lekkage of het suppletiewater van lage kwaliteit is, zal deze laag continue gevormd worden. Als deze laag magnetiet te dik wordt, laat het los en komt het terecht in het ketelwater. De magnetietdeeltjes zijn zeer scherp, wat kan leiden tot storingen, erosie, lekkages, afzettingen, rendementsverliezen en zelfs uitval van het gehele verwarmingssysteem. 

  • Kunststof onderdelen
De kunststof onderdelen in het verwarmingssysteem zorgen voor corrosie aan de metalen onderdelen van het systeem. Indien er zowel metaal en kunststof onderdelen in het systeem te vinden, raden wij aan contact op te nemen met één van onze specialisten. De behandeling voor deze materialen is namelijk niet altijd hetzelfde.


Hoe werkt ketelwaterbehandeling?

Naast het regelmatig controleren en reinigen van de deelstroomfilter, is het ook van belang om de kwaliteit van het ketelwater van tijd tot tijd te monitoren. Zo heb je inzicht in de kwaliteit van het systeemwater. 
Mochten er afwijkende waarden worden gevonden, dan kan er snel actie worden ondernomen door gebruik te maken van AVF ketelwaterbehandelingsproducten. 

Op deze manier kan er voorkomen worden dat stilstand een lekkage veroorzaakt, omdat er niet naar het ketelwater wordt omgekeken. Door goede waterbehandeling zorgt je er ook voor dat er wordt voldaan aan de garantie- en verzekeringseisen die worden gesteld aan een WKK. 
Wat betreft stilstand van het water, is het van belang om op te maken hoe veel kosten je bespaart met het stil zetten van het systeem, tegenover de kosten die de problemen van stilstaand water kunnen veroorzaken. Er kan namelijk vanuit worden gegaan dat stilstaand water altijd voor problemen zorgt. Afspraak maken voor ketelwaterzuivering

Wil je meer informatie over een ketelwaterbehandeling of wil je een afspraak maken? Neem dan contact op met je accountmanager of neem contact op met een van onze specialisten via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie- op werkdagen zelfs binnen 24 uur. Ben PetersOver Ben Peters

Ben Peters, verkoper en productspecialist van technische projecten bij Royal Brinkman, heeft al 40 jaar aan ervaring. Hij is gespecialiseerd in elektro en computer installaties, maar weet ook veel af van watertechniek. “In deze functie blijven er altijd uitdagingen, techniek staat letterlijk nooit stil en er zijn altijd nieuwe ontwikkelingen. Het leuke aan techniek is dat je samen met een team de projecten oppakt en dus nooit alleen werkt. Ook is samen met de klant tot de juiste installatie en resultaten komen de moeite waard.”


Do not delete this link