Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank     Service artikelen    Bedrijfsveiligheid      5 Tips voor werken bij warm weer


5 tips voor werken bij warm weer

Tips bij warm weer
Geschreven door Martin Meuldijk | Laatste update: 07-11-2019

Op een warme zomerdag kan de temperatuur in de kas behoorlijk oplopen. Werken in de warmte vraagt een stuk meer energie van het lichaam. Daarom is het belangrijk dat je bij warmte maatregelen neemt, zodat je je lichaam niet te veel uitput. Dit kan namelijk nare gevolgen hebben, zoals hoofdpijn, flauwvallen of zelfs een zonnesteek. Wij geven een aantal tips voor het werken bij warm weer.


Drink veel en verstandig

Het warme weer zorgt ervoor dat je meer transpireert. Dit vocht dien je aan te vullen door genoeg te drinken. Water is hierbij het beste, terwijl koffie en alcoholische dranken juist worden afgeraden, omdat dit vochtafdrijvend werkt. Neem daarom op warme dagen een flesje water mee naar je werkplek. Drink ook niet alleen wanneer je dorst hebt, maar drink de gehele dag door. Daarentegen heeft koffie een negatieve werking op warme zomerdagen. Koffie zorgt ervoor dat vocht sneller afgevoerd wordt, waardoor je vaker moet plassen.  Op deze manier voorkom je duizeligheid en in het ergste geval uitdroging.


Pas kleding aan op werken bij warm weer

Zorg ervoor dat je gepaste kleding draagt. Werk je in de kas, dan kan je het beste luchtige, lichte kleding dragen. Ook kan je ervoor kiezen om een koelvest te dragen. 

Werk je buiten, dan kan je juist het beste bedekte kleding dragen, zodat je huid niet wordt blootgesteld aan overmatige UV-straling. Draag bij buitenwerk ook een pet en smeer je bij zowel binnen- als buitenwerk in met een zonnebrandcrème van minimaal factor 20. Probeer jezelf elke twee uur in te smeren om verbranding van de huid te voorkomen.


Tropenrooster

Probeer, indien mogelijk, te werken volgens een tropenrooster. Dit houdt in dat werknemers zo vroeg mogelijk op de dag beginnen (wanneer het minder warm is in de kas), zodat zij ook zo vroeg mogelijk in de middag weer klaar zijn (wanneer de warmte in de kas nog niet het toppunt heeft bereikt).

Stel zwaar, inspannend werk uit

Probeer zwaar, inspannend werk indien mogelijk een paar dagen uit te stellen (totdat het minder warm is in de kas). Indien dit niet mogelijk is, doe dit werk dan niet tussen 12:00 en 15:00 uur. Rond dit moment van de dag is de zon het felst en de temperatuur dus vaak het hoogst.


Wees alert op lichamelijke klachten

Wees tijdens het werken bij warm weer alert op klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid, flauwte, snelle hartslag en/of spierkrampen. Deze klachten kunnen namelijk wijzen op uitdroging. Daarnaast kunnen veel zweten, bleek zien, hoofdpijn, duizeligheid, braken, spierkrampen, soms flauwvallen, snelle oppervlakkige pols, ernstige vermoeidheid en/of slap voelen wijzen op een zonnesteek. Vertrouw je de situatie niet, neem dan direct contact op met een arts.
 Neem daarnaast ook de volgende stappen, indien er nog geen BHV'er aanwezig is.. Neem het slachtoffer mee naar een koele omgeving en laat hem daar rusten. Geef geen te koude dranken aan het slachtoffer én koel eventueel de spieren. 


Extra oppassen bij warm weer

Indien je in een bepaalde conditie verkeerd zoals overgewicht, een gevoelige huid, zwangerschap of een hoge bloeddruk hebt, dien je extra op te passen met werken in warm weer. Bovendien dienen mensen die regelmatig medicijnen gebruiken, suikerziekte of een hart-of longaandoening hebben, extra op te passen met warm weer. Bij diaree is het verstandig om bijvoorbeeld soep te eten om zo het zoutgehalte op peil te houden.

Benodigdheden bij warm weer


Vragen over werken bij warm weer

Heb je vragen over werken bij warm weer? Neem dan contact op met productspecialist Martin Meuldijk via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'


Do not delete this link