Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop   Kennisbank    Gewasverzorging   Algemeen  Hoe voorkom je wortelproblemen?

Hoe voorkom je wortelproblemen?

Crazy roots

Geschreven door Han van der Kooij | Laatste update: 27-11-2020


Gezonde wortels zijn de basis voor een gezonde plant. Daarom is het belangrijk om de wortels van een plant gezond te houden. Zo verklein je de kans dat deze aangetast worden door schimmels en er wortelrot kan ontstaan. Er zijn verschillende factoren van invloed op de aanwezigheid van schimmels, zoals watergift, klimaat, bemesting en hygiëne. In dit artikel geeft onze specialist je uitleg over schimmels en de factoren die de kans op schimmel verkleinen. Ook geeft hij tips om wortelproblemen te voorkomen.Schimmels

In veel gevallen leven planten en schimmels samen in symbiose. Dit betekent dat zowel de schimmel als de plant hier voordeel van heeft. Zo kan bijvoorbeeld een plant meer voedingstoffen opnemen via de schimmel en deze kan weer voedingstoffen uit de plant halen. Zo’n 80 tot 90% van alle planten leeft in symbiose met schimmels. 
Naast de schimmels die in symbiose leven met planten, zijn er ook schimmels die parasiteren. Dit houdt in dat de schimmel voordeel heeft van de plant, maar dat de plant hier nadeel van heeft, bijvoorbeeld wanneer de schimmel belangrijke voedingsstoffen uit de plant opneemt. Deze schimmels kunnen de wortels van de plant aantasten en dit levert dan wortelproblemen op. Die schimmels moet je dus zien te voorkomen. 


Maatregelen tegen wortelproblemen

Zoals al eerder genoemd, zijn er verschillende factoren die invloed hebben op het ontstaan en de aanwezigheid van schimmels, waaronder watergift, klimaat, bemesting en hygiëne. 


Watergift

Voor bepaalde teelten kan het schadelijk zijn voor de wortels als de gewassen te lang in een nat substraat staan. Enerzijds zal de ademhaling in het wortelmilieu stagneren, wat kan leiden tot groeireductie. Anderzijds zal de worteldruk verhogen. Wanneer de plant ook geen mogelijkheid krijgt om te verdampen of te weinig te verdampt, zal deze druk alleen maar meer toenemen en gaat dit de wortels aantasten/verzwakken, waardoor ze vatbaarder zijn voor schimmels.

Naast de hoeveelheid water, is de kwaliteit van het water ook van belang. Zo kan een te hoge of te lage pH waarde van het water tot problemen leiden. Zo kan er bijvoorbeeld verzuring van het wortelmilieu optreden of kan het ten koste gaan van de opname van sporenelementen


Klimaat

De temperatuur van wortels is erg belangrijk. Zorg voor voldoende temperatuur in het wortelgestel om de wortels gezond en sterk te houden. Doordat de wortels in het substraat slecht warmte via instraling opnemen, moet je ervoor zorgen dat de wortels voldoende warmte vanuit het ondernet of via verwarmingsbuizen krijgen. Zorg er ook voor dat er geen grote overgangen in het klimaat plaatsvinden.


Bemesting

Bij de bemesting is een goede EC vaak het knelpunt. Wanneer de waarde hiervan te hoog of te laag is, heeft dit gevolgen voor je teelt. Met een goede EC-waarde worden er nog steeds voldoende voedingsstoffen opgenomen, zonder dat dit de wortelgroei belemmert. 


Hygiëne

De hygiëne in een kas is hoe dan ook van groot belang. Met een goede bedrijfshygiëne verklein je de kans dat schadelijke schimmels het gewas binnendringen. Door simpelweg alleen de handen en het schoeisel al goed te reinigen en ontsmetten voordat iemand de kas in gaat, wordt de kans op schadelijke schimmels in de kas al kleiner. Zorg ook dat het gebruikte werkmateriaal – zoals messen en scharen – regelmatig gereinigd worden.


Plantweerbaarheid vergroten

De laatste jaren zijn plantweerbaarheidsproducten steeds meer in opkomst. Deze producten zorgen ervoor dat het natuurlijke afweermechanisme van de plant versterkt wordt, zodat de plant sneller en krachtiger reageert op stress situaties en ziekten (zoals schimmels). Het effect van plantweerbaarheidsproducten is vergelijkbaar met het effect van vitaminepillen bij personen: ze versterken het afweersysteem, waardoor je minder snel ziek wordt en bij ziekte sneller geneest.

Gerelateerde artikelen

Kortom…

In grote lijnen komt het neer op de plant die zo vitaal en gezond mogelijk gehouden moet worden. Dan voorkom je de grootste problemen op het gebied van wortelschade en hoef je dus minder gebruik te maken van (chemische) gewasbeschermingsmiddelen. Vragen over wortelproblemen

Heb je vragen over het voorkomen van wortelproblemen, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze gewasverzorgingsspecialisten, of stel je vraag via onderstaand contactformulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Han van der KooijOver Han van der Kooij

Han van der Kooij, productspecialist meststoffen bij Royal Brinkman, begrijpt de klant als geen ander. Na zelf ruim 26 jaar teler te zijn geweest, weet hij wat er allemaal bij komt kijken en waar telers tegenaanlopen. Zijn eigen kennis ervaringen omzetten in een stuk advies waar een telers iets aan heeft, is iets wat hij zo leuk vindt aan zijn werk. “Als ik zie dat dit goede resultaten oplevert, dan ben ik tevreden.”


Do not delete this link