Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Waarom is hygiënisch werken van belang?

Waarom is hygiënisch werken van belang?

Waarom is hygiënisch werken van belang?

Geschreven door Jasper Verhoeven | Laatste update: 27-07-2020

Hygiëne is de laatste jaren een belangrijk aandachtspunt geworden in de glastuinbouw. Hoewel desinfecteren van de kas ongewenste ziektes en plagen voorkomt, is het belangrijk om ook rekening te houden met eventuele ziektes die binnendringen via mensen, machines en gereedschappen. Hygiënemaatregelen met betrekking tot persoonlijke hygiëne en het desinfecteren van transportmiddelen dragen hieraan bij. 


Het belang van hygiëne

We krijgen regelmatig de vraag: ‘’Waarom is hygiëne belangrijk?’’. Hygiëne is van belang omdat dit de kans op besmetting in het gewas verkleint. Simpele maatregelen komen ten goede van de gezondheid en kwaliteit van het gewas én de productie. Start dus vandaag nog met persoonlijke hygiëne en desinfectie van transportmiddelen. Een plan voor het hele bedrijf opstellen? Bekijk dan hoe je een hygiëneprotocol opstelt. 


 

___

Whitepaper: 'Hygiënemaatregelen in de glastuinbouw'


Een plantenziekte kan op verschillende manieren je kas binnenkomen. Je kunt dit voorkomen met de juiste hygiëne maatregelen. Met de tips uit dit gratis whitepaper weet je precies hoe je besmetting buiten de kas houdt en hoe je een hygiëneplan opstelt. 

Download


Persoonlijke hygiëne

Persoonlijk hygiëne van medewerkers vereist extra aandacht. Hiermee verklein je namelijk de kans dat ziektes en plagen binnendringen of zich verspreiden via mensen. Je kunt hierbij kiezen voor het doorvoeren van een eenvoudige persoonlijke hygiëne, zoals het dragen van bezoekerskleding of een strenger hygiëneprotocol door middel van volledige geïntegreerde desinfectierouting door het bedrijf. De volgende maatregelen kun je nemen met betrekking tot persoonlijke hygiëne:
  • Handendesinfectie: via de handen worden de meeste ziektes en plagen verspreid. Daarom richt handendesinfectie zich op twee groepen: medewerkers en bezoekers. Bezoekers worden vaak begeleidt of blijven zoveel mogelijk tussen het gewas vandaan. Ze dienen het toegangsprotocol op te volgen. Medewerkers zijn veelvuldig met het gewas in contact. Voor het beste effect is het raadzaam de handen eerst te wassen met een ontsmettende zeep. Een desinfectiemiddel voor droge handen biedt een uitkomst bij handhygiëne en tijdens de werkzaamheden. Dit middel heeft een antimicrobiële werking specifiek tegen plantpathogenen, waardoor de vermeerdering van de ziekteverwekker wordt geremd of gestopt.
  • Voetendesinfectie: bij een eenvoudige voetenontsmetting kun je denken aan het bevochtigen van schoeisel via ontsmettingsmatten die geplaatst wordt in de looproute. Zorg dat deze mat zo van formaat is en op de juiste positie ligt dat personen niet om de mat heen kunnen. Het ontsmettingsmiddel zorgt ervoor dat elke schoen op de juiste manier wordt gedesinfecteerd. Controleer de stabiliteit van het ontsmettingsmiddel.
  • Volledige geïntegreerde desinfectie: indien je kiest voor een strenge persoonlijke hygiëne dan biedt een verplichte looproute met hygiënestation de uitkomst. In dit apparaat worden handen en voeten tegelijkertijd ontsmet door middel van borstels. Deze stations zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen: allemaal een degelijk ontwerp vervaardigd met kwaliteitsmaterialen waarvan lang (werk)plezier beleefd kan worden.

Benodigdheden voor persoonlijke hygiëne

Desinfectie transportmiddelen

Naast de persoonlijke hygiëne is het van belang om wielen van heftrucks, rolcontainers, karren en palletwagens te ontsmetten. Door gebruik te maken van een ontsmettingsmat – speciaal ontwikkeld voor de desinfectie van transportmiddelen – wordt de indringing van ziekteverwekkers en plagen voorkomen. De matten kunnen handmatig of via een automatisch vulsysteem gevuld worden met desinfectiemiddel. Dit gebeurt van binnenuit naar buiten toe. Op deze manier komt het middel niet direct in contact met grove vervuiling en is de mat van binnenuit door te spoelen. Er zijn diverse uitvoeringen voor personen of transport. De matten zijn ook als maatwerk leverbaar, om de gehele doorgang te ‘blokkeren’ met de mat. Hierdoor zorg je ervoor dat niemand zonder ontsmettende stap binnenkomt.Meer informatie over hygiënisch werken

Heb je vragen over bedrijfshygiëne en persoonlijke hygiëne, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met hygiënespecialist Jasper Verhoeven via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 
Jasper VerhoevenOver Jasper Verhoeven

Jasper Verhoeven, productspecialist desinfectie, is hét aanspreekpunt voor telers op het gebied van hygiëne. “Met de toenemende vraag naar hygiënemaatregelen in de tuinbouw en de uitdagingen die daarbij komen kijken, wordt een advies op maat steeds belangrijk. Ik vind het elke keer weer een uitdaging om een teler te helpen om de beste situatie op zijn bedrijf te creëren.”

 

___

HortiHygienz
De totaaloplossing voor vraagstukken rond hygiëne in de tuinbouw

Wij geloven erin dat telers wereldwijd met een optimale bedrijfshygiëne een zo hoog mogelijk rendement kunnen halen uit hun gewas. HortiHygienz is wereldwijd inzetbaar als totaaloplossing voor bedrijfshygiëne. Wat de vraag of uitdaging op het gebied van bedrijfshygiëne ook is, HortiHygienz heeft dé oplossing voor jou!

Do not delete this link