Home ​​​​>​​​​ Kennisbank​​​​

Hoe stel je een hygiëne-protocol voor bezoekers op?

Het hanteren van een hygiëneprotocol voor bezoekers is van belang om problemen met bacteriën, schimmels en virussen zo veel mogelijk te voorkomen. Het hygiëneprotocol maakt dan ook onderdeel uit van het algemene hygiëneplan op een bedrijf. Door bezoekers bepaalde hygiënemaatregelen te laten nemen, beperk je het risico op besmetting. Aan de hand van GSPP-regels hebben wij voor bezoekers een lijst met maatregelen opgesteld. 
Hygienesluis
Jasper Verhoeven
Productspecialist Hygiëne & Desinfectie | 10 februari 2022 | 1 min. lezen

Aandachtspunten hygiëneprotocol voor bezoekers

  • Laat bezoekers zich aanmelden bij binnenkomst. Op deze manier heb je zicht op wie het bedrijf binnenkomen en kan je de bezoekers op de verplichte hygiëne maatregelen van het bedrijf wijzen.
  • Laat bezoekers de handen wassen, drogen en ontsmetten. Ook schoeisel dient ontsmet te worden, al dan niet omgewisseld voor bedrijfsschoenen.
  • Stel duidelijk zichtbaar voor de bezoekers een gastenoverall, overschoenen, handschoenen en eventueel een haarnetje beschikbaar. Dit zodat geen ziektekiemen overgedragen kunnen worden op het gewas.
  • Laat bezoekers hun handen met handschoenen aan nogmaals ontsmetten voor het betreden van de teeltruimte.
  • Laat bezoekers het liefst geen eigen materialen en gereedschappen gebruiken. Indien dit toch noodzakelijk is, maak dan duidelijke afspraken en laat hen deze materialen/gereedschappen vóór het betreden van de kas grondig reinigen en ontsmetten. Vraag om zo min mogelijk contact met het gewas te hebben met deze materialen. Hiermee beperk je de kans op besmetting van het gewas.
  • Zorg dat bezoekers zo veel mogelijk op het hoofdpad blijven, zodat zij zo min mogelijk in aanraking komen met het gewas. Is het nodig om hier vanaf te wijken? Maak dan ook hierover duidelijke afspraken.
  • Bezoekers dienen alle punten van het hygiëneprotocol zorgvuldig na te leven. Geef vooraf bij bezoekers aan bij wie zij met vragen terecht kunnen wanneer er tijdens hun bezoek onduidelijkheden zijn wat betreft het hygiëneprotocol.

Aanvullen hygiëneprotocol

Zoals genoemd, vormen deze punten de basis voor het hygiëneprotocol voor gasten. Natuurlijk kan je deze lijst aanvullen met extra punten die specifiek voor jouw bedrijf van toepassing zijn.
Gerelateerde producten

HortiHygienz

De totaaloplossing voor vraagstukken rond hygiëne in de tuinbouw

Wij geloven erin dat telers wereldwijd met een optimale bedrijfshygiëne een zo hoog mogelijk rendement kunnen halen uit hun gewas. HortiHygienz is wereldwijd inzetbaar als totaaloplossing voor bedrijfshygiëne. Wat de vraag of uitdaging op het gebied van bedrijfshygiëne ook is, HortiHygienz heeft dé oplossing voor jou!
Contactformulier
Staat je antwoord er niet bij? Vul het contactformulier in en Jasper Verhoeven neemt contact met je op. Op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 

Hoe stel je een hygiëneprotocol voor bezoekers op?

