Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Hommels inzetten: zo doe je dat

Hommels inzetten: zo doe je dat

Hommels

Geschreven door Kevin van Kester | Laatste update: 22-10-2021

Hommels worden in de tuinbouw als natuurlijke bestuivers. Omdat het een levend insect is, is het niet alleen belangrijk om te weten hoe je hommels gebruikt en bijvoert, maar ook hoe je hommelkasten plaatst.


In dit artikel gaan we dieper in op:

Tips bij het gebruik van hommelvolken

Bij het gebruik van hommels heb je te maken met een levend product. Hommelvolken bevatten zo'n 80 tot 100 hommels, met een koningin en werkers. Dit vraagt om een andere werkwijze dan bij een standaard product. Zo is het belangrijk om de kwaliteit voor gebruik goed te controleren en de gebruiksaanwijzing op te volgen. Ook dien je het product op een andere wijze op te slaan en is het aan te raden om jezelf tegen hommels te beschermen bij het uitzetten.


Doe een kwaliteitscontrole
Maak altijd gebruik van materiaal van een erkende producent of distributeur die garant staat voor de kwaliteit, maar controleer voor het uitzetten ook altijd zelf de kwaliteit van het materiaal. Hiervoor is een handig kwaliteitscontrole protocol beschikbaar. Wanneer je afwijkingen constateert, meld je klacht dan altijd binnen 24 uur zodat er adequaat gereageerd kan worden.


Gebruiksaanwijzing lezen
Lees altijd de gebruiksaanwijzing en volg de gebruiksvoorschriften nauwkeurig op. Ook onze productspecialisten kunnen je vanuit hun ervaring over de beste toepassingswijze adviseren om zo het hoogste rendement te behalen.


Opslag van hommels
Probeer het materiaal zo snel mogelijk in te zetten (binnen 18 uur) voor het hoogste rendement. Opslag gaat altijd ten koste van de kwaliteit. Indien opslag noodzakelijk is, let er dan op dat je het product bewaart in een horizontale positie (om lekken van het suikerwater te voorkomen), in het donker en bij een temperatuur van 15 – 22°C. Zorg ook voor goede ventilatie van de opslagplaats om te hoge CO2-concentraties te voorkomen.

Verbeter de werking van hommels door in het gewas omstandigheden te creëren waarin zij goed gedijen. Onze productspecialisten kunnen je hierbij adviseren.


Draag persoonlijke beschermingsmiddelen
In principe steken hommels zelden, maar doen ze dit wel, dan kan dat zorgen voor een flinke pijnscheut of soms zelfs een (heftige) allergische reactie. Om te voorkomen dat je wordt gestoken door een hommel, bijvoorbeeld als je hommelkasten uitzet of hommels bijvoert, is het aan te raden om beschermende kleding te dragen. Draag bijvoorbeeld een helm met imkernet of een imkertrui en speciale handschoenen.

Benodigheden voor het plaatsen van hommelvolken

Hoe voer je hommels bij?

Bij een te kort aan stuifmeel moeten de hommels handmatig gevoerd worden. Houd hierbij rekening met de onderstaande werkwijze.
 • Vul een maatbeker met 55 milliliter stuifmeel. Dit is genoeg voeding voor een complete hommelkolonie voor 5 tot 6 dagen.
 • Open de hommeldoos.
 • Strooi het stuifmeel door het rooster in één hoek van de hommelkast.
 • Zorg ervoor dat er geen voeding op het rooster blijft liggen.
 • Sluit de hommelkast.

Video
Bekijk de video hiernaast om te zien hoe hommels gevoerd dienen te worden.Hoe plaats je hommelkasten?

Voor een zo effectief mogelijke bestuiving is het belangrijk om de hommelkvolken op de juiste manier te plaatsen. Hierbij dien je rekening te houden met een aantal punten.
 • Hommels oriënteren zich op zicht. Plaats hommelkasten daarom op een goed zichtbare plek langs het pad zodat ze eenvoudig de weg terug kunnen vinden. 
 • Het is belangrijk dat er voldoende contrast is tussen de kast en de omgeving, zodat de hommels de hommelkasten kunnen onderscheiden. 
 • Zorg ervoor dat de ingangen van de hommelkasten duidelijk zichtbaar zijn voor de hommels en plaats de uitgangen in verschillende richtingen om er zeker van te zijn dat de hommels een ingang kunnen vinden. 
 • Verspreid de hommelkasten over de kas en zet maximaal drie hommelkasten boven elkaar. 
 • Plaats hommelkasten altijd horizontaal, dit in verband met het suikerwater dat in de hommelkasten zit. Wanneer de hommelkast schuin wordt gehouden of schuin wordt gezet, loopt het suikerwater er snel uit. 
 • Bescherm de hommelkasten tegen condens en regenwater om schade te voorkomen. 
 • Plaats de hommelkasten nooit in de volle zon. Bescherm ze indien nodig met een isolatieplaat. 
 • Bij belichte teelten dien je de hommelkasten enkele uren vóór zonsondergang te sluiten. 
 • Bij paden langer dan 120 meter kan het noodzakelijk zijn ook achterin volken te plaatsen. 

Video
Bekijk de video hiernaast om te zien hoe hommelkasten geplaatst moeten worden.
 
Whitepaper: 'Effectieve bestuiving met hommels'


Hommels


Bestuiving: cruciaal voor een gezond en sterk gewas. En met hommels heb je bijzonder efficiënte bestuivers in de kas. Zeker als je zorgt voor de juiste omstandigheden. Met ons gratis whitepaper heb je alle tips en tools in handen voor een optimale bestuiving. Met kortere oogstperiodes, meer en betere vruchten en een hogere opbrengst als gevolg.

Download
Meer informatie over de inzet van hommels?

Heb je vragen over het voeren van hommels, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met Kevin van Kester via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”

Do not delete this link