Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Gewasbescherming & desinfectie   Wat zijn persoonlijke beschermingsmiddelen?

Wat zijn persoonlijke beschermingsmiddelen?

Persoonlijke bescherming
Geschreven door Leonie van Rooijen | Laatste update: 23-06-2021

Bij bepaalde werkzaamheden in de tuinbouw dien je persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen, bijvoorbeeld wanneer je werkt met gevaarlijke stoffen zoals gewasbeschermingsmiddelen. Onbeschermd werken met deze stoffen kan namelijk leiden tot gezondheidsrisico's, bijvoorbeeld wanneer je huid in contact komt met het middel of wanneer je het middel inademt. Maar ook wanneer je werkt op hoogte draag je persoonlijke beschermingsmiddelen, alleen dan in de vorm van valbeveiliging. Kortom: je kan jezelf op verschillende manieren beschermen tegen bepaalde gevaren en risico's. In dit artikel gaat onze specialist dieper in op het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen bij werkzaamheden met gevaarlijke stoffen.


Wanneer gebruik je persoonlijke beschermingsmiddelen?

In de tuinbouw worden persoonlijke beschermingsmiddelen met name ingezet bij werkzaamheden met gevaarlijke stoffen, zoals gewasbeschermingsmiddelen en vloeibare meststoffen. Voor iedere stof zijn specifieke persoonlijke beschermingsmiddelen nodig, zoals handschoenen, een spuitoverall, een spuitmasker, een veiligheidsbril en laarzen. Welke persoonlijke beschermingsmiddelen je dient te dragen, is terug te vinden op het veiligheidsinformatieblad  (Rubriek 8: 'Maatregelen ter beheersing van blootstelling/persoonlijke bescherming'), maar je kan ook de website Bayer Cropscience Dresscode raadplegen. De persoonlijke beschermingsmiddelen zijn onderverdeeld in handschoenen, spuitoveralls, maskers en laarzen.


Handschoenen

  • Draag altijd handschoenen van neopreen of nitrilrubber. Latex, leren en stoffen handschoenen bieden geen bescherming tegen chemicaliën.
  • Gebruik nooit ongereinigde handschoenen.
  • Handschoenen met een lange manchet verminderen de kans op huidcontact met meer dan 80%.
  • Draag de manchetten van de handschoenen in je spuitoverall (anders gezegd: trek de mouwen van de spuitoveral over de manchetten van de handschoenen heen).
  • Na afloop van de bespuiting dien je de handschoenen te reinigen met water en zeep (maar gebruik het liefst wegwerphandschoenen, zo voorkom je de kans op verontreiniging van de binnenkant).


Spuitoverall

Een spuitoverall is gemaakt van waterdicht, chemisch bestendig materiaal, zodat de huid niet in contact kan komen met gevaarlijke stoffen.
  • Gebruik altijd een vloeistofdichte spuitoverall met elastiek in de manchetten en broekspijpen, een capuchon en een overslag bij de ritsen. Let op: een regenpak voldoet niet, want dit biedt onvoldoende bescherming en sluit niet aan rondom de polsen en de middel.
  • Controleer je spuitoverall voor gebruik op scheuren, gaten of andere onvolkomenheden.
  • Na afloop van de bespuiting dien je de spuitoverall te reinigen (maar gebruik het liefst een wegwerpoverall, zo voorkom je de kans op verontreiniging van de binnenkant).


Spuitmasker

Een masker zorgt ervoor dat je veilig kan ademen in een ruimte waarin zich gevaarlijke stoffen in de lucht (kunnen) bevinden. Houd bij het gebruik van een masker rekening met het volgende:
  • Kies een masker dat geschikt is voor de werkzaamheden die je gaat uitvoeren.
  • Controleer van tevoren of het masker goed afsluit.
  • Gebruik het juiste filter. Schrijf ook de datum van ingebruikname op het filter. Let er bij het uitvoeren van de bespuiting op dat je de gebruiksduur van het filter niet overschrijdt (maximaal 8 uur).


Veiligheidsbril

Gebruik je een halfgelaatsmasker, dan zijn de ogen niet bedekt. In dat geval is het belangrijk dat je ook een veiligheidsbril draagt die bescherming biedt tegen chemicaliën. Let hierbij op dat de veiligheidsbril goed aansluit op je gezicht.


Laarzen

  • Draag laarzen van neopreen of nitrilrubber. Deze stoffen zijn vloeistofdicht en bestand tegen chemicaliën.
  • Controleer je laarzen voor gebruik op scheuren, verontreiniging aan de binnenzijde, of andere onvolkomenheden.
  • Stop de broekspijpen van je spuitoverall niet in je laarzen, maar trek ze over de schacht heen. Op deze manier kan de vloeistof niet in de laars lopen.
  • Trek de laarzen na het uitvoeren van de bespuiting uit en reinig ze grondig.

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Volgorde aantrekken persoonlijke beschermingsmiddelen

Je kan de persoonlijke beschermingsmiddelen het beste in deze volgorde aantrekken: eerst de handschoenen, dan de overall en de capuchon, rubberen laarzen, masker en filterbus en eventuele oogbescherming. Het uittrekken doe je in de omgekeerde volgorde, dus eerst de oogbescherming, dan het masker en de filterbus, laarzen, overall en handschoenen. Het filter sluit je na gebruik weer af met dopjes, waarna je de gebruiksduur op het filter noteert en het spuitmasker demonteert.


Beschikbaar stellen

Als werkgever ben je verplicht om persoonlijke beschermingsmiddelen gratis beschikbaar te stellen aan werknemers. Ook dien je werknemers goed voor te lichten over het gebruik en het onderhoud van persoonlijke beschermingsmiddelen. 


Wil je meer informatie over persoonlijke beschermingsmiddelen? Bekijk de onderstaande video van Majestic. 



Vragen over persoonlijke beschermingsmiddelen                                                                                                           

Heb je vragen over persoonlijke beschermingsmiddelen, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Leonie van Rooijen via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.      



Leonie van RooijenOver Leonie van Rooijen

Leonie van Rooijen is productspecialist gewasbescherming. Met 30 jaar ervaring in de tuinbouwsector adviseert zij over geïntegreerde gewasbescherming en over de mogelijkheden van het inzetten van biologische gewasbeschermingsmiddelen. Met haar brede kennis en ervaring is zij in staat om persoonlijk advies te geven. Je krijgt van Leonie een eerlijk advies, praktisch en met aandacht voor de bijzonderheden van jouw onderneming. Advies op maat waar je mee aan de slag kunt.





Do not delete this link