Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop      Kennisbank     Service artikelen      Bedrijfsveiligheid      Wat zijn de regels voor verbanddozen op een bedrijf?


Wat zijn de regels voor verbanddozen op een bedrijf?

Verbanddoos in schuur
Geschreven door Martin Meuldijk | Laatste update: 11-11-2016

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zelfs als je maatregelen treft voor een veilige werkomgeving. Het is dan essentieel dat er snel gehandeld kan worden door een hulpverlener en dat hij daarbij de juiste benodigdheden tot zijn beschikking heeft. Daarom is het van belang dat een bedrijf beschikt over een verbanddoos, ook wel verbandtrommel genoemd, en dat deze verbanddoos voldoet aan de wettelijke eisen. Wij geven meer informatie over de regels wat betreft de verbanddoos op het bedrijf.


ARBO-wetgeving

Volgens de ARBO-wetgeving is ieder bedrijf verplicht om over minimaal één verbanddoos te beschikken, zodat er indien nodig eerstehulpmaatregelen getroffen kunnen worden. Bedrijven zijn verplicht om zich hieraan te houden; niet alleen omdat je anders een flinke boete riskeert, maar vooral omdat je er zo zeker van bent dat je de benodigde zorg kan bieden. Ook moet iedere verbanddoos voorzien zijn van een duidelijke gebruiksaanwijzing en actuele instructie, zodat de hulpverlener weet hoe hij moet handelen in verschillende situaties.


Verbandtrommel inhoud is afhankelijk van risicoprofiel

De inhoud van een verbanddoos is afhankelijk van het risicoprofiel van een bedrijf: hoe hoger het risico, hoe meer er in de verbanddoos moet zitten. Het Oranje Kruis heeft richtlijnen opgesteld met betrekking tot de inhoud van een verbanddoos, deze zijn ook opgenomen in een checklist. Hieraan moet een verbanddoos minimaal voldoen.


Aantal verbanddozen per bedrijf

In de ARBO-wetgeving is opgenomen dat een verbanddoos binnen 30 seconde beschikbaar moet kunnen zijn, zodat er in geval van nood snel gehandeld kan worden. Op grote bedrijven betekent dit dus dat er meerdere verbanddozen aanwezig moeten zijn. Bij bedrijven met meerdere verdiepingen moet er daarnaast op iedere verdieping een verbanddoos geplaatst worden.

Benodigde producten

Verbanddoos plaatsen

Zorg er verder voor dat een verbanddoos op ooghoogte en op een goed zichtbare plek hangt, zodat deze makkelijk te vinden is voor zowel medewerkers als bezoekers van het bedrijf. Je kan de plek van een verbanddoos ook aangeven met een sticker. Hangt de verbanddoos op een plaats waar vaak met water of andere vloeistoffen wordt gewerkt, kies dan voor een waterdichte koffer.


Aandachtspunten verbanddoos op het bedrijf

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de aanwezige verbanddoos (of verbanddozen) op het bedrijf. Houd daarom rekening met de volgende punten:
  • Bedrijven in de voedselverwerkingsindustrie dienen te voldoen aan HACCP-richtlijnen. Daarom moeten er blauwe pleisters in de verbanddoos zitten.
  • Vul de verbanddoos na ieder gebruik aan, zodat iemand nooit misgrijpt.
  • Controleer de verbanddoos ieder jaar op compleetheid, steriliteit en houdbaarheid. Ontbreken er onderdelen of zijn er onderdelen die niet meer voldoen aan de gestelde eisen, zorg dan dat je deze aanvult. Een bedrijf is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van een verbanddoos! Je kan er wel voor kiezen om de controle en het bijvullen uit te besteden.
Vragen over verbanddoos op het bedrijf

Heb je vragen over het plaatsen van verbanddozen op een bedrijf, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Martin Meuldijk via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'


Do not delete this link