Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Overige antwoorden  Persoonlijke bescherming  Hoe gebruik je een oogdouche of oogspoelfles?

Hoe gebruik je een oogdouche of oogspoelfles?

Oogspoelfles
Geschreven door Martin Meuldijk | Laatste update: 07-11-2019

Op een tuinbouwbedrijf is een oogdouche of oogspoelfles onmisbaar. Ondanks het gebruik van oogbescherming kan het namelijk toch gebeuren dat er chemische stoffen (zoals gewasbeschermingsmiddelen of meststoffen) in iemands ogen terecht komen. Het is dan belangrijk dat de persoon in kwestie zo snel mogelijk zijn of haar ogen uitspoelt. Dit gaat het makkelijkst, snelst en dus het best met een oogdouche of oogspoelfles. In dit artikel geeft onze specialist meer uitleg.



Wetgeving voor een oogdouche of oogspoelfles

In artikel 34 van de Wet milieugevaarlijke stoffen is opgenomen dat er een oogdouche of oogspoelfles aanwezig moet zijn in ruimten waar gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen. Hiervoor gelden de volgende regels:

De oogdouche of oogspoelfles...
 • moet snel bereikbaar zijn.
 • moet eenvoudig bedienbaar zijn.
 • moet voldoende capaciteit hebben om de ogen gedurende de benodigde tijd te kunnen spoelen.
 • mag de ogen niet beschadigen.


Het verschil tussen een oogdouche en een oogspoelfles

Het verschil tussen een oogdouche en een oogspoelfles zit hem in de manier van toepassen. Zo kun je met een oogspoelfles direct handelen, maar niet lang spoelen. Met een oogdouche kun je vaak minder snel handelen omdat je er eerst naartoe moet lopen, maar kun je er wel veel langer en grondiger mee spoelen. Daarom is een combinatie van beide eigenlijk de beste optie.

Bij contact met bijtende, irriterende en brandbare stoffen is het enerzijds belangrijk dat er zo snel mogelijk gespoeld kan worden, maar anderzijds is het ook heel belangrijk dat er lang genoeg gespoeld kan worden (minimaal 15 minuten). In dit geval is een combinatie van een oogdouche op de directe werkplek en een oogdouche op een centrale plek binnen het bedrijf aan te raden. Zo kan er direct gespoeld worden onderweg naar de oogdouche, waar het slachtoffer de ogen grondig kan uitspoelen.

Producten


Aandachtspunten voor installatie

OogdoucheHoud bij de installatie van een oogdouche rekening met de volgende aandachtspunten:
 • Zorg dat de oogdouche op een goed zichtbare, centrale plek wordt geïnstalleerd en geef dit aan met het juiste pictogram.
 • Zorg ervoor dat de waterleiding nooit kan bevriezen.
 • De ogen spoelen met ijskoud water is niet fijn, waardoor je sneller (vaak te snel) stopt met spoelen. Zorg daarom dat er lauwwarm water uit een oogdouche komt.


Aandachtspunten na installatie

Om de veiligheid op de werkvloer zo goed mogelijk te kunnen waarborgen, ben je er niet met alleen het plaatsen van een oogdouche of het aanschaffen van een oogspoelfles. Houd daarom na installatie rekening met de volgende aandachtspunten:
 • Zorg ervoor dat de loop richting de oogdouche altijd vrij is.
 • Een oogdouche wordt over het algemeen (gelukkig) vrijwel nooit gebruikt. Voorkom daarom dat er zich bacteriën of andere ziektekiemen in het stilstaande water in de waterleiding vormen.
 • Controleer ook regelmatig of de oogdouche nog goed werkt.


Instructies oogdouche

Komen je ogen in contact met gevaarlijke stoffen, gebruik een oogdouche dan als volgt:
 • Activeer de oogdouche met behulp van de hendel. 
 • Buig over de oogdouche heen en plaats de ogen boven de sproeikoppen.
 • Spoel de ogen minimaal 15 minuten.


Instructies oogspoelfles

Houd bij een oogspoelfles de volgende werkwijze aan:
 • Verwijder het beschermkapje van de fles.
 • Houd het oog open met duim en wijsvinger. 
 • Plaats de sproeikop van de fles op het oog, kantel het hoofd achterover en knijp erin.
 • Spoel de ogen net zo lang totdat de oogspoelfles leeg is. 


Arts raadplegen

Een oogdouche en/of oogspoelfles is een eerste hulpmaatregel en spoelt (een groot deel van) de chemische stoffen uit het oog, maar dit biedt geen enkele garantie op het voorkomen of tegengaan van beschadigingen aan de ogen. Raadpleeg daarom altijd zo snel mogelijk een arts en houd hierbij het veiligheidsinformatieblad van het gewasbeschermingsmiddel of de meststof bij de hand, zodat de arts weet hoe hij moet handelen. 




Vragen over het gebruik van een oogdouche of oogspoelfles

Heb je vragen over het gebruik van een oogdouche of oogspoelfles, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met Martin Meuldijk. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 






Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'






Do not delete this link