Welke hygiëne-maatregelen moet je treffen bij binnen-komst?

Bij binnenkomst op een glastuinbouwbedrijf zie je vaak een hygiënesluis waarmee je je handen en schoeisel kan desinfecteren, waarna je de kas mag betreden. Vaak wordt gedacht dat het eenmalig desinfecteren van de handen genoeg is om deze volledig ziektevrij te maken en zo besmetting van het gewas te voorkomen. Dit is echter niet helemaal waar. In de praktijk zouden hygiënemaatregelen veel verder moeten gaan: dit houdt namelijk niet op bij alleen het eenmalig desinfecteren van de handen en schoenen bij binnenkomst.
Hygiënesluis
Jasper Verhoeven
Productspecialist Hygiëne & Desinfectie  | 10 februari 2022  | 4 min. lezen

Eerst reinigen, dan desinfecteren

Het is belangrijk om te realiseren dat reiniging en desinfectie twee verschillende begrippen zijn, maar dat deze voor een goede bedrijfshygiëne niet los van elkaar gezien mogen worden. Om de handen te kunnen desinfecteren, moeten ze namelijk eerst goed schoon zijn. Door de handen te wassen met water en zeep, verwijder je de aanwezige laag vuil, vet en eventueel aanwezige plantsappen. Bovendien verlaag je de aanwezige concentraties pathogenen. Doordat je deze laag verwijdert, kan een desinfectiemiddel vervolgens effectiever zijn werk doen om verspreiding van de laatste aanwezige ziektekiemen te voorkomen. Wanneer je de handen niet eerst reinigt, dan lukt dit niet goed. Dit omdat het indringen van het middel door vuil gehinderd wordt. Dus voor een goede hygiëne geldt: eerst reinigen, dan desinfecteren!
In de video wordt uitgebreid vertelt hoe je optimaal gebruik maakt van een hygiënesluis.

Hygiënesluis | De vijf stappen voor een optimale hygiëne

Wanneer pathogenen zoals bacteriën, schimmels of virussen in een gewas terecht komen, kan dit voor grote problemen zorgen. Om dat te voorkomen, wil je een afgeschermde situatie - een zogenoemde hygiënelock - creëren, zodat werknemers of andere bezoekers deze organismen niet in het bedrijf kunnen verspreiden. Voor optimale hygiëne kun je het beste gebruik maken van een complete routing voor het betreden van het bedrijf inclusief hygiënesluis. Hierin doorloop je de volgende stappen:
  1. Handen zepen
  2. Handen wassen en drogen
  3. Handen desinfecteren
  4. Zolen mechanisch reinigen 
  5. Zolen ontsmetten met vers aangebracht ontsmettingsmiddel
Deze vijf stappen zorgen voor een goede toegangshygiëne van personen. Voor een optimale bedrijfshygiëne en het beperken van verspreiding dienen deze stappen regelmatig, bijvoorbeeld na een pauze, herhaalt te worden. Ook op enkele tactische plekken een ontsmettingsmat plaatsen, draagt bij aan een hogere bedrijfshygiëne. Hierdoor vindt ontsmetting van schoeisel en wielen regelmatig plaats. Met HortiHygienz bieden wij een totaaloplossing voor een optimale bedrijfshygiëne in de professionele tuinbouw.

3D hygiëne stappenplan

1. Handen inzepen

De eerste stap is het inzepen van de handen. Voor het inzepen kun je kiezen voor losse dispensers bij de wastafel, maar ook voor een unit die de handen inzeept. Het voordeel van een unit is dat personen ‘gedwongen’ worden om de handen in te zepen. Doordat de unit is uitgerust met een draaihek dat pas open gaat na het inzepen: ze kunnen deze stap niet overslaan. Hierdoor verklein je de kans op indringing van ziektekiemen in het bedrijf. 

2. Handen wassen en drogen

Na het inzepen van de handen, moeten deze gewassen worden bij de wasbak. Zorg dat deze voldoende groot is om knoeien te voorkomen. Kies omwille van hygiëne voor een wasbak die bediend wordt middels een sensor op drukknop voor kniebediening. Door de handen te wassen, verwijder je het vet, vuil en plantsappen met eventuele pathogenen. Om dit zo goed mogelijk te doen, dien je je handen te wassen volgens het protocol. Plaats het protocol voor handen wassen bij de wasbakken. Zorg daarna dat je de handen goed droogt. Dit kan met behulp van een automatische handdroger of papieren doekjes in dispenser en afgesloten prullenmand.

