Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Hoe ga je om met hommels in het najaar en in de winter?

Tips voor de inzet van hommelvolken in het najaar en in de winter

Hoe ga je om met hommels in het najaar en in de winter?
Geschreven door Kevin van Kester | Laatste update: 05-02-2021

In een belichte teelt wordt in het najaar en de winter gebruik gemaakt van kunstlicht om een beter teeltresultaat te behalen. Dit kunstlicht heeft echter invloed op hommels. Hommels kunnen namelijk niet goed navigeren bij kunstmatig licht omdat dit geen gebruik maakt van UV, waardoor zij de hommelkast niet terug kunnen vinden en uiteindelijk sterven. Daarom dien je bij het gebruik van hommels in een belichte teelt in het najaar en in de winter rekening te houden met een aantal punten om hommelsterfte te voorkomen. Wij zetten deze punten op een rij en geven tips.


Natuurlijk licht

Zet hommekasten in het najaar en in de winter alleen open als het natuurlijke licht schijnt. In de winter worden hommelkasten meestal geopend tussen 9 – 10 uur ‘s ochtends en gesloten na 14 - 15 uur ’s middags. Op een heel donkere dag kan ook besloten worden om de hommelkasten niet te openen.


Sneeuw en mist

Mist en sneeuw zorgen ervoor dat er minder natuurlijk licht de kas in komt – en sneeuw zorgt er ook nog eens voor dat het licht wat wél de kas in komt, enorm fel is. Dit heeft invloed op het oriëntatievermogen van hommels. Een flinke mist- of sneeuwbui kan ervoor zorgen dat je op één dag 10 - 25% van je hommelpopulatie kwijtraakt. Weet je dus dat er mist of sneeuw op komst is, houd hier dan rekening mee bij het openen en sluiten van de hommelkasten:
  • Is het ’s ochtends mistig en staan de hommelkasten nog niet open, stel dit dan uit tot na de mistbui.
  • Wordt er in de loop van de dag sneeuw voorspeld, zorg dan dat je de hommelkasten ruim op tijd sluit.

Houdt de mist of sneeuw langer aan (2 – 3 dagen), dan is het aan te raden om op tijd een aantal extra hommelkasten in te zetten ter compensatie. Houd hierbij een halve hommelkast per hectare aan.


Hommelkasten hoger plaatsen

In het najaar en in de winter kan je er ook voor kiezen om hommelkasten hoger in het gewas te plaatsen. Zo vangen de hommels vroeger op de dag zonlicht op en kunnen ze zo veel mogelijk gebruik maken van het beschikbare licht. Ook verkleint dit problemen met zicht en oriëntatie op donkere dagen.

Wanneer je er voor kiest om de hommelkasten hoger te plaatsen, is het wel belangrijk dat de hommelkasten afgeschermd worden van direct zonlicht. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat de hommels oververhit raken op dagen met zeer intens zonlicht. Zorg er ook voor dat de hommelkasten op tijd weer lager in het gewas geplaatst worden, houd hierbij begin of half maart aan (afhankelijk van de hoeveelheid zon).

Gerelateerde producten


Hommelkasten regelmatig verspreiden

Naast het hoger plaatsen van de hommelkasten, is het ook aan te raden om de hommelkasten regelmatig te verspreiden langs het hoofdpad. Op deze manier hou je de vliegafstanden zo klein mogelijk. Zorg er ook voor dat de kasten vanaf het hoofdpad goed zichtbaar zijn, zodat de hommels ze eenvoudig kunnen vinden.

Hommelkast achteraan plaatsen

Op bedrijven met paden langer dan 70 meter is het raadzaam om in het najaar en in de winter zowel vooraan het pad als achteraan het pad (tegen de gevel) een hommelkast te plaatsen. Bij paden langer dan 130 meter plaats je ook nog een hommelkast halverwege het pad. Deze maatregelen zijn bedoeld om de vliegafstand te verkleinen. Plaats de hommelkasten halverwege het pad en tegen de gevel aan wel boven het pad, zodat de hommelkast zichtbaar is.


 

___

Whitepaper: 'Effectieve bestuiving met hommels'

Hommels


Bestuiving: cruciaal voor een gezond en sterk gewas. En met hommels heb je bijzonder efficiënte bestuivers in de kas. Zeker als je zorgt voor de juiste omstandigheden. Met ons gratis whitepaper heb je alle tips en tools in handen voor een optimale bestuiving. Met kortere oogstperiodes, meer en betere vruchten en een hogere opbrengst als gevolg.

Download
Vragen over hommels inzetten?
Heb je vragen over de inzet van hommels in de belichte teelt in het najaar en in de winter, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met Kevin van Kester via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”


Do not delete this link