Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
 • Shop 
 • Ervaringen
 •   
 • UniMite Air

 •  
 • Ervaring SK Roses • SK roses

  "Biologische bestrijding van trips in roos met de UniMite Air Bioverblazer geeft resultaat" 


  - Rozenkweker Bas Koene  -
  • “Vooral trips kregen we vorig jaar onvoldoende onder controle. Sinds eind 2019 werken we met een biologische aanpak; we verstrooien montdorensis roofmijten met Powerfood voermijten. Met de bioverblazer van Royal Brinkman gaat de tripsbestrijding nu goed; we hebben in 2020 tot week 36 niet chemisch tegen trips gecorrigeerd.”


   Aan het woord is Bas Koene, rozenkweker in De Lier. “Trips veroorzaakt in roos zichtbare schade aan de bloemknop. Er ontstaan vlekjes op de bloemblaadjes, de bloem raakt beschadigd en is geen A1-kwaliteit meer.” Bas Koene geeft aan dat, met de aanpak uit het verleden, het niet goed lukte om trips de baas te worden. Naast de inzet van roofmijten waren chemische bestrijdingen nodig. “We moesten te vaak corrigeren met chemische middelen en zelfs dat was onvoldoende. Ook de groei werd geremd en daar wilden we vanaf.”   "Goede tripsbestrijding door verblaasmethode."
   Bas Koene, rozenkweker SK Roses in De Lier  Ervaringen SK Roses

  Bij kwekerij SK Roses schoof eind 2019 de chemie aan de kant en koos voor een nieuwe biologische aanpak in de bestrijding van trips. Kees Kouwenhoven, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, begeleidde de nieuwe aanpak. “De roofmijt montdorensis is in combinatie met een bijvoerstrategie met Powerfood een goede biologische bestrijder van trips. Door de roofmijt bij te voeren ontstaat er een goede populatie montdorensis in het rozengewas.” Bij SK Roses is eind 2019 gestart met het handmatig uitstrooien van montdorensis en Powerfood. De aanpak sloeg direct aan; roofmijten waren in het hele gewas terug te vinden. Bas Koene geeft aan dat het handmatig uitstrooien van montdorensis en Powerfood goed ging, maar wel arbeidsintensief was en daarom hebben zij de ontwikkeling van de Bioverblazer door Royal Brinkman op de voet gevolgd.
  • Trips veroorzaakt vlekjes op bloemblaadjes  • Kees Kouwenhoven, specialist gewasbescherming  • De bioverblazer UniMite Air heeft 2 strooibunkers


  Ontwikkeling van de Bioverblazer


  Voor een optimale verdeling van roofmijten en Powerfood heeft Royal Brinkman de afgelopen jaren samen met leverancier Pullens Mechanische Technieken verschillende bioverdeelsystemen ontwikkeld. Strooibunkers aan een spuitrobot of monorailsysteem, die uniform roofmijten verdeelden, waren er al. In de rozenteelt was de wens om traliebreed én uniform roofmijten te kunnen verstrooien.

  Michael Visser, specialist mechanisatie bij Royal Brinkman: “Er bevinden zich twee strooibunkers op de Unimite Air bioverblazer, de één blaast 5 meter naar links en de ander 5 meter naar rechts waardoor een maximale strooibreedte van 10 meter haalbaar is. Door de transparante voorraadbunkers is goed te zien wat de voorraad van het biologisch materiaal is. De slimme vinding is het opvoerbandje van het biologisch materiaal in de voorraadbunker. Door het opvoerband systeem verdeelt de Bioverblazer heel gelijkmatig altijd dezelfde hoeveelheid roofmijten en voermijten.” 

  SK roses
  V.l.n.r. Michael Visser, Kees Kouwenhoven (Royal Brinkman) en Bas Koene (SK Roses)
  “De UniMite heeft een werkbreedte van 10 meter.”
  - Michael Visser, productspecialist mechanisatie

  Arbeidsbesparing

  SK Roses heeft inmiddels een half jaar ervaring met de Bioverblazer. Bas Koene geeft aan dat de arbeidsbesparing groot is. “De Bioverblazer hoeft hier maar één keer in een 8 meter tralie heen en weer om tot een goede verdeling van roofmijten te komen. Het apparaat is makkelijk te bedienen; de bunkers bijvullen en met de afstandsbediening aansturen kan met één persoon. Het allerbelangrijkste resultaat is dat de tripsbestrijding goed onder controle is.” 
  Kees Kouwenhoven: “Het verblazen van de voermijt Powerfood bij SK Roses gebeurt wekelijks, de roofmijt montdorensis wordt elke tweede week bijgemengd en tegelijk mee verblazen. We scouten op de aanwezigheid van roofmijten in het gewas en het maakt niet uit waar we lopen;  voor- of achterin de kap, in het midden of aan de zijkant van de tralie, overal komen we roofmijten tegen.”  Verbetering

  De verbetering van de biologische bestrijding met Montdorensis en Powerfood met de bioverblazer is groot bij SK Roses. “Door een goede tripsbestrijding kunnen we jaarrond een goede kwaliteit rozen leveren.”

  SK roses


  Do not delete this link