Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke soorten zwavel zijn er?

Welke soorten zwavel zijn er?

Welke soorten zwavel zijn er?
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 06-08-2019

In de tuinbouw wordt gebruik gemaakt van zwavel voor het voorkomen en bestrijden van schimmels, zoals echte meeldauw. Wanneer zwavel namelijk in contact komt met een schimmel, verstoort het de energiehuishouding in de schimmel, waardoor de schimmel sterft. Ook voorkomt het de kieming van sporen. Er bestaan verschillende soorten zwavel, elk voor een andere toepassing. In dit artikel zet onze specialist de verschillende soorten zwavel en hun eigenschappen op een rij. 

Soorten zwavel

Er zijn zes soorten zwavel: zwavelgranulaat, pijpzwavel, zwaveltabletten, stuifzwavel, spuitzwavel en ACS zwavel.
  • Zwavelgranulaat: dit is geschikt voor het gebruik in zwavelverdampers. Zwavelgranulaat is zwavel in korrelvorm. Het voordeel hiervan is dat het heel makkelijk af te meten en te doseren is. Verder hebben de korrels een groot contactoppervlak, waardoor de zwavelverdamper dit heel eenvoudig kan verwerken tot fijne deeltjes. 
  • Pijpzwavel: dit is geschikt voor het gebruik in zwavelverdampers. Pijpzwavel is zwavel die geperst is in de vorm van een pijpje (staafje). Dit wordt met name gebruikt bij zwavelverdampers die hoog in de kas hangen, omdat de pijpjes er eenvoudiger in te plaatsen zijn dan de korrels (bij korrels is de kans op morsen en dus op verspilling ook een stuk groter).
  • Zwaveltabletten: ook deze kunnen in een zwavelverdamper gebruikt worden. Een zwaveltablet weegt 115 gram, wat precies de juiste hoeveelheid is om de zwavelverdamper op een veilige en simpele manier te vullen.
  • Spuitzwavel: dit is zwavel die is geformuleerd om te vermengen met water en vervolgens met een rugspuit of spuitwagen te verspuiten over het gewas. Het voordeel van deze toepassing is dat het minder residu achterlaat op het gewas.
  • ACS zwavel: dit is zwavel in vloeibare vorm. Het heeft een toelating als bladmeststof. Ook dit product kan niet worden toegepast met een zwavelverdamper, maar verspuit je over het gewas. 


De toepassing van de verschillende soorten zwavel is anders, maar de werking van deze producten is hetzelfde: ze hebben hetzelfde effect op schimmels. 

Benodigdheden


Toelating vervallen

Het Ctgb heeft laten weten dat de toelating van zwavel in Nederland komt te vervallen in verband met het uitfaseren van de RUB-regeling. Hierdoor mogen sommige producten maar tot oktober 2019 gebruikt worden. Hieronder vind je een overzicht van alle zwavelproducten en de eventuele uitverkoop- en opgebruikdata per product en per land. 

ProductToegelatenUitverkoop datumOpgebruik datumUiterste bestel datum
Voor zwavelverdampers
ZwaveltablettenJaN.v.t.N.v.t.N.v.t.NL

Kumulus 20 kgJaN.v.t.N.v.t.N.v.t.NL
Bladmeststof
ACS zwavel 10 liter
JaN.v.t.N.v.t.N.v.t.NL en overig
Meer informatie over zwavel

Heb je vragen over het gebruik van zwavel, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met gewasbeschermingsspecialist Jan Krouwer via onderstaand contactformulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Jan KrouwerOver Jan Krouwer

Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vindt hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”


Do not delete this link