Welke persoonlijke beschermingsmiddelen moet je dragen als je werkt met gevaarlijke stoffen?

Persoonlijke beschermingsmiddelen bij spuiten Wanneer je werkt met gevaarlijke stoffen, zoals gewasbeschermingsmiddelen, is het van belang dat je de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen draagt. Onbeschermd werken met deze stoffen kan namelijk leiden tot gezondheidsrisico's, bijvoorbeeld wanneer je huid in contact komt met het middel of wanneer je het middel inademt. Daarom geeft onze specialist een aantal tips voor het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen bij spuiten.

Verschillende persoonlijke beschermingsmiddelen per stof

Voor iedere stof zijn specifieke persoonlijke beschermingsmiddelen nodig. Dit is terug te vinden op het veiligheidsinformatieblad (Rubriek 8: 'Maatregelen ter beheersing van blootstelling/persoonlijke bescherming'), maar je kan ook de website Bayer Cropscience Dresscode raadplegen. De persoonlijke beschermingsmiddelen zijn onderverdeeld in handschoenen, spuitoveralls, maskers en laarzen.

Handschoenen

 • Draag altijd handschoenen van neopreen of nitrilrubber. Latex, leren en stoffen handschoenen bieden geen bescherming tegen chemicaliën.
 • Gebruik nooit ongereinigde handschoenen.
 • Handschoenen met een lange manchet verminderen de kans op huidcontact met meer dan 80%.
 • Draag de manchetten van de handschoenen in je spuitoverall (anders gezegd: trek de mouwen van de spuitoveral over de manchetten van de handschoenen heen).
 • Na afloop van de bespuiting dien je de handschoenen te reinigen met water en zeep (maar gebruik het liefst wegwerphandschoenen, zo voorkom je de kans op verontreiniging van de binnenkant).

Spuitoveralls

 • Gebruik altijd een vloeistofdichte spuitoverall met elastiek in de manchetten en broekspijpen, een capuchon en een overslag bij de ritsen. Let op: een regenpak voldoet niet, want dit biedt onvoldoende bescherming en sluit niet aan rondom de polsen en de middel.
 • Controleer je spuitoverall voor gebruik op scheuren, gaten of andere onvolkomenheden.
 • Na afloop van de bespuiting dien je de spuitoverall te reinigen (maar gebruik het liefst een wegwerpoverall, zo voorkom je de kans op verontreiniging van de binnenkant).

Maskers

 • Kies een masker dat geschikt is voor de werkzaamheden die je gaat uitvoeren.
 • Controleer van tevoren of het masker goed afsluit.
 • Gebruik het juiste filter. Schrijf ook de datum van ingebruikname op het filter. Let er bij het uitvoeren van de bespuiting op dat je de gebruiksduur van het filter niet overschrijdt (maximaal 8 uur).
 • Wanneer je een halfgelaatsmasker gebruikt, zorg dan voor goede oogbescherming.

Laarzen

 • Draag laarzen van neopreen of nitrilrubber. Deze stoffen zijn vloeistofdicht en bestand tegen chemicaliën.
 • Controleer je laarzen voor gebruik op scheuren, verontreiniging aan de binnenzijde, of andere onvolkomenheden.
 • Stop de broekspijpen van je spuitoverall niet in je laarzen, maar trek ze over de schacht heen. Op deze manier kan de vloeistof niet in de laars lopen.
 • Trek de laarzen na het uitvoeren van de bespuiting uit en reinig ze grondig.

Volgorde aantrekken persoonlijke beschermingsmiddelen

Je kan de persoonlijke beschermingsmiddelen het beste in deze volgorde aantrekken: eerst de handschoenen, dan de overall en de capuchon, rubberen laarzen, masker en filterbus en eventuele oogbescherming. Het uittrekken doe je in de omgekeerde volgorde, dus eerst de oogbescherming, dan het masker en de filterbus, laarzen, overall en handschoenen. Het filter sluit je na gebruik weer af met dopjes, waarna je de gebruiksduur op het filter noteert en het spuitmasker demonteert.
Jan
Vragen over persoonlijke beschermingsmiddelen

Heb je vragen over persoonlijke beschermingsmiddelen, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Jan Krouwer, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Gerelateerde artikelen

- Hoe maak je een masker schoon?
- Veilig werken met gewasbeschermingsmiddelen
- Veiligheidsbladen
- Maskers en filters voor adembescherming
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten