Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Gewasbescherming & Desinfectie  Desinfectie  Tips voor handdesinfectie in de tuinbouw

Tips voor handdesinfectie in de tuinbouw

Handdesinfectie in de tuinbouw

Geschreven door Jasper Verhoeven | Laatste update: 04-06-2018

Handdesinfectie in de tuinbouw is een belangrijk aandachtspunt voor veel telers, omdat de impact van een plantenziekte op het tuinbouwbedrijf enorm kan zijn. Ziektes en bacteriën verspreiden zich namelijk snel via mensen met name de handen. Het belang van goede reiniging en desinfectie van de handen wordt dan ook steeds vaker ingezien. Met behulp van de juiste handhygiëne verklein je de kans dat ziekten en plagen binnenkomen en/of zich verspreiden via mensen in het gewas. Je kan immers geen risico nemen als het gaat om handhygiëne.


Handdesinfectie van medewerkers en bezoekers

Persoonlijke hygiëne – en dan met name handdesinfectie – verdient extra aandacht. Via de handen (bij het uitvoeren van verschillende werkzaamheden) worden namelijk gemakkelijk ziekten verspreid. Handendesinfectie richt zich op twee groepen: op de medewerkers die op het eigen bedrijf werkzaam zijn en bezoekers – met name bezoekers die van het ene naar het andere bedrijf gaan en op die manier ziekten kunnen overbrengen. Het is daarom van groot belang om handen op de juiste manier te desinfecteren bij binnenkomst. Men denkt vaak nog dat alleen handen wassen genoeg is. Echter is er wel degelijk een verschil tussen het reinigen en desinfecteren van handen. Daarom is het van groot belang om de handen eerst te wassen en vervolgens te ontsmetten.

Verschillende manieren van handdesinfectie

Er bestaan verschillende toepassingen van handdesinfectie. Ten eerste kan er gebruik gemaakt worden van een desinfectiemiddel voor natte handen, wat geschikt is voor het wassen van de handen aan bijvoorbeeld een wastafel. Daarnaast bestaat er desinfectiemiddel voor droge handen dat gebruikt kan worden zonder water, wat handig is voor gebruik tijdens gewaswerkzaamheden. Tot slot kan je de handonstmetting ook integreren in een entreepoort of in een compleet hygiënesluis waarin handen en voeten tegelijkertijd worden gereinigd en ontsmet.
 

Producten voor handdesinfectie

Eerst reinigen, dan handen desinfecteren

Om de handen goed te kunnen desinfecteren, is het belangrijk dat je ze eerst reinigt. Door de handen te wassen met handzeep, verwijder je de vuil- en vetlaag van de handen, zodat het desinfectiemiddel vervolgens de bacteriën op de handen kan bereiken. Een desinfectiemiddel verwijdert deze vet- en vuillaag niet, waardoor alleen desinfecteren (dus zonder eerst te reinigen) weinig effect heeft.
Meer informatie over handdesinfectie

Heb je vragen over handdesinfectie, bedrijfshygiëne, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met desinfectiespecialist Jasper Verhoeven via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Jasper VerhoevenOver Jasper Verhoeven

Jasper Verhoeven, productspecialist desinfectie, is hét aanspreekpunt voor telers op het gebied van hygiëne. “Met de toenemende vraag naar hygiënemaatregelen in de tuinbouw en de uitdagingen die daarbij komen kijken, wordt een advies op maat steeds belangrijk. Ik vind het elke keer weer een uitdaging om een teler te helpen om de beste situatie op zijn bedrijf te creëren.”


Do not delete this link