Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler


‘RIBA weeg- en registratiesysteem is een belangrijk stuurmiddel’

- BIO-teler Frank de Koning -

“Onze methode van verpakken, wegen en registreren was aan vervanging toe. Drie jaar geleden zijn we centraal gaan verpakken in onze nieuwe inpakloods. Bijna al onze producten gaan in kleinverpakkingen weg. Dat geeft veel kleine partijen, veel verpakkingsmateriaal en veel handelingen. Op ons wensenlijstje stond bovenaan niet alleen goed wegen, maar ook registreren. Dat doen we nu met de RIBA plateauweegschalen en de RMS-software.”
 • Aan het woord is Frank de Koning, BIO teler in Brielle op Voorne-Putten. “Wij telen biologisch dynamische vruchtgroenten op 11,5 hectare op 4 locaties. Dit zijn tomaten, komkommers, aubergines en paprika’s in allerlei soorten en verpakkingen. Met de grote variatie in afnames door de retail en natuurvoedingswinkels is het belangrijk om per soort een goede kostprijsberekening te kunnen maken.”

  “Met veel kleine partijen is het belangrijk goed te registreren.” 
  - Frank de Koning, BIO-teler in Brielle
Methode van verpakken

Bij de biologisch dynamische vruchtgroentekwekerij van Frank de Koning werd in het verleden op alle 4 de locaties apart verpakt. Met de bouw van de nieuwe inpakloods kwam de wens om centraal te gaan wegen, verpakken, alsook de prestaties van de medewerkers te monitoren. Wat hun snelheid is, maar ook hoeveel overgewicht ze weggeven.

 • Keuze voor ARCI plateauweegschalen
  Frank Schoenmakers, technisch specialist Royal Brinkman, legt uit dat bij het verpakken van groenten en fruit elke gram belangrijk is. “Aan de ene kant wil je dat het proces snel gaat, aan de andere kant wil je ook niet teveel overgewicht weggeven. Daarnaast was er bij De Koning de wens voor een goede registratie. We hebben De Koning een systeem geadviseerd van Riba weegtechniek. Dit systeem is eenvoudig in gebruik en is gekoppeld aan software dat op de achtergrond voor alle registratie zorgt. Het systeem is eenvoudig, plug & play, zonder moeilijke instellingen en heeft geen abonnementskosten.” Bij De Koning wordt aan twee verpakkingslijnen met 12 weegschalen tegelijk gewerkt. Het systeem is zeer gebruikersvriendelijk doordat het display van kleur verandert: oranje bij ondergewicht, groen bij het correcte gewicht en rood bij overgewicht. Op deze manier kan de norm zo goed mogelijk gehaald worden. 

  “Het systeem voorkomt het weggeven van overgewicht.” - Frank Schoenmakers, technisch specialist

No-nonsense systeem

Alwin de Ridder van Riba Weegtechniek adviseerde Frank de Koning een no-nonsense systeem. “Dit ARCI-systeem is eenvoudig te bedienen. De medewerker ontvangt via de weegschaal de werkopdracht, met daarbij de artikelnaam en code, het low gewicht en high gewicht. Vanaf de weegschaal gaat er belangrijke informatie terug naar de computer; daarbij moet je denken aan naam van de medewerker, datum, tijd, productcode, brutogewicht en netto gewicht. Er kunnen eenvoudig rapportages gemaakt worden, per dag, per week, per periode, per jaar, per medewerker etc. De winst zit hem in data; daarmee heeft de teler een belangrijk instrument in handen om een totaalbeeld te krijgen van zijn gehele productie en van de individuele prestaties van de medewerkers in de inpakloods.”

 • De Koning werkt met twee verpakkingslijnen met totaal 12 weegschalen.
 • Omdat het display van kleur verandert, kan de gewichtsnorm zo goed mogelijk gehaald worden.
 • De teler heeft een totaalbeeld van de productie én van individuele prestaties van medewerkers.
 • Verbetering
  Het nieuwe weeg- en registratiesysteem zorgt bij Frank de Koning voor een grote verbetering in de snelheid van verpakken van de verschillende soorten vruchtgroenten. “Het rendement van het RIBA-systeem is groot. Dagelijks sturen we bij op overgewicht en op prestatie van de medewerkers. De verwachtingen voor het eind van het seizoen zijn groot wanneer we in de totale database kunnen zien wat de toegerekende kosten per partij per klant. Het is voor ons een belangrijk stuurmiddel om beter de kosten in de hand te houden en efficiënt te werken en zo optimaal mogelijk de klant te bedienen.”

  “De winst van dit ARCI-systeem zit in de data.” 

  -Alwin de Ridder, Riba Weegtechniek


Do not delete this link