Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank     Technische projecten    Hoe reinig je het deelstroomfilter van het verwarmingssysteem?

Hoe reinig je het deelstroomfilter van het verwarmingssysteem?

Hoe reinig je het deelstroomfilter van het verwarmingssysteem?
Geschreven door Giel van der Hoeven | Laatste update: 05-07-2018

In de verwarmingssystemen in de kas is een grote hoeveelheid water aanwezig. In dit water kan langzaamaan vervuiling ontstaan. Een van de problemen hierbij is de vorming van magnetiet. Magnetiet is een corrosievorm die ontstaat in een zuurstofarme omgeving, en die als het ware een zwarte, beschermende laag aan de binnenkant van de leidingen vormt. Na verloop van tijd kan deze laag echter loslaten en in het ketelwater terecht komen. Daarom is het belangrijk om het deelstroomfilter van het verwarmingssysteem regelmatig te reinigen. Onze specialist legt uit hoe dit werkt. 


Loslaten magnetiet

Magnetiet ontstaat dus in een zuurstofarme omgeving. Bij zuurstofintrede, door bijvoorbeeld lekkages, suppletie of zwetende kranen, zal deze magnetietvorming echter blijven voortzetten. Daarbij is het belangrijk om te weten: hoe lager de temperatuur van het water, des te meer zuurstof er in wordt aangezogen en in kan oplossen. De inmiddels gevormde beschermende magnetietlaag wordt hierdoor onstabiel en gaat loskomen van de leidingen. Er ontstaat nu een proces waarbij herhaaldelijk magnetiet gevormd wordt en loslaat. Hierdoor komt er meer magnetiet in het systeemwater terecht. Deze magnetietdeeltjes zijn vlijmscherp, vervuilend en sterk magnetisch. ‘Dood’ water (lees: zwart water) is dus eigenlijk helemaal niet zo dood! 


Gevolgen magnetiet

Magnetiet verwijdering is heel belangrijk. Magnetiet heeft namelijk allerlei negatieve gevolgen:
  • Erosiecorrosie van leidingen en componenten (kapot gaan van o.a. pompwaaiers)
  • Vastzittende kleppen waardoor de installatie niet meer in te regelen valt
  • Slibvorming in combinatie met kalk en bacteriegroei
  • Rendementsverliezen

Benodigde producten


Deelstroomfilter reinigen

Magnetietvorming kan voorkomen/verwijderd worden door goede ontgassing en magneetfiltratie. Deze magneetfiltratie vindt plaats in de deelstroomfilters, welke in de leiding ingebouwd zijn. Binnen in het deelstroomfilter zijn een en enkele magneten aanwezig. De filterzak vangt de grove delen weg uit het systeemwater en de magneten vangen de kleine deeltjes af. Vervuilde filterzakken dienen vervangen te worden en de magneten dienen bij sterke vervuiling goed afgespoeld te worden.

Sluit voor het openmaken van het deelstoomfilter de toe- en afvoerleidingen af en schroef het filter open met behulp van de grote deksel bovenop het deelstroomfilter. Nadat het filter en de magneten zijn schoongemaakt, dient alles weer afgesloten te worden. Draai - na het goed sluiten van de deksel - de aanvoerleiding weer zachtjes open en ontlucht het deelstroomfilter middels het ontluchtingskraantje in de deksel. Als het deelstroomfilter ontlucht is, kan ook de afvoerleiding weer geopend worden.


Onderhoud verwarmingssysteem

Het reinigen van het deelstroomfilter is niet het enige onderhoud wat een verwarmingssysteem op regelmatige basis nodig heeft. Klik hier voor meer tips voor onderhoud aan het verwarmingssysteem.



Vragen over reinigen van het deelstroomfilter van het verwarmingssysteem
Heb je vragen over het reinigen van het deelstroomfilter van het verwarmingssysteem, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Ben Peters via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.





Giel van der HoevenOver Giel van der Hoeven

“Giel van der Hoeven, onderhoudscoördinator, heeft al ruim 25 jaar ervaring in de sectoren tuinbouw en techniek. Sinds 2015 deelt hij zijn kennis met de klanten van Royal Brinkman. “Het oplossen van technische problemen en adviseren over onderhoud en inspecties blijft elke dag weer een uitdaging. Het leuke aan tuinbouwtechniek is dat dit steeds verschilt per klant. Dat houdt het werk interessant en afwisselend.”






Do not delete this link