Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Hommels     Hoe moet je hommelkasten plaatsen?

Hoe moet je hommelkasten plaatsen?

Hoe moet je hommelkasten plaatsen?
Geschreven door Kevin van Kester | Laatste update: 31-08-2020

In de tuinbouw worden hommels ingezet als natuurlijke bestuivers. De hommels worden aangeleverd in speciale hommelkasten, waarin ze een nest bouwen. De hommelkasten zijn de basis van waaruit de hommels zich verspreiden in het gewas. Voor een zo effectief mogelijke bestuiving is het belangrijk om de hommelkasten op de juiste manier te plaatsen. Hierbij dien je rekening te houden met een aantal punten. Onze specialisten zetten deze punten op een rij.


Aandachtspunten hommelkasten plaatsen

  • Hommels oriënteren zich op zicht. Plaats hommelkasten daarom op een goed zichtbare plek langs het pad zodat ze eenvoudig de weg terug kunnen vinden.
  • Het is belangrijk dat er voldoende contrast is tussen de kast en de omgeving, zodat de hommels de hommelkasten kunnen onderscheiden.
  • Zorg ervoor dat de ingangen van de hommelkasten duidelijk zichtbaar zijn voor de hommels en plaats de uitgangen in verschillende richtingen om er zeker van te zijn dat de hommels een ingang kunnen vinden.
  • Verspreid de hommelkasten over de kas en zet maximaal drie hommelkasten boven elkaar.
  • Plaats hommelkasten altijd horizontaal, dit in verband met het suikerwater dat in de hommelkasten zit. Wanneer de hommelkast schuin wordt gehouden of schuin wordt gezet, loopt het suikerwater er snel uit.
  • Bescherm de hommelkasten tegen condens en regenwater om schade te voorkomen.
  • Plaats de hommelkasten nooit in de volle zon. Bescherm ze indien nodig met een isolatieplaat.
  • Bij belichte teelten dien je de hommelkasten enkele uren vóór zonsondergang te sluiten.
  • Bij paden langer dan 120 meter kan het noodzakelijk zijn ook achterin volken te plaatsen.Video

  • Bekijk de video hiernaast om te zien hoe hommelkasten geplaatst moeten worden.


Gerelateerde producten
Meer informatie over hommelkasten plaatsen

Heb je vragen over het plaatsen van hommelkasten, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met Kevin van Kester via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”


Do not delete this link