Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Gewasbescherming & hygiëne  Hygiëne  Hoe stel je een hygiëneplan op?


Hoe stel je een hygiëneplan op?

Hygiëneplan opstellen
Plantziekten en ziekteverwekkers kunnen op allerlei manieren verspreid worden, bijvoorbeeld via personen, lucht, water, plantmateriaal, insecten en gereedschappen. Bedrijfshygiëne richt zich op het weren en onderdrukken van deze plantziekten en ziekteverwekkers binnen jouw gewas. Voor het hanteren van een zo hygiënisch mogelijke werkwijze, is het raadzaam om een hygiëneplan op te stellen. Dit helpt je om de bedrijfshygiëne zo goed mogelijk te kunnen controleren en daarmee te waarborgen. Maar hoe kan je een hygiëneplan opstellen? Onze specialist geeft uitleg.

Inhoud hygiëneplan

Een hygiëneplan omvat een beschrijving van de hygiënemaatregelen die op jouw bedrijf worden getroffen en hoe vaak en/of op welke momenten deze maatregelen getroffen moeten worden. Ook is er in het hygiëneplan opgenomen hoe en hoe vaak de hygiëne intern gecontroleerd dient te worden.

Risicogebieden bij hygiëneplan opstellen

Ieder gewas heeft te maken met specifieke ziekten en ieder bedrijf heeft te maken met specifieke situaties. Hierdoor bestaat er geen algemeen hygiëneplan en is het opstellen van een hygiëneplan dus altijd maatwerk. Wel heeft ieder bedrijf te maken met dezelfde risicogebieden:
  • Personen: onder andere hygiënemaatregelen ten aanzien van handen- en voetendesinfectie en kleding zoals overalls vermindert de kans op besmetting via personen.
  • Water: door waterdesinfectie toe te passen in de vorm van UV-filters, verhitting of middels een ECA-unit, vermindert de kans op besmetting via water.
  • Materialen en gereedschappen: door op regelmatige basis de kas en de gebruikte gereedschappen te reinigen met een schuimspuit, Hortisept Clean Plus of Menno Florades, vermindert de kans op besmetting via materialen en gereedschappen.
  • Uitgangsmateriaal: de verantwoordelijkheid voor hygiëne op dit gebied ligt bij zaadvermeerderingsbedrijven en plantenkwekers. Controleer ook bij de plantenkweker hoe de hygiëne is geregeld. Hoe schoon zijn de (Deense) karren waarop de planten geleverd worden?

Benodogdheden

Hygiëneplan naleven

Wanneer je een hygiëneplan hebt opgesteld voor jouw bedrijf, is het het naleven van het hygiëneplan de volgende stap. Zorg ervoor dat zowel werknemers als bezoekers (waaronder ook leveranciers) van het bedrijf op de hoogte zijn van het geldende hygiëneprotocol, zodat zij de regels kunnen hanteren. Bied hiervoor ook de benodigde materialen aan (zoals handschoenen, gastenjassen en haarnetjes); jij bent immers de verantwoordelijke!

Meer informatie over hygiëneplan opstellen

Wil je meer informatie over het opstellen van een hygiëneplan, of wil je graag een advies op maat van onze desinfectiespecialist? Neem dan contact op met een van onze desinfectiespecialisten via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Gerelateerde productvideo's
Do not delete this link