Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke plagen zijn er?   Ratten

Hoe kun je ratten bestrijden?

Hoe kan je ratten bestrijden?
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 01-11-2018

Ratten kunnen, net als muizen, flinke schade aanrichten op een tuinbouwbedrijf. Niet alleen vreten ze kweekzakjes, het gewas en de elektra aan; ook kunnen ze allerlei bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers de kas in brengen. Ondanks dat ratten en muizen ongeveer dezelfde schade aanrichten, is de manier van bestrijden niet exact hetzelfde. In dit zetten we een aantal tips op een rij voor het bestrijden van ratten. 


Nieuwe methode voor het bestrijden van knaagdieren

Knaagdieren raken steeds meer resistent voor de beschikbare bestrijdingsmiddelen. Daarom is er een nieuwe methode ontwikkeld voor het bestrijden van knaagdieren, waaronder dus ook ratten. Rodenticiden zijn hierbij het laatste redmiddel; er wordt eerst ingezet op monitoren, weren en wegvangen. 


Monitoren

Het monitoren van de aanwezigheid van ratten kan door sporen, uitwerpselen en knaagschade vast te stellen. Ook kun je gebruik maken van onvergiftigd lokaas. Met behulp van stickers geef je eenvoudig aan waar dit lokaas geplaatst is, zodat je het makkelijk kan terugvinden.


Weren

Zijn er ratten gesignaleerd, dan kun je starten met het weren. Start met het afdichten van alle openingen van een halve centimeter. Dit kan met speciale weringspasta. Door een halve centimeter aan te houden, weer je niet alleen ratten, maar ook muizen. Om ratten buiten de kas te houden, kun je rattenvoerkisten plaatsen met daarin aantrekkelijk lokaas. 


Wegvangen

Zijn de ratten toch de kas binnengedrongen, achterhaal dan de plek waar ze zijn binnengekomen door op zoek te gaan naar sporen. Vervolgens kun je op strategische plekken inloopvallen of rattenvoerkisten met een klem plaatsen om de ratten weg te vangen. Er zijn zelfs kisten die een melding geven op je telefoon wanneer er een rat is gevangen. 

Naast klemmen kun je ook gebruik maken van andere producten, zoals de EKO1000, de Piper en de Goodnature

Benodigdheden


Rodenticiden inzetten

Blijft je problemen houden met ratten, dan kun je als laatste stap rodenticiden inzetten. Plaats in dat geval een werkzame stof in de rattenvoerkisten. Werkzame stoffen die vaak worden ingezet, zijn bromadiolon en difenacoum. Het kan zo zijn dat een lokaas met een bepaalde werkzame stof op de ene locatie wel wordt opgenomen, maar dat er op een andere locatie niet van gegeten wordt. Wissel in dat geval van product en test wat er wel werkt. Ook kun je testen met verschillende soorten lokaas, zoals los lokaas, blokken, pasta en drinklokaas. 

In de groenteteelt wordt vaak met vast lokaas gewerkt, zodat ratten en muizen het lokaas niet kunnen verslepen. Op die manier komt de teelt dus niet in contact met de rodenticiden. Ook is dit veiliger voor eventuele kinderen en huisdieren. 


Vakbekwaamheid KBA

Let op: sinds 1 juli 2015 is het voor telers niet meer toegestaan om zonder licentiebewijs rodenticiden aan te schaffen en toe te passen op het bedrijf. Hiervoor moet je het vakbekwaamheid KBA behalen. Als je rodenticiden ook buiten bedrijfsgebouwen wilt toepassen, dien je vanaf juni 2017 in het bezit te zijn van een KBA-GB licentiebewijs hebben Daarnaast geldt een bedrijfsregistratie en een systematiek van bedrijfcertificering. De Licentie KBA en KBA-GB worden o.a. gegeven door TerraTrainingen.

Voor het wegvangen met behulp van inloopvallen en klemmen is overigens geen KBA-bewijs nodig. 

Bron foto: Wikimedia commons
Vragen over ratten bestrijden

Heb je vragen over het bestrijden van ratten, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met gewasbeschermingsspecialist Jan Krouwer via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op – op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 


Jan KrouwerOver Jan Krouwer

Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vind hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”


Do not delete this link