Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke middelen vallen niet onder de Zuiveringsplicht?

Welke middelen vallen niet onder de Zuiveringsplicht?

Welke middelen vallen niet onder de Zuiveringsplicht?Sinds 1 januari 2018 is de Zuiveringsplicht voor alle Nederlandse tuinbouwbedrijven van kracht. Dit houdt in dat drainwater, drainagewater en spoelwater voor 95% moet worden gezuiverd van gewasbeschermingsmiddelen. Maar wist je dat dit niet geldt voor alle gewasbeschermingsmiddelen?

Organische verbindingen

De Zuiveringsplicht geldt namelijk alleen voor de werkzame stoffen in gewasbeschermingsmiddelen die bestaan uit organische verbindingen. Het gaat dan om verbindingen die koolstofatomen bevatten, waaronder micro-organismen (schimmels), of anorganische stoffen (zoals het metaal koper). Van de omschrijving op het etiket of op de site van de fabrikant/leverancier is (indirect) af te leiden of het middel werkzame stoffen bevat waarop de Zuiveringsplicht van toepassing is. 

Middelenpakket onder de loep

Veel groene middelen werken op basis van micro-organismen (zoals bacteriën of schimmels), of anorganische stoffen (zoals zouten en elementen als metalen). Voor deze middelen geldt de Zuiveringsplicht niet. Een belangrijk advies is dan ook om jouw middelenpakket eens goed onder de loep te nemen. Schakel, indien enigszins mogelijk, volledig over op toegestane groene middelen waarvoor de Zuiveringsplicht niet geldt. Wanneer er in jouw teelt namelijk alleen gebruik gemaakt wordt van groene middelen, dan is aanschaf van een waterzuiveringsinstallatie niet noodzakelijk. En dat kan je een hoop geld besparen!

Bron: LTO Glaskracht Nederland - Daan van Empel
Luc, Kees en Jan
Vragen over het gewasbeschermingsmiddelenpakket

Heb je vragen over een geschikt gewasbeschermingsmiddelenpakket, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze gewasbeschermingsspecialisten, of stel je vraag via onderstaand contactformulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Gerelateerde artikelen
- Waterzuiveringstechnieken voor de tuinbouw
- Welke mogelijkheden voor waterzuivering zijn er?
- Mobiele waterzuivering of vaste zuiveringsinstallatie?
- Hoe werkt mobiele waterzuivering?
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten