Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Spuitlicentie halen: wat moet je weten?

Spuitlicentie halen: wat moet je weten?

Spuitlicentie halen: wat moet je weten?
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 25-04-2018

Om op een glastuinbouwbedrijf te mogen werken met gewasbeschermingsmiddelen, dien je in het bezit te zijn van een spuitlicentie. De spuitlicentie is in het leven geroepen om gevaarlijke situaties en ongelukken door verkeerd gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te voorkomen. Wil je je spuitlicentie halen, dan is het handig om van tevoren een aantal dingen te weten. Wij zetten deze zaken voor je op een rij.


Wat is een spuitlicentie?

Een spuitlicentie is een bewijs van vakbekwaamheid waarmee je kan aantonen dat je bevoegd bent om met professionele gewasbeschermingsmiddelen te werken. Je hebt een spuitlicentie nodig om gewasbeschermingsmiddelen te mogen verkopen, in opslag te hebben en/of toe te passen.


Welke spuitlicentie heb je nodig?

Er zijn verschillende soorten spuitlicentie. Welke spuitlicentie je nodig hebt, is afhankelijk van de werkzaamheden die je uitvoert. De bekendste en meest behaalde zijn type spuitlicentie 1 en 2:
  • Spuitlicentie 1: deze spuitlicentie is bedoeld voor mensen die dagelijks in de praktijk werken met gewasbeschermingsmiddelen. De cursus richt zich op de inzet van gewasbeschermingsmiddelen voor een effectieve bestrijding met het oog op duurzaamheid en milieu en op de daarbij benodigde veiligheidsmaatregelen. Ook bedrijfseigenaren dienen altijd in het bezit te zijn van spuitlicentie 1.
  • Spuitlicentie 2: deze spuitlicentie is bedoeld voor beheerders/eigenaren van bedrijven die gewasbeschermingsmiddelen in bezit hebben en bedrijven die in opdracht van derden bestrijdingen uitvoeren, maar ook voor (verkoop)adviseurs. De cursus richt zich op hygiëne, resistentie en tolerantie en het gebruik van de gewasbeschermingsgids. Je kan spuitlicentie 2 alleen halen als je al in bezit bent van spuitlicentie 1.

Wil je naast gewasbeschermingsmiddelen ook gebruik maken van professionele rodenticiden, dan heb je naast de spuitlicentie ook een Vakbekwaamheidsbewijs Knaagdierbestrijding nodig. Klik hier voor meer informatie.

Bewijs van vakbekwaamheid


Waar kan je een spuitlicentie aanvragen?

Overheidsinstantie Bureau Erkenningen faciliteert, organiseert en controleert de spuitlicentie. Op de website van Bureau Erkenningen vind je een overzicht van verschillende agrarische opleidingscentra waar je je spuitlicentie kan aanvragen. Royal Brinkman biedt deze opleiding ook aan in samenwerking met Terra Trainingen. Verder is het mogelijk om online je spuitlicentie te halen.


Wat kost een spuitlicentie?

De kosten voor het halen van een spuitlicentie verschillen per opleider, maar ook per type spuitlicentie (spuitlicentie 1 en 2) en per type cursus (online cursus, dagcursus of cursus van meerder dagdelen).


Hoe kan je je spuitlicentie verlengen?

Een spuitlicentie is niet onbeperkt geldig: deze moet iedere vijf jaar verlengd worden. Om de gewasbescherming licentie te mogen verlengen, dien je in deze vijf jaar een aantal bijeenkomsten te volgen om je kennis continu bij te spijkeren en zo waar mogelijk het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op jouw bedrijf te kunnen verminderen. Wanneer je jouw spuitlicentie Uitvoeren- of Bedrijfsvoeren gewasbescherming wilt verlengen, dan moet je verplicht 4 punten behalen door kennisbijeenkomsten te volgen. Deze bijeenkomsten moeten van verschillende thema’s zijn:
  • Veiligheid & techniek
  • Teelt
  • Transport & opslag
Het behalen van deze spuitlicentie punten en bijwonen van deze bijeenkomsten zorgt ervoor dat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen.


Spuitlicentie bijeenkomsten

Hoeveel bijeenkomsten je moet volgen om je licentie gewasbescherming te mogen verlengen, is afhankelijk van het niveau van de licentie. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij Bureau Erkenningen. 

Ook Royal Brinkman organiseert jaarlijks meerdere bijeenkomsten die meetellen voor het verlengen van je spuitlicentie. Bekijk het overzicht Spuitlicentie bijeenkomsten voor meer informatie.


Cursusaanbod
Vragen over spuitlicentie halen

Heb je vragen over het halen van een spuitlicentie? Neem dan contact op met productspecialist Jan Krouwer via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Jan KrouwerOver Jan Krouwer

Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vindt hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”


Do not delete this link