Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Mechanisatie  Reiniging- en desinfectieapparatuur  Aanschaf & gebruik van een desinfectiemat


Tips voor aanschaf & gebruik van een desinfectiemat

Een desinfectiemat helpt je om schadelijke micro-organismen buiten de deur te houden en is daarom een belangrijk onderdeel van de bedrijfshygiëne. Voor het beste resultaat is het wel belangrijk dat je rekening houdt met een aantal zaken. Dat begint al bij de aanschaf! In dit artikel zetten we de 11 meest gemaakte fouten rondom de aanschaf en het gebruik van desinfectiematten op een rij, zodat je deze fouten niet hoeft te maken!

1. Type desinfectiemat

Nog voordat je een desinfectiemat aanschaft, is het belangrijk om goed na te denken over het gebruik. Wordt de mat heel intensief gebruikt en rijden er ook transportmiddelen overheen, of lopen er alleen personen overheen? 

2. Formaat van de desinfectiemat

Er wordt vaak gekozen voor een te kleine mat. Ook bij personenverkeer is een grotere mat noodzakelijk om meerdere stappen op de mat te kunnen zetten. Moeten er ook transportmiddelen overheen rijden, dan kan je beter voor een langere mat kiezen, zodat het hele wieloppervlak ontsmet wordt. Bekijk onderstaande video voor meer uitleg. 


3. Automatisch bijvullen

Desinfectiematten zijn voorzien van een (interne) tunnel. Hier kan je een vulpompje op aansluiten, zodat de mat automatisch bijgevuld wordt. Hierdoor heb je minder last van afbraak van het ontsmettingsmiddel in de mat. Ook kun je door middel van de tunnel de mat doorspoelen en gemakkelijker schoon maken. Dit zorgt ervoor dat de mat effectief wordt gebruikt.

4. Mat niet in de looproute

Het klinkt heel logisch, maar toch zien we dit regelmatig fout gaan: matten die niet in de looproute liggen, of waar je omheen kan lopen. Denk hier over na bij de aanschaf door het juiste formaat te kiezen en probeer een loopstroom te creëren waarbij personen niet om de desinfectiemat heen kunnen. Heb je meerdere looproutes (bijvoorbeeld omdat de kas meerdere ingangen heeft), zorg dan ook dat iedere deur is voorzien van een desinfectiemat. 

5. Instructies

Heeft iedereen op je bedrijf instructies gekregen over de desinfectiemat? Zorg dat medewerkers weten waarom het van belang is dat ze over de mat heen lopen voordat ze de kas in gaan. Hang verder duidelijke instructies op bij de mat, zodat ook bezoekers op de hoogte zijn van de hygiënemaatregelen op uw bedrijf.  

6. Vuil op de mat

Schoonmaken van de desinfectiemat is heel belangrijk, want wanneer er veel vuil op de mat ligt, kan de mat slechter of zelfs geen contact maken met de te reinigen oppervlakken. In onderstaande video zie je hoe je een desinfectiemat reinigt. 


7. Vuil rondom de mat

Hoe meer vuil er rondom de mat ligt, hoe meer vuil er uiteindelijk op de mat terecht komt. Houd dus niet alleen de mat zelf schoon, maar ook de gehele ruimte rondom de mat. 

8. Verkeerd ontsmettingsmiddel

Een andere veelgemaakte fout, is het gebruik van een verkeerd middel. Regelmatig zien we dat telers gevaarlijke, bijtende middelen gebruiken. Dit is uiteraard niet wenselijk. Ook worden er vaak niet-stabiele middelen gebruikt, waardoor niet elke schoen of elk wiel even goed gedesinfecteerd wordt. Daarom is het belangrijk dat je het juiste ontsmettingsmiddel gebruikt. Wij raden het desinfectiemiddel Menno Florades aan. 

9. Te droog of te nat

Een desinfectiemat mag nooit te droog zijn. De mat heeft dan niet alleen een mindere werking, maar is ook nog eens binnen no-time kapot. Anderzijds mag de mat ook niet te nat zijn. Hiermee verspil je namelijk veel van het ontsmettingsmiddel en ook wordt de mat daardoor heel glad, waardoor mensen makkelijk uitglijden. 

10. Producten op de mat

Plaats geen producten op de mat. Ten eerste is dit niet veilig, maar ten tweede heeft het ook een negatieve werking op het gebruik van de mat, omdat mensen er dan eerder omheen lopen. Tevens zijn scherpe randen of uitstekende spijkers de belangrijkste oorzaak van beschadigingen aan de mat. 

11. Buiten plaatsen

Plaats een desinfectiemat tot slot nooit buiten. Tijdens een regenbui verdunt de oplossing met ontsmettingsmiddel snel. Bij verdamping droogt de mat uit en kan de concentratie van het ontsmettingsmiddel verhogen. Hierdoor kan de mat zijn werk minder goed of zelfs helemaal niet doet. 

Benodigdheden

Jan-Willem en Jasper
Vragen over desinfectiematten

Heb je vragen over het gebruik van een desinfectiemat, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze desinfectiespecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Gerelateerde artikelen
- 3 tips voor onderhoud van een desinfectiemat
- Handenontsmetting in de tuinbouw
- Hoe start ik hygiënisch mijn nieuwe teelt?
- Hoe voer ik een desinfectiescan uit?
- Voordelen van desinfectie met schuim
- Hoe kalibreer je een pH-meter?
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten


Do not delete this link