Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Service artikelen    Hoe kies je een spuitmasker?

Spuitmasker kiezen: alle aandachtspunten voor de aanschaf en het gebruik op een rij

Hoe kies je een spuitmasker?
Geschreven door Leonie van Rooijen | Laatste update: 10-01-2022

Het gebruik van het juiste spuitmasker en filter is van essentieel belang wanneer jij of je medewerkers werkzaamheden uitvoeren waarmee je in aanraking komt met nevel of fijnstof, bijvoorbeeld bij het spuiten van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Bij goed gebruik voorkomt een spuitmasker namelijk gezondheidsrisico's. In dit artikel zet onze specialist op een rij waar je op moet letten bij het kopen en gebruiken van een spuitmasker. 

Soorten spuitmaskers

Er bestaan verschillende soorten spuitmaskers:
  • Stofmasker: een stofmasker beschermt tegen aërosolen zoals stof, nevels en vezels. Dit masker is verkrijgbaar in drie klassen, te weten FFP1, FFP2 en FFP3 (wat staat voor Filtering Facepiece Particles). Hierbij hebben FFP1 maskers de laagste beschermingsgraad en FFP3 maskers de hoogste. Stofmaskers zijn wegwerpmaskers die je weggooit zodra ze verzadigd zijn.
  • Halfgelaatsmasker: dit type spuitmasker sluit beter aan op het gelaat dan een stofmasker, waardoor de kans op lekken kleiner is en de veiligheid dus groter is. Dit masker kan gebruikt worden in combinatie met een veiligheidsbril om de ogen te beschermen tegen spetters (maar let op: een veiligheidsbril beschermt de ogen niet tegen gassen en dampen!).
    Er bestaan halfgelaatsmaskers met een en met twee filters (ook wel enkel- en dubbelpatroonsmaskers genoemd). Het voordeel van een masker met twee filters is dat het gewicht beter verdeeld wordt en dat de ademhalingsweerstand lager is. Let op: filters die zwaarder zijn dan 300 gram, mogen niet bevestigd worden op halfgelaatsmaskers. 
  • Volgelaatsmasker: dit type spuitmasker beschermt ook de ogen volledig, heeft een groter draagcomfort en kan hogere concentraties van stoffen aan. Hierdoor is dit masker geschikt voor langdurig gebruik. Je kan dit masker combineren met alle soorten filters. Een volgelaatsmasker gebruik je als je werkt met schadelijke of irriterende stoffen.

In onderstaande video laat gewasbeschermingsspecialist Daniëlle de verschillende soorten spuitmaskers zien. 

