Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Hoe bescherm je hommels tegen warmte in de zomer?

Hoe bescherm je hommels tegen warmte in de zomer?

Hoe bescherm je hommels tegen warmte in de zomer?
Geschreven door Kevin van Kester | Laatste update: 24-07-2020

In het voorjaar en in de zomer is de zon erg sterk, waardoor de temperatuur in de kas toeneemt en de hommels in het gewas oververhit kunnen raken. Dit heeft een negatieve invloed op de bestuiving en kan in het ergste geval zelfs leiden tot hommelsterfte. Daarom dien je bij het gebruik van hommels in het voorjaar en in de zomer rekening te houden met een aantal punten om problemen met bestuiving te voorkomen. Wij zetten deze punten op een rij en geven tips. 


Vermijd volle zon

Zorg ervoor dat hommelkasten in het voorjaar en in de zomer niet in de volle zon staan. Warmte zorgt er namelijk voor dat de hommels sneller vermoeid raken. Bij een temperatuur tussen de 28 en 32°C zijn ze minder actief en vindt er dus minder bestuiving plaats. Bij een temperatuur van 32°C of hoger stoppen ze zelfs helemaal met vliegen.


Hommelkasten lager plaatsen

Wanneer je de hommelkasten in het voorjaar en in de zomer lager in het gewas plaatst, kan minder zonlicht de hommelkasten bereiken. Hierdoor creëer je prettigere omstandigheden voor de hommels, waardoor ze het minder moeilijk hebben tijdens warme dagen.


Schaduw

Plaats hommelkasten in het voorjaar en in de zomer aan de schaduwzijde van het pad om oververhitting te voorkomen. Wanneer het gewas niet voldoende schaduw biedt, creëer dan zelf schaduw. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een piepschuim plaat, of plaats de hommelkasten in kratten.


Warmtebronnen vermijden

Vermijd op warme dagen warmtebronnen en controleer of hommelkasten niet te dicht in de buurt van verwarmingselementen of andere warmtebronnen staan. Sluit ook de CO2-slangen af die zich bevinden in een straal van twee meter rondom de hommelkasten.

Gerelateerde producten


Extra hommels inzetten

Bij temperaturen tussen de 28 en 32°C worden hommels – zoals eerder aangegeven – minder actief. Door extra hommels in te zetten, zorg je ervoor dat je onder deze temperaturen toch het gewenste bestuivingseffect behaalt.


Verlies compenseren

Het laatste punt heeft niet te maken met oververhitting, maar kan wel voor problemen met de bestuiving zorgen. In het voorjaar staat de omgeving buiten de kas in bloei. Een deel van de hommel zal hier op af gaan en niet meer terugkeren naar de hommelkast. Zet daarom vanaf april meer hommels in om dit verlies te compenseren. 


 

___

Whitepaper: 'Effectieve bestuiving met hommels'

Hommels


Bestuiving: cruciaal voor een gezond en sterk gewas. En met hommels heb je bijzonder efficiënte bestuivers in de kas. Zeker als je zorgt voor de juiste omstandigheden. Met ons gratis whitepaper heb je alle tips en tools in handen voor een optimale bestuiving. Met kortere oogstperiodes, meer en betere vruchten en een hogere opbrengst als gevolg.

Download






Vragen over hommels inzetten?
Heb je vragen over de inzet van hommels in de zomer, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met Kevin van Kester via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 







Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”






Do not delete this link