Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Mechanisatie  Reiniging- en desinfectieapparatuur  Onderhoud van een desinfectiemat


4 tips voor onderhoud van een desinfectiemat

3 tips voor onderhoud van desinfectiemattenEen desinfectiemat is een preventieve hygiëneoplossing bij personen- en transportverkeer in de glastuinbouw om de insleep van micro-organismen en de mogelijke gevolgen daarvan tegen te gaan. Maar alleen het plaatsen van desinfectiematten is niet genoeg; deze moeten ook goed onderhouden worden zodat zij het beste resultaat leveren. Daarom geven we drie tips voor behoud van desinfectiematten.

Desinfectiemat reinigen

Voor een goed hygiëneresultaat is het belangrijk om desinfectiematten regelmatig te reinigen. Bij een schone desinfectiemat is er een optimaal contact tussen de zool van de schoen/laars en de ontsmettingsvloeistof. Als er vuil op de mat ligt, dan is dit niet het geval. Denk aan een blaadje dat op de mat ligt: als je hierop gaat staan, dan zal het gedeelte van de zool onder het blad niet ontsmet worden. Daarnaast breekt de ontsmettingsvloeistof af bij contact met organisch materiaal.

Maar hoe houd je de mat schoon? Zorg in eerste instantie voor zo schoon mogelijk schoeisel voordat over de mat wordt gelopen. In sommige gevallen is een borstel noodzakelijk om eerst de schoenen schoon te maken. Daarnaast is het belangrijk om de desinfectiemat regelmatig schoon te maken. Hoe vaak dit moet gebeuren, is zeer afhankelijk van de mate van vervuiling. In elk geval 1 keer per week reinigen is het advies, maar indien nodig wordt aangeraden om dit vaker te doen. De mat zelf kan met water worden afgespoeld en met een vloertrekker worden nagetrokken.

Het meest ideaal is het reinigen van een mat die ook automatische gevuld wordt. Laat de pomp dan 1x per week ongeveer 30 minuten lang schoon water door de mat pompen (eerst het slangetje verwijderen uit de can met Menno florades) en begin na ongeveer 10 minuten met een trekker het vuil van de mat te trekken.Desinfectiemat reinigen
Vuil - reinigen - schoon

Tijdig bijvullen

Naast het schoonmaken van de desinfectiemat, is ook het bijvullen van de desinfectiemat met desinfectiemiddel iets wat regelmatig moet gebeuren. Dit kan handmatig, maar ook met behulp van een automatisch vulsysteem (doseerpomp of venturipomp). Een veelgebruikt ontsmettingsmiddel in de tuinbouw is Menno Florades. Dit is een ontsmettingsmiddel met een toelating als gewasbeschermingsmiddel dat alle plantpathogenen bestrijd, maar niet agressief is voor de overige materialen waarmee het in contact komt. Met behulp van pH lakmoespapier of een pH-meter kun je aan de hand van de pH van het middel meten of de oplossing nog actief is (pH < 4,5). Doe dit dan ook regelmatig, bij een mat die intensief gebruikt wordt minimaal 1x per 2 dagen.


Verminder slijtage

Natuurlijk wil je dat desinfectiematten zo lang mogelijk optimaal functioneren. Bij juist gebruik en goed onderhoud kan de mat jaren meegaan. Echter, matten die op plaatsen liggen waar veel intern transport is, hebben wel meer te lijden. Voorkom daarom stuur- en rembewegingen op de mat en leg de mat dus op de juiste plaats zodat er in een rechte lijn overheen gereden kan worden. Zo vindt er minder slijtage plaats, waardoor de matten minder snel vervangen hoeven worden. Controleer daarnaast de desinfectiematten iedere maand op slijtageplekken. Wist je dat een droge mat veel sneller slijt dan een mat die goed vochtig is?


Bekijk ook de Advieskaart Flexxomat + Menno Florades.

Van binnenuit reinigen

Een desinfectiemat kan ook van binnen uit worden gereinigd. Hierdoor gaat al het vuil die in de mat is gekomen eruit. Voor een goede reiniging van de Flexxomat van binnenuit sluit een GK koppeling (ring + slangpilaar + koppeling) aan op de vulslang zoals zichtbaar op de foto.


Benodigdheden

Jan-Willem en Jasper
Meer informatie

Heb je vragen over bedrijfshygiëne, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze desinfectiespecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Gerelateerde artikelen

- Veelgestelde vragen aan onze specialisten


Do not delete this link