Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Technische projecten    Waterzuivering      Waterzuivering: de mogelijkheden in de tuinbouw


Waterzuivering: de mogelijkheden in de tuinbouw

Waterzuivering

Geschreven door Joshua Reijnen | Laatste update: 31-08-2021Waterzuivering is een geschikte optie voor het zuiveren van de restwaterstromen. Telers zijn door de Zuiveringsplicht verplicht om hun restwaterstromen voor 95% te zuiveren van gewasbeschermingsmiddelen. Er zijn verschillende manieren van waterzuivering waarmee telers aan de regelgeving van de Zuiveringsplicht kunnen voldoen. 
In dit artikel vind je antwoord op de volgende vragen:

Wat zijn de mogelijkheden voor waterzuivering?

Als teler heb je drie mogelijkheden voor waterzuivering waarmee je aan de Zuiveringsplicht voldoet. In deze drie opties is er keuze uit een vaste zuiveringsinstallatie en mobiele waterzuivering:
  1. Individueel aanschaffen van een vaste waterzuiveringsinstallatie
  2. Collectief aanschaffen van een vaste waterzuiveringsinstallatie
  3. Mobiele waterzuivering

Individueel aanschaffen van een vaste waterzuiveringsinstallatie

De eerste optie is individueel een waterzuiveringsinstallatie aanschaffen. Hiermee kun je zelf grote hoeveelheden water zuiveren, waarna je het water kan lozen. Grote bedrijven die wekelijks meer dan 100 m³/ha lozen, kiezen vaak voor individuele waterzuivering. Deze bedrijven produceren zoveel afvalwater, dat een eigen zuiveringsinstallatie vrijwel constant moet draaien. Dit maakt de investering in een vaste waterzuiveringsinstallatie rendabel. Sommige installaties zuiveren het water zo ver, dat je het kunt hergebruiken. In dit geval is er geen sprake van emissie en voldoe je direct aan de nulemissie van 2027.


Collectief aanschaffen van een vaste waterzuiveringsinstallatie

Een waterzuiveringsinstallatie is een grote investering. Daarom kiezen sommige telers ervoor om collectief een waterzuiveringsinstallatie aan te schaffen. Met name middelgrote bedrijven die wekelijks 20 tot 100 m³/ha water lozen, kiezen hiervoor. Door een zuiveringscollectief te starten, spreiden deelnemers niet alleen de kosten van de zuiveringsinstallatie, maar ook het risico. Daarnaast biedt collectieve aanschaf voordelen ten opzichte van het individueel aanschaffen van een waterzuiveringsinstallatie op het gebied van efficiëntie en storingsgevoeligheid.


Mobiele waterzuivering

Mobiele waterzuivering houdt in dat je restwaterstroom laat zuiveren door een dienstverlener die beschikt over een mobiele waterzuiveringsinstallatie. Deze dienstverlener monitort de hoeveelheid water in jouw drainsilo. Zodra dit te hoog wordt, komen zij langs met een mobiele waterzuiveringsinstallatie en zuiveren zij het water ter plaatse. Mobiele waterzuivering is een goede optie voor:  
  • Bedrijven die wekelijks maximaal 20 m³/ha lozen, is mobiele waterzuivering een goede optie. Voor hen is een eigen waterzuiveringsinstallatie niet rendabel, omdat de hoeveelheid afvalwater zo klein is, dat de zuiveringsinstallatie het overgrote deel van de tijd stilstaat.
  • Middelgrote bedrijven die wekelijks 20 – 50 m³/ha lozen, kunnen kiezen voor mobiele waterzuivering wanneer zij geen grote investering willen of kunnen doen. Laat je in dit geval wel goed adviseren, want in de meeste gevallen is een vaste zuiveringsinstallatie op termijn rendabeler. 
  • Bedrijven met nieuwbouwplannen die daarom binnen nu en vier jaar niet wil investeren of wanneer je denkt aan bedrijfsbeëindiging binnen vier jaar.

Voordelen van een vaste zuiveringsinstallatie

Bedrijven die grote hoeveelheden afvalwater produceren, kiezen voor een individuele vaste waterzuiveringsinstallatie. Deze installatie moet namelijk constant draaien. Dit maakt de investering rendabeler dan mobiele waterzuivering. Het is mogelijk je vaste zuiveringsinstallatie te delen met een andere teler. In dat geval deel je de kosten én de risico’s. De installatie wordt regelmatig gebruikt, wat het efficiënter maakt dan een individuele zuiveringsinstallatie. Dit geldt alleen wanneer een bedrijf wekelijks minder dan 20 m³/ha loost.

Voordelen van mobiele waterzuivering

Een teler kan met behulp van een mobiele waterzuivering voldoen aan de Zuiveringsplicht zonder grote investering. Het bespaart tijd. Een teler hoeft geen onderhoud te plegen aan de zuiveringsinstallatie. De dienstverlener is volledig verantwoordelijk en dus ook voor defecten en storingen. Een teler is hierdoor niet afhankelijk van wetwijzigingen.

Welke waterzuivering is geschikt voor mijn bedrijf?

Wil je weten welke soort waterzuivering het beste bij jouw bedrijf past? Met behulp van de onderstaande tabel zie je snel welke waterzuivering het meest geschikt voor je is.

 Mobiele waterzuivering Vaste waterzuivering 
 Waterlozing  <100 m3/ha per week  >100 m3/ha per week 
 Nieuwbouwplannen <4 jaar Geen of >4 jaar
 Bedrijfsbeëindiging <4 jaar Geen of >4 jaar
 Afhankelijk zijn van wetswijzigingen Nee  Ja
 Onderhoud aan de zuiveringsinstallatie Nee  Ja 


Vragen over mogelijkheden voor waterzuivering

Heb je vragen over de verschillende mogelijkheden voor waterzuivering, of wil je graag een advies op maat? Vul dan het onderstaand contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur

Joshua Over Joshua Reijnen

Joshua Reijnen is productspecialist op het gebied van watertechniek. In 2015 startte hij tijdens zijn studie Watermanagement als stagiair bij Royal Brinkman. Inmiddels is hij sinds 2017 dagelijks bezig met het ondersteunen van telers, door hen te adviseren over allerlei soorten watertechnische vraagstukken. “Een tevreden klant en echt iets kunnen bijdragen; dat is wat ik het allerleukste vind aan mijn werk.”

Do not delete this link