Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Reiniging    Wat is het protocol voor handen wassen?

Wat is het protocol voor handen wassen?

Wat is het protocol voor handen wassen?
Geschreven door Jasper Verhoeven | Laatste update: 23-01-2019

Ziektes en plagen kunnen zich eenvoudig verspreiden via de handen, om vervolgens (grote) schade in het gewas aan te brengen. Om dit te voorkomen, is het van belang dat er een goede bedrijfshygiëne wordt gehanteerd op tuinbouwbedrijven. Een belangrijk aspect in de bedrijfshygiëne is handenontsmetting. Hieronder valt onder andere het wassen van de handen. In dit artikel geeft onze specialist uitleg over het protocol voor handen wassen.

Protocol handen wassen

"Een protocol voor handen wassen", denk je nu misschien, "zo moeilijk is het toch niet om mijn handen te wassen?". En daar heb je gelijk in: handen wassen is inderdaad niet moeilijk, maar het is wel noodzaak dat je dit op de juiste manier doet, zodat je ook daadwerkelijk alle bacteriën en andere schadelijke micro-organismen van de handen verwijdert. Daarom bestaat er een protocol voor het wassen van de handen, wat bestaat uit twaalf stappen.

Benodigdheden

Volgorde handen wassen

Handen wassen doe je in deze volgorde: 
 1. Sieraden afdoen
 2. Mouwen opstropen
 3. Handen nat maken
 4. Zeep pakken
 5. Handpalmen inwrijven
 6. Handruggen inwrijven
 7. Polsen inwrijven
 8. Duimen inwrijven
 9. Tussen de vingers inwrijven
 10. Nagelriemen inwrijven
 11. Afspoelen
 12. Afdrogen


Stappen protocol handen wassen

Bij het hygiënisch wassen van de handen moet je alle twaalf stappen volgen voor het beste resultaat. Simpel nat maken, zepen en afspoelen heeft namelijk niet het gewenste resultaat. Hieronder zie je de verschillende stappen afgebeeld. Je kan het protocol voor handen wassen eventueel uitprinten en ophangen bij de wasbakken, zodat je werknemers en andere bezoekers attendeert op het protocol.

Stap 1Stap 2Stap 3
Sieraden afdoen
Mouwen opstropen
Handen nat maken
Sieraden afdoenMouwen opstropenHanden nat makenStap 4Stap 5Stap 6
Zeep pakken
Handpalmen inwrijven
Handruggen inwrijven
Zeep pakkenHandpalmen inwrijvenHandruggen inwrijvenStap 7Stap 8Stap 9
Polsen inwrijven
Duimen inwrijven
Tussen de vingers inwrijven
Polsen inwrijvenDuimen inwrijvenTussen de vingers inwrijvenStap 10Stap 11Stap 12
Nagelriemen inwrijven
Afspoelen
Afdrogen
Nagelriemen inwrijvenAfspoelenAfdrogen

De juiste handzeep

Zorg er ook voor dat je de juiste handzeep kiest. Dit is afhankelijk van het type en de mate van vervuiling van de handen, maar ook van je teelt. Vragen over protocol voor handen wassen
Heb je vragen over het protocol voor handen wassen, of wil je graag een advies op maat over het gebruik van het juiste product voor handen wassen? Neem dan contact op met desinfectiespecialist Jasper Verhoeven via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Jasper VerhoevenOver Jasper Verhoeven

Jasper Verhoeven, productspecialist desinfectie, is hét aanspreekpunt voor telers op het gebied van hygiëne. “Met de toenemende vraag naar hygiënemaatregelen in de tuinbouw en de uitdagingen die daarbij komen kijken, wordt een advies op maat steeds belangrijk. Ik vind het elke keer weer een uitdaging om een teler te helpen om de beste situatie op zijn bedrijf te creëren.”


Do not delete this link