Het hanteren van een hygiëneprotocol voor bezoekers is van belang om problemen met bacteriën, schimmels en virussen zo veel mogelijk te voorkomen. Het hygiëneprotocol maakt dan ook onderdeel uit van het algemene hygiëneplan op een bedrijf. Door bezoekers bepaalde hygiënemaatregelen te laten nemen, beperk je het risico op besmetting. Aan de hand van GSPP-regels hebben wij voor bezoekers een lijst met maatregelen opgesteld. 
Zoek in de Kennisbank
Vind antwoord op je vraag in onze kennisbank. 600+ artikelen, geschreven door onze specialisten.
Categorieën:
Jasper Verhoeven
Jasper Verhoeven
Productspecialist Hygiëne & Desinfectie | 10 februari 2022 | 1 min. lezen
Deel dit artikel
Hygienesluis

Aandachtspunten hygiëneprotocol voor bezoekers

  • Laat bezoekers zich aanmelden bij binnenkomst. Op deze manier heb je zicht op wie het bedrijf binnenkomen en kan je de bezoekers op de verplichte hygiëne maatregelen van het bedrijf wijzen.
  • Laat bezoekers de handen wassen, drogen en ontsmetten. Ook schoeisel dient ontsmet te worden, al dan niet omgewisseld voor bedrijfsschoenen.
  • Stel duidelijk zichtbaar voor de bezoekers een gastenoveralloverschoenenhandschoenen en eventueel een haarnetje beschikbaar. Dit zodat geen ziektekiemen overgedragen kunnen worden op het gewas.
  • Laat bezoekers hun handen met handschoenen aan nogmaals ontsmetten voor het betreden van de teeltruimte.
  • Laat bezoekers het liefst geen eigen materialen en gereedschappen gebruiken. Indien dit toch noodzakelijk is, maak dan duidelijke afspraken en laat hen deze materialen/gereedschappen vóór het betreden van de kas grondig reinigen en ontsmetten. Vraag om zo min mogelijk contact met het gewas te hebben met deze materialen. Hiermee beperk je de kans op besmetting van het gewas.
  • Zorg dat bezoekers zo veel mogelijk op het hoofdpad blijven, zodat zij zo min mogelijk in aanraking komen met het gewas. Is het nodig om hier vanaf te wijken? Maak dan ook hierover duidelijke afspraken.
  • Bezoekers dienen alle punten van het hygiëneprotocol zorgvuldig na te leven. Geef vooraf bij bezoekers aan bij wie zij met vragen terecht kunnen wanneer er tijdens hun bezoek onduidelijkheden zijn wat betreft het hygiëneprotocol.
Natuurlijk kan je deze lijst aanvullen met extra punten die specifiek voor jouw bedrijf van toepassing zijn. 

HortiHygienz

De totaaloplossing voor vraagstukken rond hygiëne in de tuinbouw

Wij geloven erin dat telers wereldwijd met een optimale bedrijfshygiëne een zo hoog mogelijk rendement kunnen halen uit hun gewas. HortiHygienz is wereldwijd inzetbaar als totaaloplossing voor bedrijfshygiëne. Wat de vraag of uitdaging op het gebied van bedrijfshygiëne ook is, HortiHygienz heeft dé oplossing voor jou!
Gerelateerde producten
Contactformulier
Staat je antwoord er niet bij? Vul het contactformulier in en Jasper Verhoeven neemt contact met je op. Op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 
Jasper Verhoeven
Ook interessant voor jou
Welke hygiënemaatregelen moet je treffen bij binnenkomst?
Bij binnenkomst op een glastuinbouwbedrijf zie je vaak een hygiënesluis waarmee je je handen en schoeisel kunt desinfecteren. Maar dit is niet genoeg.

Waarom is hygiënisch werken van belang?
Hygiënisch werken is van belang omdat dit de kans op besmetting in het gewas verkleint. Simpele maatregelen komen ten goede van de gezondheid en kwaliteit van het gewas én de productie.

Whitepaper: 'Hygiënemaatregelen in de glastuinbouw'
Een plantenziekte kan op verschillende manieren je kas binnenkomen. Je kunt dit voorkomen met de juiste hygiëne maatregelen. Met de tips uit dit gratis whitepaper weet je precies hoe je besmetting buiten de kas houdt en hoe je een hygiëneplan opstelt.