Maskers

Bekijk alle

Filters voor spuitmasker

Half- en volgelaatsmaskers zijn voorzien van filters of filterbussen. Verschillende filters beschermen tegen verschillende gevaren, waaronder fijnstof, dampen en gassen. Het is daarom van belang dat je het juiste filter kiest voor je spuitmasker, zodat je hier optimaal tegen beschermd wordt. Er bestaan verschillende soorten filters:
  • Stoffilter: een stoffilter beschermt - net als een stofmasker - tegen kleine stof- of vloeistofdeeltjes. Dit werkt net als een zeef; hoe fijner de gaatjes, hoe meer stof er wordt tegengehouden. Deze filters zijn verkrijgbaar in drie klassen, te weten P1, P3 en P3.
    • P1: beschermt tegen hinderlijk, niet schadelijk stof.
    • P2: beschermt tegen schadelijk fijnstof.
    • P3: beschermt tegen giftig fijnstof. Gebruik een P3-filter bij voorkeur altijd in combinatie met een volgelaatsmasker. 
    Een heel fijn filter biedt betere bescherming, maar zorgt er wel voor dat je meer moeite moet doen om te ademen. Met andere woorden: een fijn filter heeft een grotere ademhalingsweerstand. Stoffilters met een uitademventiel verhelpen dit. 
    Er zijn vier soorten stoffilters: voor eenmalig gebruik en voor beperkt gebruik (stofkapjes), voor aansluiting op maskers en voor aansluiting op motoraangedreven toestellen. 
  • Gasfilter: een gasfilter biedt bescherming tegen gassen en dampen met behulp van actieve kool. Een gasfilter kan werken op basis van twee principes: 
    • Adsorptie: hierbij slaan de gassen neer op de actieve kool, maar vindt er geen chemische binding plaats. 
    • Chemisorptie: hierbij vindt er een chemische reactie plaats tussen de actieve kool en het gas of de damp. 
  • Meervoudig gasfilter: meervoudige gasfilters beschermen tegen meer dan één groep gassen en/of dampen. De meest voorkomende meervoudige gasfilters zijn AB-filters (beschermen tegen organische dampen, oplosmiddelen en zure gassen) en ABEK-filters (beschermen tegen organische dampen, zure gassen, zwaveldioxide en ammoniak). Meervoudige filters bestaan in beschermingsklasse 1 en 2.
  • Combinatiefilter: een combinatiefilter beschermt zowel tegen gassen en dampen als tegen kleine stof- of vloeistofdeeltjes. Een combinatiefilter is voorzien van een kleurcodering, waaraan je kan aflezen tegen welke stofklasse het filter beschermt. Het meest gebruikte filter in de glastuinbouw is het A2P3 filter. Dit is een combinatiefilter met een hoog absorberend vermogen voor organische dampen en een deeltjesfilter tegen giftig fijnstof.
Filters worden ingedeeld door middel van een letter en een kleurcode. Chemische producten kunnen bestaan uit: vaste stoffen/deeltjes (stof, vezels, micro-organismen), of vluchtige stoffen (gassen en dampen). Via de kleur- en lettercoderingen kan je afleiden welke filter je nodig hebt voor de (chemische) stof waarmee je te maken hebt. 

Type filterKleurBeschermt tegenGebruiksduur 
ABruinGassen en dampen van organische samenstelling
Tot 8 uur gebruiksduur met een maximum van 1 maand, of eerder indien proeven/ruiken van het middel
BGrijsAnorganische gassen en dampen zoals chloor, zwavelstof, waterstofcyanide
Eenmalig
EGeelZwaveldioxide, waterstofchlorideEenmalig
KGroenAmmoniakEenmalig
HGRoodKwikdampenEenmalig
NOBlauwNitreuze dampen waaronder stikstofdioxideEenmalig
PWitDeeltjesfilter zoals stof, nevel, druppelsAltijd in combinatie gebruiken met een ander filter

Klik hier voor het filterkeuzedocument van leverancier Dräger.

