Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Hoe voer je een desinfectiescan uit?

Hoe voer je een desinfectiescan uit?

Hoe voer je een desinfectiescan uit?
Geschreven door Jasper Verhoeven | Laatste update: 10-02-2022

Een goede bedrijfshygiëne draagt bij aan het weren van plantziekten en ziekteverwekkers binnen je gewas. Om in kaart te brengen in hoeverre de hygiëne binnen jouw bedrijf op orde is, kan je gebruik maken van de desinfectiescan. Hiermee bepaal je in hoeverre er binnen bepaalde risicogebieden sprake is van een goede bedrijfshygiëne, zodat je waar nodig het hygiëneplan kan bijstellen.

Risicogebieden desinfectiescan

De desinfectiescan richt zich op de vier risicogebieden met betrekking tot bedrijfshygiëne, te weten personen, water, materialen en gereedschappen en uitgangsmateriaal. Per risicogebied zijn verschillende vragen opgesteld. Door deze vragen te beantwoorden, ontdek je de sterke punten en de verbeterpunten ten aanzien van de bedrijfshygiëne.


Personen

 • Welke hygiënemaatregelen ten aanzien van handen- en voetendesinfectie worden er getroffen op het bedrijf?
 • Welke hygiënemaatregelen ten aanzien van kleding worden er getroffen op het bedrijf?
 • Zijn er werknemers op uw bedrijf die op verschillende locaties werken? Zo ja, wat zijn de gevaren die zij over kunnen brengen en hoe wordt hiermee omgegaan?
 • Zijn medewerkers op de hoogte van het geldende hygiëneprotocol binnen het bedrijf?
 • Weet ik wie er op het bedrijf zijn geweest (bezoekersregistratie)?
 • Welke procedure geldt er voor het ontsmetten en ‘aankleden’ van bezoekers?
 • Worden bezoekers op de hoogte gesteld van het geldende hygiëneprotocol op het bedrijf?

Bekijk in de video hieronder waar je op moet letten als je hygiënisch de kas wilt betreden. 

Gerelateerde producten

Water

 • Wordt er gebruik gemaakt van waterdesinfectie in de vorm van een UV-filter, ECA-unit of verhitting? Zo ja, werkt deze machine optimaal?
 • Is het watergeefsysteem schoon (biofilm)?
 • Zijn er momenten in het jaar dat er watertekort is? Hoe vul je dit tekort aan en wat zijn de risico’s hiervan (bijvoorbeeld slootwater)?


 

___

Whitepaper: 'Hygiënemaatregelen in de glastuinbouw'


Een plantenziekte kan op verschillende manieren je kas binnenkomen. Je kunt dit voorkomen met de juiste hygiëne maatregelen. Met de tips uit dit gratis whitepaper weet je precies hoe je besmetting buiten de kas houdt en hoe je een hygiëneplan opstelt. 

Download


Materialen en gereedschappenUitgangsmateriaal

 • Waar komt het uitgangsmateriaal vandaan (van welke leverancier) en hoe is de hygiëne daar geregeld? Welke risico’s zijn er tijdens transport?


Algemeen

 • Vindt er controle plaats op bovenstaande punten? Zo ja, met welke frequentie gebeurt dit?Meer informatie over desinfectiescan

Wil je op basis van de resultaten van de desinfectiescan graag een advies op maat? Neem dan contact op met desinfectiespecialist Jasper Verhoeven via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 


Jasper VerhoevenOver Jasper Verhoeven

Jasper Verhoeven, productspecialist desinfectie, is hét aanspreekpunt voor telers op het gebied van hygiëne. “Met de toenemende vraag naar hygiënemaatregelen in de tuinbouw en de uitdagingen die daarbij komen kijken, wordt een advies op maat steeds belangrijk. Ik vind het elke keer weer een uitdaging om een teler te helpen om de beste situatie op zijn bedrijf te creëren.”
 

___

HortiHygienz
De totaaloplossing voor vraagstukken rond hygiëne in de tuinbouw

Wij geloven erin dat telers wereldwijd met een optimale bedrijfshygiëne een zo hoog mogelijk rendement kunnen halen uit hun gewas. HortiHygienz is wereldwijd inzetbaar als totaaloplossing voor bedrijfshygiëne. Wat de vraag of uitdaging op het gebied van bedrijfshygiëne ook is, HortiHygienz heeft dé oplossing voor jou!
 

Do not delete this link