Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank     Gewasverzorging    Hoe kan je hortensia blauwen?

Hoe kan je hortensia blauwen?

Hoe kan je hortensia blauwen?
Geschreven door Jaap Lubbersen | Laatste update: 02-02-2021

Het blauwen van hortensia gebeurt door in een bepaalde periode van de teelt aluminiumsulfaat toe te voegen aan hortensia’s. Door de jaren heen is de manier van toevoegen steeds eenvoudiger en veiliger geworden. Een voorbeeld hiervan is het minder toepassen van de vaste vorm en meer gebruik maken van de vloeibare vorm. Het oplossen van de vaste vorm is lastig en er blijft vaak residu achter. Onze specialisten geven tips om dit te voorkomen. 


Vloeibaar aluminiumsulfaat

Tegenwoordig is aluminiumsulfaat verkrijgbaar als vloeibare variant, wat het blauwen van hortensia’s eenvoudiger en ook veiliger maakt. De vloeibare vorm van de stoffen heeft nog meer voordelen ten aanzien van de vaste vorm:
  • Er is geen tijdverlies meer bij het aanmaken van de vloeistof.
  • De vloeibare vorm is minder arbeidsintensief, geen getil meer met zakgoed.
  • De vloeibare vorm blijft goed opgelost en geen neerslag (mits de opslag temperatuur boven de 7°C blijft.
  • Er vormen zich geen verstoppingen.
  • Via druppelsystemen is er een simpele mogelijkheid om te doseren.
  • Door de betere oplosbaarheid blijft er minder residu achter op de plant.
  • De stof die vrijkomt bij het klaarmaken van de vaste vormen is zeer slecht voor de gezondheid. Deze stof komt niet vrij bij het gebruik van de vloeibare vorm.


Bemestingsadvies bij blauwen van hortensia

Het blauwen van hortensia’s kan niet plaatsvinden zonder het toevoegen van aluminium. De pH-waarde is erg van belang voor de kleuring. Bij een te hoge pH kan de plant het aluminium niet meer opnemen en is het mogelijk schadelijk voor de plant. Een te lage pH is echter ook niet wenselijk. Een optimale blauwverkleuring wordt over het algemeen verkregen bij een pH van 4,0–4,3.

Wel moet er rekening gehouden worden met het feit dat aluminium makkelijk kan worden vastgelegd door fosfaat. Hierdoor is het aluminium niet meer geschikt voor het gewas. Een oplossing hiervoor is om voorafgaand aan de blauwperiode fosfaatvrije meststoffen te gebruiken. Doe je dat niet, dan zal de sulfaat en fosfaat met elkaar een verbinding aangaan en neerslaan of schade aan de plant veroorzaken.

Benodigdheden hortensia blauwen


Blauwen van pot Hydrangea

De planteigen kleurstof van pot Hydragena is Delphinidine-glycocide (delphinidin-3glykosid). Alleen de donkerroze soorten beschikken over genoeg van deze kleurstof (DG) om na toevoeging van aluminiumsulfaat blauw te kunnen kleuren. De andere soorten zullen altijd een ander kleurresultaat geven. Bekende verkleuringen na de toevoeging aluminium zijn:
  • Roze: wordt na toevoeging donkerblauw
  • Licht roze: wordt na toevoeging lichtblauw
  • Rood: wordt na toevoeging violet (pelargonidine diglycocide).

Blauwen van snijhortensia

Snijhortensia’s kunnen het hele jaar lang geblauwd worden, al is de beste periode hiervoor wanneer de koppen uit beginnen te groeien (februari t/m april). Wanneer je niet tevreden bent over de kleur van de eerste bloemen, is het mogelijk om nog na te blauwen. 

Vragen over het blauwen van hortensia
Heb je vragen over het blauwen van hortensia, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een gewasverzorgingsspecialist Jaap Lubbersen via onderstaand contactformulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 

Jaap Lubbersen Over Jaap Lubbersen

Jaap Lubbersen is intern productspecialist Gewasverzorging bij Royal Brinkman en heeft al ruim 13 jaar ervaring in de Glastuinbouw. “Als intern productspecialist houd ik me dagelijks bezig met allerlei vraagstukken van telers. Ik vind het elke keer weer een uitdaging om in samenwerking met een teler op zoek te gaan naar het juiste antwoord op zijn vraagstuk, of het nou gaat over een gezond en vitale teelt, wetgeving of veiligheid.”


Do not delete this link