Aandachtspunten bij het gebruik van een spuitmasker en filter

  • Niet ieder filter past op ieder spuitmasker; dit is afhankelijk van de aansluiting. Er zijn aansluitingen met RD40 (rond draad 40 mm) of RD90 (rond draad 90 mm) en filters met een bajonet aansluiting. In sommige gevallen kan je gebruik maken van een filteradapter, dit is een verloopstuk dat het mogelijk maakt om filterbussen met een RD90 aansluiting te gebruiken voor maskers met een RD40 aansluiting.
  • Motorunits worden altijd in combinatie met de filters gekeurd en mogen dus alleen met filters van hetzelfde merk als de motor unit worden gebruikt,
  • Een spuitmasker moet de mond en neus volledig bedekken en goed aansluiten op het gelaat. Ben je een baarddrager, houd er dan rekening mee dat de baard ervoor zorgt dat het masker niet optimaal aansluit. Dit kan de beschermingsgraad met 50% doen verminderen! Zelfs een stoppelbaard veroorzaakt lekkage volgens deze case van Dräger.
  • Weet je niet precies met welke gevaarlijke stoffen je te maken zal krijgen, dan kan je het beste gebruik maken van een ABEK-filter (een combinatie filter van het type A2B2E2K2 HG P3R, kortweg ABEK-filter genoemd). Dit type filter biedt de breedst mogelijke bescherming. 
  • Zet het masker pas af nadat je de ruimte met fijnstof, nevel of gas hebt verlaten.
  • Het filter van het spuitmasker (of in het geval van een stofkapje: het volledige masker) moet tijdig vervangen worden. Wanneer een filter namelijk verzadigd raakt, zal het niet meer optimaal beschermen. Bij het werken met gewasbeschermingsmiddelen mag een A2P3 filter tot acht uur en maximaal een maand worden gebruikt. Je weet dat een filter vervangen moet worden als je de gas of damp ruikt en/of proeft. De reukgrens ligt veel lager dan de grenswaarde (dit is de maximaal aanvaarde concentratie van een stof of gas op de werkplaats), dus dit is niet schadelijk voor de gezondheid. De overige filters zijn voor eenmalig gebruik. 
  • De levensduur van een filter hangt af van de verschillende omstandigheden waarin zo'n filter gebruikt wordt. Maar er zijn wel enkele factoren die de levensduur van een filter beïnvloeden, zoals de concentratie van de verontreiniging combinatie van vervuilende stoffen, ademsnelheid van de gebruiker, luchtvochtigheid, temperatuur en gebruiksduur. Vanwege deze verschillende factoren is het niet mogelijk om een geschatte levensduur te geven. 
  • Filters en stofmaskers hebben een bepaalde houdbaarheid. Is de houdbaarheidsdatum verstreken, dan mag je het filter of stofmasker niet meer gebruiken, omdat de werking dan niet meer honderd procent gegarandeerd is. De houdbaarheidsdatum ligt - afhankelijk van het type filter of stofmasker - op drie tot vijf jaar na de productiedatum.
  • Overschrijd nooit de gebruiksduur van een filter. 
  • Maak een spuitmasker regelmatig schoonZo voorkom je dat anderen onbedoeld in aanraking komen met het fijnstof dat achterblijft op het masker. Ook verlengt het de levensduur van het spuitmasker. 

Masker controledagen

Laat maskers ook jaarlijks controleren tijdens de masker controledagen. Goedgekeurde spuitmaskers worden voorzien van een controlecertificaat. Hiermee voldoe je aan de wettelijk gestelde eisen voor adembescherming. 


Welk spuitmasker is geschikt voor welk gewasbeschermingsmiddel?

Als je wilt weten welk spuitmasker je nodig hebt voor een specifiek middel, kun je dit gemakkelijk opzoeken via onze webshop. Dit kan je als volgt doen:
  1. Zoek het desbetreffende middel op in onze webshop.
  2. Klik op het product zodat de productpagina opent.
  3. Direct onder de productafbeeldingen staan diverse documenten.
  4. Klik op het bestand met de naam 'SDS' of 'MSDS'.
  5. Zoek in het bestand nu naar het kopje: 'Maatregelen ter beheersing van blootstelling' onder Rubriek 8.2. Hierin staat precies beschreven aan welke eisen een masker moet voldoen om het middel veilig te gebruiken. 



Meer informatie over spuitmaskers en filters
Wil je meer informatie over spuitmaskers, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met gewasbeschermingsspecialist Leonie van Rooijen via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 






Leonie van RooijenOver Leonie van Rooijen

Leonie van Rooijen is productspecialist gewasbescherming. Met 30 jaar ervaring in de tuinbouwsector adviseert zij over geïntegreerde gewasbescherming en over de mogelijkheden van het inzetten van biologische gewasbeschermingsmiddelen. Met haar brede kennis en ervaring is zij in staat om persoonlijk advies te geven. Je krijgt van Leonie een eerlijk advies, praktisch en met aandacht voor de bijzonderheden van jouw onderneming. Advies op maat waar je mee aan de slag kunt.





Do not delete this link