Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler

Welke hygiënemaatregelen moet je treffen bij binnenkomst?

Welke hygiënemaatregelen moet je treffen bij binnenkomst?
Geschreven door Jasper Verhoeven | Laatste update: 02-03-2018

Bij binnenkomst op een glastuinbouwbedrijf zie je vaak een hygiënesluis waarmee je je handen en schoeisel kan desinfecteren, waarna je de kas mag betreden. Vaak wordt gedacht dat het desinfecteren van de handen genoeg is om de handen bacterievrij te maken en zo besmetting van het gewas te voorkomen, maar dit is niet waar. In de praktijk zouden hygiënemaatregelen veel verder moeten gaan: dit houdt namelijk niet op bij alleen het desinfecteren van de handen. In dit artikel geven onze specialisten uitleg over juiste en complete hygiënemaatregelen bij binnenkomst op een glastuinbouwbedrijf.

Eerst reinigen, dan desinfecteren

Het belangrijkste punt in dit verhaal is dat je je moet realiseren dat reiniging en desinfectie twee verschillende begrippen zijn, maar dat deze voor een goede bedrijfshygiëne niet los van elkaar gezien mogen worden. Om de handen te kunnen desinfecteren, moeten ze namelijk eerst goed gereinigd zijn. Door de handen te reinigen met zeep, verwijder je de aanwezige laag vuil en vet. Doordat je deze laag verwijdert, kan een desinfectiemiddel vervolgens de hardnekkige bacteriën op de handen bereiken. Wanneer je de handen niet eerst reinigt, dan lukt dit niet; een desinfectiemiddel kan namelijk niet door deze laag heen komen. Dus voor een goede hygiënemaatregel geldt: eerst reinigen, dan desinfecteren!


Hygiënesluis

Wanneer bacteriën of andere plantpathogenen in een gewas terecht komen, kan dit voor grote problemen zorgen. Om dat te voorkomen, wil je een hygiënische situatie creëren, zodat werknemers of andere bezoekers deze organismen niet in het gewas kunnen verspreiden. Voor optimale hygiëne kun je het beste gebruik maken van een complete hygiënesluis, waarin je de volgende stappen doorloopt: handen zepen, handen wassen en drogen, handen desinfecteren, zolen reinigen en zolen ontsmetten.

Let op: deze vijf stappen zorgen voor een optimale hygiëne, maar afhankelijk van jouw hygiënedoelstellingen kunnen er ook stappen weggelaten worden.


Hygiënemaatregelen bij binnenkomst op een glastuinbouwbedrijf

1. Handen inzepen

De eerste stap is het inzepen van de handen. Voor het inzepen kun je kiezen voor losse dispensers naast de wastafel, maar ook voor een unit die de handen inzeept. Het voordeel van een unit is dat personen ‘gedwongen’ worden om de handen in te zepen doordat de unit is uitgerust met een draaihek dat pas open gaat na het inzepen: ze kunnen deze stap niet overslaan. Hierdoor verklein je de kans op indringing van bacteriën in het gewas.

2. Handen wassen en drogen

Na het inzepen van de handen, moeten deze gewassen worden bij de wasbak. Door de handen te wassen, verwijder je het vet en vuil. Om dit zo goed mogelijk te doen, dien je je handen te wassen volgens het protocol. Je kan er eventueel voor kiezen om dit protocol bij de wasbakken te bevestigen. Zorg daarna dat je de handen goed droogt. Dit gaat het snelst met behulp van een automatische handdroger.3. Handen desinfecteren

Wanneer de vet- en vuillaag verwijderd is, kun je de handen desinfecteren. Hiervoor geldt eveneens dat je kan kiezen voor losse dispensers of voor een unit. Het voordeel van een hygiënesluis is dat de handen gedesinfecteerd worden met behulp van nozzles die de handen automatisch aan de boven- en onderkant besproeien met desinfectiemiddel.

4. Zolen reinigen

Voor schoenzolen geldt hetzelfde als voor de handen: deze kan je het beste eerst reinigen en daarna desinfecteren. Het reinigen van de schoenzolen gebeurt wanneer iemand over de borstels van een unit loopt.

5. Zolen ontsmetten

Om ook de bacteriën van de schoenzolen te verwijderen, kunnen de zolen na het reinigen ontsmet te worden. Dit is met name van belang voor personen die op het bedrijf komen met schoenen die zij ook buiten dragen; zij kunnen anders bacteriën van buitenaf mee het gewas in nemen.

Hygiënemaatregelen bij het verlaten van de kas

Naast hygiënemaatregelen bij binnenkomst, is het ook belangrijk om na te denken over de hygiënemaatregelen bij het verlaten van de kas. Wil je bijvoorbeeld dat medewerkers voordat zij met pauze gaan nogmaals hun handen wassen en desinfecteren, of dat zij hun schoenen reinigen? Door vooraf te bedenken wat hiervoor jouw wensen zijn, kunnen de units op jouw voorkeuren afgestemd worden. Uiteraard kunnen onze specialisten je adviseren over de mogelijkheden en de benodigdheden voor jouw situatie.

Onderhoud

Met alleen het nemen van bovenstaande hygiënemaatregelen ben je er nog niet. Uiteraard is een goed begin het halve werk, maar om ervoor te zorgen dat het hygiëneconcept een zo optimaal mogelijk resultaat oplevert, zul je voldoende onderhoud moeten uitvoeren, met name het reinigen van de hygiënesluis. Een schone unit zorgt namelijk voor de beste reiniging: je droogt je na het douchen immers ook niet af met een vieze handdoek.


Vuile hygiënesluis
Vervuilde hygiënesluisMeer informatie over hygiënemaatregelen

Een hygiëneconcept is maatwerk: dit is afhankelijk van de hygiënedoelstellingen op een bepaalde locatie. Onze specialisten kunnen je adviseren over de beste oplossing voor jouw situatie. Wil je meer informatie over de benodigde hygiënemaatregelen bij binnenkomst op je bedrijf, of wil je een advies op maat? Vul dan onderstaand contactformulier in. Onze specialisten nemen zo snel mogelijk contact met je op – op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Jasper VerhoevenOver Jasper Verhoeven

Jasper Verhoeven, productspecialist desinfectie, is hét aanspreekpunt voor telers op het gebied van hygiëne. “Met de toenemende vraag naar hygiënemaatregelen in de tuinbouw en de uitdagingen die daarbij komen kijken, wordt een advies op maat steeds belangrijk. Ik vind het elke keer weer een uitdaging om een teler te helpen om de beste situatie op zijn bedrijf te creëren.”

Do not delete this link