3. Handen desinfecteren

Wanneer de vet- en vuillaag verwijderd is, kun je de handen desinfecteren. Hiervoor geldt eveneens dat je kan kiezen voor losse dispensers of voor een automatische unit. Het voordeel van een hygiënesluis is dat de handen gedesinfecteerd worden met behulp van nozzles die de handen automatisch aan de boven- en onderkant besproeien met vers desinfectiemiddel.

Wanneer je door een hygiënesluis gaat, houd dan de volgende stappen aan:
  1. Zorg dat je voor de sensor van de hygiënesluis gaat staan.
  2. Plaats dan je handen in de desinfectiekamer. 
  3. Verdeel het middel over de handen. 
  4. Loop daarna over de borstels en laat de schoenen goed in contact komen met de borstels.

4. Zolen reinigen

Voor schoenzolen geldt hetzelfde als voor de handen: eerst reinigen en daarna desinfecteren. Het mechanisch reinigen van de schoenzolen gebeurt automatisch wanneer iemand over de roterende borstels van een hygiëneunit loopt. indien niet voor een unit met roterende borstels gekozen wordt, kan dit (vrijwillig) gebeuren met een losse borstel of een automatisch vullende ontsmettingsmat.

5. Zolen ontsmetten

Om ook de pathogenen van de schoenzolen te verwijderen, worden de zolen na het reinigen ontsmet. Bij een hygiëne unit wordt vers ontsmettingsmiddel op de borstels gesproeid en op de schoen aangebracht. Bij een mat word de schoenzool bevochtigd met een stabiel en non corrosief ontsmettingsmiddel. Dit is met name van belang voor personen die op het bedrijf komen met schoenen die zij ook buiten dragen; zij kunnen anders ziektekiemen van buitenaf mee het bedrijf in nemen.

Hygiënemaatregelen bij het verlaten van de kas

Naast hygiënemaatregelen bij binnenkomst, is het ook belangrijk om na te denken over de hygiënemaatregelen bij het verlaten van de kas. Wil je bijvoorbeeld dat medewerkers na toiletbezoek of voordat zij met pauze gaan nogmaals hun handen wassen en desinfecteren? Door vooraf te bedenken wat hiervoor jouw wensen zijn, kunnen de units op jouw voorkeuren geplaatst worden. Uiteraard kunnen onze specialisten je adviseren over de mogelijkheden en de benodigdheden voor jouw situatie.

Onderhoud van installaties

Met alleen het nemen van bovenstaande hygiënemaatregelen ben je er nog niet. Uiteraard is een goed begin het halve werk, maar om ervoor te zorgen dat het hygiëneplan een zo optimaal mogelijk resultaat oplevert, zal er regelmatig onderhoud uitgevoerd moeten worden. Met name het reinigen van de hygiënesluis en de ontsmettingsmat doorspoelen. Een schone unit zorgt niet alleen voor een goede uitstraling, maar ook voor een goed resultaat. Je droogt je na het douchen immers ook niet af met een vieze handdoek.
Vuile hygiënesluis

HortiHygienz

De totaaloplossing voor vraagstukken rond hygiëne in de tuinbouw

Wij geloven erin dat telers wereldwijd met een optimale bedrijfshygiëne een zo hoog mogelijk rendement kunnen halen uit hun gewas. HortiHygienz is wereldwijd inzetbaar als totaaloplossing voor bedrijfshygiëne. Wat de vraag of uitdaging op het gebied van bedrijfshygiëne ook is, HortiHygienz heeft dé oplossing voor jou!
Ab van Marrwijk
Ab van Marrewijk - Tomatoworld, Honselersdijk ervaart:

"Een sluitende toegangshygiëne is voor ons een vereiste"

Contactformulier
Staat je antwoord er niet bij? Vul het contactformulier in en Jasper Verhoeven neemt contact met je op. Op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 

Welke hygiënemaatregelen moet je treffen bij binnenkomst?

