Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank     Service artikelen    Tips voor veilig werken in de tuinbouw

Tips voor veilig werken in de tuinbouw

Tips voor veilig werken in de tuinbouw
Geschreven door Martin Meuldijk | Laatste update: 14-03-2018

Als werkgever is het belangrijk dat je werknemers een omgeving biedt waarin zij zo veilig mogelijk kunnen werken. Door de mogelijke risico's binnen een bedrijf in kaart te brengen en door hierop te schakelen met de juiste maatregelen, verklein je de kans op onveilige situaties en bedrijfsongevallen. Maar waar moet je allemaal op letten?Waarschuwingsborden

Een goede basissignalering draagt bij aan de veiligheid op de werkvloer. Denk hierbij aan waarschuwingsborden in de vorm van wegwijzers voor de nooduitgang, tekens voor gevaarlijke stoffen of verbodsborden. Vaak wordt hier weinig aandacht aan besteed, terwijl deze waarschuwingsborden in een noodsituatie juist het verschil kunnen maken. Daarom is het zaak dat de signalering op de juiste plaats wordt opgehangen, groot genoeg is en dat de stickers en borden voldoen aan de ISO 7010 normen zoals opgesteld in 2012.


Veilig werken met adembescherming

Wanneer er op uw bedrijf wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen – zoals chemische gewasbeschermingsmiddelen – dient er gebruik gemaakt te worden van een masker. Deze beschermt de mond, de neus en in het geval van een volgelaatsmasker ook de ogen. Hierbij is het van belang dat er een weloverwogen keuze wordt gemaakt voor het juiste masker, zodat het masker optimale bescherming biedt en de persoon in kwestie veilig kan werken.


Gevarensymbolen/CLP-pictogrammen

Ook is het belangrijk dat werknemers die werken met gevaarlijke stoffen op de hoogte zijn van de betekenis van de gevarensymbolen (CLP-pictogrammen) op de productetiketten. Dit verkleint de kans op verkeerd gebruik en daarmee de kans op ongelukken. Hang bijvoorbeeld een overzicht van de gevarensymbolen op in de buurt van uw chemiekast. Het is ook aan te raden om medewerkers een meststoffentraining te laten volgen.


Brandveiligheid

Zorg voor voldoende brandblussers. Let er hierbij ook op dat je kiest voor blusmiddelen die geschikt zijn voor de situatie waarin ze gebruikt moeten worden. Op een glastuinbouwbedrijf heb je te maken met allerlei brandbare stoffen. Daarom is het van belang om preventiemaatregelen te nemen op het gebied van brandveiligheid. Zorg ervoor dat het bedrijf is voorzien van brandblussers. Let er hierbij ook op dat je kiest voor blusmiddelen die geschikt zijn voor de situatie waarin ze gebruikt moeten worden.

Benodigdheden veilig werken

Onderhoud en keuring van apparaten

Het werken met slecht onderhouden apparatuur kan leiden tot onveilige situaties. Door uw apparatuur regelmatig te controleren op mankementen, zorg je ervoor dat medewerkers veilig met de machines kunnen werken. Daarnaast raden wij aan om ook periodieke keuringen uit te laten voeren door gecertificeerde monteurs.


Verbanddoos

Een ongeluk zit in een klein hoekje en zelfs als je alle bovenstaande maatregelen neemt, kan het altijd gebeuren dat er iets mis gaat. Zorg er daarom voor dat er een complete verbanddoos aanwezig is op het bedrijf en dat deze ook jaarlijks gecontroleerd wordt op houdbaarheid en compleetheid.

Meer informatie over veilig werken

Heb je vragen over veilig werken, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Martin Meuldijk via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'


Do not delete this link