Bij binnenkomst op een glastuinbouwbedrijf zie je vaak een hygiënesluis waarmee je je handen en schoeisel kan desinfecteren, waarna je de kas mag betreden. Vaak wordt gedacht dat het eenmalig desinfecteren van de handen genoeg is om deze volledig ziektevrij te maken en zo besmetting van het gewas te voorkomen. Dit is echter niet helemaal waar. In de praktijk zouden hygiënemaatregelen veel verder moeten gaan: dit houdt namelijk niet op bij alleen het eenmalig desinfecteren van de handen en schoenen bij binnenkomst.
Zoek in de Kennisbank
​​​​Vind antwoord op je vraag in onze kennisbank. 600+ artikelen, geschreven door onze specialisten.​​​​
Categorieën:
Jasper Verhoeven
Jasper Verhoeven
Productspecialist Hygiëne & Desinfectie  | 10 februari 2022  | 4 min. lezen
Deel dit artikel
Hygiënesluis

Eerst reinigen, dan desinfecteren

Het is belangrijk om te realiseren dat reiniging en desinfectie twee verschillende begrippen zijn, maar dat deze voor een goede bedrijfshygiëne niet los van elkaar gezien mogen worden. Om de handen te kunnen desinfecteren, moeten ze namelijk eerst goed schoon zijn. Door de handen te wassen met water en zeep, verwijder je de aanwezige laag vuil, vet en eventueel aanwezige plantsappen. Bovendien verlaag je de aanwezige concentraties pathogenen. Doordat je deze laag verwijdert, kan een desinfectiemiddel vervolgens effectiever zijn werk doen om verspreiding van de laatste aanwezige ziektekiemen te voorkomen. Wanneer je de handen niet eerst reinigt, dan lukt dit niet goed. Dit omdat het indringen van het middel door vuil gehinderd wordt. Dus voor een goede hygiëne geldt: eerst reinigen, dan desinfecteren!
In de video wordt uitgebreid vertelt hoe je optimaal gebruik maakt van een hygiënesluis.

Hygiënesluis | De vijf stappen voor een optimale hygiëne

Wanneer pathogenen zoals bacteriën, schimmels of virussen in een gewas terecht komen, kan dit voor grote problemen zorgen. Om dat te voorkomen, wil je een afgeschermde situatie - een zogenoemde hygiënelock - creëren, zodat werknemers of andere bezoekers deze organismen niet in het bedrijf kunnen verspreiden. Voor optimale hygiëne kun je het beste gebruik maken van een complete routing voor het betreden van het bedrijf inclusief hygiënesluis. Hierin doorloop je de volgende stappen:
  1. Handen zepen
  2. Handen wassen en drogen
  3. Handen desinfecteren
  4. Zolen mechanisch reinigen 
  5. Zolen ontsmetten met vers aangebracht ontsmettingsmiddel
Deze vijf stappen zorgen voor een goede toegangshygiëne van personen. Voor een optimale bedrijfshygiëne en het beperken van verspreiding dienen deze stappen regelmatig, bijvoorbeeld na een pauze, herhaalt te worden. Ook op enkele tactische plekken een ontsmettingsmat plaatsen, draagt bij aan een hogere bedrijfshygiëne. Hierdoor vindt ontsmetting van schoeisel en wielen regelmatig plaats. Met HortiHygienz bieden wij een totaaloplossing voor een optimale bedrijfshygiëne in de professionele tuinbouw.

3D hygiëne stappenplan

1. Handen inzepen

De eerste stap is het inzepen van de handen. Voor het inzepen kun je kiezen voor losse dispensers bij de wastafel, maar ook voor een unit die de handen inzeept. Het voordeel van een unit is dat personen ‘gedwongen’ worden om de handen in te zepen. Doordat de unit is uitgerust met een draaihek dat pas open gaat na het inzepen: ze kunnen deze stap niet overslaan. Hierdoor verklein je de kans op indringing van ziektekiemen in het bedrijf. 

2. Handen wassen en drogen

Na het inzepen van de handen, moeten deze gewassen worden bij de wasbak. Zorg dat deze voldoende groot is om knoeien te voorkomen. Kies omwille van hygiëne voor een wasbak die bediend wordt middels een sensor op drukknop voor kniebediening. Door de handen te wassen, verwijder je het vet, vuil en plantsappen met eventuele pathogenen. Om dit zo goed mogelijk te doen, dien je je handen te wassen volgens het protocol. Plaats het protocol voor handen wassen bij de wasbakken. Zorg daarna dat je de handen goed droogt. Dit kan met behulp van een automatische handdroger of papieren doekjes in dispenser en afgesloten prullenmand.

3. Handen desinfecteren

Wanneer de vet- en vuillaag verwijderd is, kun je de handen desinfecteren. Hiervoor geldt eveneens dat je kan kiezen voor losse dispensers of voor een automatische unit. Het voordeel van een hygiënesluis is dat de handen gedesinfecteerd worden met behulp van nozzles die de handen automatisch aan de boven- en onderkant besproeien met vers desinfectiemiddel.

Wanneer je door een hygiënesluis gaat, houd dan de volgende stappen aan:
  1. Zorg dat je voor de sensor van de hygiënesluis gaat staan.
  2. Plaats dan je handen in de desinfectiekamer. 
  3. Verdeel het middel over de handen. 
  4. Loop daarna over de borstels en laat de schoenen goed in contact komen met de borstels.

4. Zolen reinigen

Voor schoenzolen geldt hetzelfde als voor de handen: eerst reinigen en daarna desinfecteren. Het mechanisch reinigen van de schoenzolen gebeurt automatisch wanneer iemand over de roterende borstels van een hygiëneunit loopt. indien niet voor een unit met roterende borstels gekozen wordt, kan dit (vrijwillig) gebeuren met een losse borstel of een automatisch vullende ontsmettingsmat.

5. Zolen ontsmetten

Om ook de pathogenen van de schoenzolen te verwijderen, worden de zolen na het reinigen ontsmet. Bij een hygiëne unit wordt vers ontsmettingsmiddel op de borstels gesproeid en op de schoen aangebracht. Bij een mat word de schoenzool bevochtigd met een stabiel en non corrosief ontsmettingsmiddel. Dit is met name van belang voor personen die op het bedrijf komen met schoenen die zij ook buiten dragen; zij kunnen anders ziektekiemen van buitenaf mee het bedrijf in nemen.

Hygiënemaatregelen bij het verlaten van de kas

Naast hygiënemaatregelen bij binnenkomst, is het ook belangrijk om na te denken over de hygiënemaatregelen bij het verlaten van de kas. Wil je bijvoorbeeld dat medewerkers na toiletbezoek of voordat zij met pauze gaan nogmaals hun handen wassen en desinfecteren? Door vooraf te bedenken wat hiervoor jouw wensen zijn, kunnen de units op jouw voorkeuren geplaatst worden. Uiteraard kunnen onze specialisten je adviseren over de mogelijkheden en de benodigdheden voor jouw situatie.

Onderhoud van installaties

Met alleen het nemen van bovenstaande hygiënemaatregelen ben je er nog niet. Uiteraard is een goed begin het halve werk, maar om ervoor te zorgen dat het hygiëneplan een zo optimaal mogelijk resultaat oplevert, zal er regelmatig onderhoud uitgevoerd moeten worden. Met name het reinigen van de hygiënesluis en de ontsmettingsmat doorspoelen. Een schone unit zorgt niet alleen voor een goede uitstraling, maar ook voor een goed resultaat. Je droogt je na het douchen immers ook niet af met een vieze handdoek.
Vuile hygiënesluis

HortiHygienz

De totaaloplossing voor vraagstukken rond hygiëne in de tuinbouw

Wij geloven erin dat telers wereldwijd met een optimale bedrijfshygiëne een zo hoog mogelijk rendement kunnen halen uit hun gewas. HortiHygienz is wereldwijd inzetbaar als totaaloplossing voor bedrijfshygiëne. Wat de vraag of uitdaging op het gebied van bedrijfshygiëne ook is, HortiHygienz heeft dé oplossing voor jou!
Ab van Marrwijk
Ab van Marrewijk - Tomatoworld, Honselersdijk ervaart:

"Een sluitende toegangshygiëne is voor ons een vereiste"

Contactformulier
Staat je antwoord er niet bij? Vul het contactformulier in en Jasper Verhoeven neemt contact met je op. Op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 
Jasper Verhoeven
Ook interessant voor jou
Hoe voer je een desinfectiescan uit?
Om in kaart te brengen in hoeverre de hygiëne binnen je bedrijf op orde is, kan je gebruik maken van de desinfectiescan. Hiermee bepaal je in hoeverre er binnen bepaalde risicogebieden sprake is van een goede bedrijfshygiëne.
Wat zijn de voordelen van desinfectie met schuim?
Bij vloeibare reiniging- en desinfectiemethoden is de effectiviteit van het product altijd afhankelijk van het samenspel tussen inwerktijd en concentratie. Met schuim kan je de inwerktijd van een middel beïnvloeden.
Tips voor onderhoud van desinfectiematten
Een desinfectiemat is een preventieve hygiëneoplossing om de insleep van micro-organismen tegen te gaan. Maar alleen het plaatsen van een desinfectiemat is niet genoeg; deze moet ook goed onderhouden worden.