Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
 • Shop 
 • Ervaringen 
 • HortiHygienz
 •  
 • Ervaring HilverdaFlorist

  HilverdaFlorist


  “Bij nieuwbouw is hygiëne optimaal centraal te zetten


  - Thijs van Kessel – HilverdaFlorist, De Kwakel -

  “Nieuwbouw geeft je de meest ideale situatie om van hygiëne prioriteit nummer één te maken. Dat is het moment om in de ontwerpfase het bedrijf zo hygiënisch en praktisch mogelijk in te richten. Wij zijn in een vroeg stadium in gesprek gegaan met hygiënespecialist Dirk Timmers van Royal Brinkman. Hij heeft ons bij de bouwtekeningen geholpen met het doorlopen van de routes, de bewegingen, de looplijnen. Om zodoende alle hygiënerisico’s uit te sluiten en kruisbesmettingen te voorkomen.”
  • Risico’s van bezoek elimineren

   We zijn op bezoek bij HilverdaFlorist in De Kwakel en spreken Thijs van Kessel, hoofd facilitaire zaken. HilverdaFlorist realiseerde de nieuwbouw in 2022 aan de Achterweg, een nieuwbouwlocatie aansluitend aan de bestaande locatie HilverdaFlorist aan de Dwarsweg. De bedrijven zijn op elkaar aangesloten qua logistiek proces en dat vraagt opperste paraatheid op het gebied van hygiëne. Thijs: “Wij zijn een veredelings- en vermeerderingsbedrijf en leveren uitgangs-/stekmateriaal aan snijbloemen- en potplantentelers van o.a. gerbera, anjer, alstroemeria en helleborus. Dat moét vrij zijn van ziekten en plagen en niet besmet zijn met bacteriën, schimmels en virussen. Dat is ons bestaansrecht. Wij leggen onszelf strenge hygiëneregels op en NAKtuinbouw voert hier ook bijna wekelijks controles uit.”

   "We leggen onszelf strenge hygiëneregels op."

   -Thijs van Kessel, HilverdaFlorist in De Kwakel


  • Links Dirk Timmers (Royal Brinkman) en rechts Thijs van Kessel (HilverdaFlorist) bij de Cleansy hygiënesluis

  • Risicoanalyse

   Dirk Timmers zat al in een vroeg stadium aan tafel bij HilverdaFlorist om de ontwerptekeningen met Thijs van Kessel door te nemen. Dirk: “We zijn gestart met het maken van een risicoanalyse aan de hand van de vijf pijlers van het HortiHygienz kompas. Daarbij stellen wij vragen als; welke ziektes vormen een bedreiging voor de teelt; welke ziektes kunnen verspreid worden door het water; hoeveel medewerkers werken waar op welk moment; welke ziektes kunnen ze verspreiden en welke bewegingen maken materialen binnen het bedrijf.” Met deze risicoanalyse zijn concrete oplossingen doorgevoerd. Denk aan het sluiten van doorgangen en ingangen en het wijzigen van looproutes om kruisende lijnen te voorkomen. Maar ook aan het maken van een afgesloten ruimte waar goederen gelost kunnen worden en chauffeurs vrij kunnen bewegen. Medewerkers werken zoveel mogelijk alleen in de kas, of alleen in de verwerkingsruimte. Zodra personen verschillende zones doorkruisen vormt dat een risico op besmetting. Dit wil je dus zoveel mogelijk uitsluiten.

  • Hygiënezones

   Het volledige bedrijfsontwerp is verdeeld in drie zones met de kleuren rood, geel en groen. De kweekruimten met de gewassen zijn aangeduid als groene zones. Hier zijn de zwaarste hygiënemaatregelen genomen. Een infectie heeft hier de grootste impact. De sorteer- en verwerkingsruimten zijn de gele zone. De rode zones zijn alle gebieden die je niet volledig kan controleren qua hygiëne. Denk hierbij aan het buitenterrein en de ruimte waar nieuw materiaal wordt aangeleverd door chauffeurs. Op de grens van iedere zone worden hygiënemaatregelen getroffen voordat men de nieuwe zone kan betreden.


   Totaalaanpak

   Dirk Timmers: “Wij hebben HilverdaFlorist een totaalaanpak kunnen bieden met hygiëneoplossingen uit het HortiHygienz programma. De geïnstalleerde oplossingen bij HilverdaFlorist zijn divers. De desinfectie van personen (handen en schoeisel) vindt plaats middels verschillende hygiënesluizen, de desinfectie van wielen en schoenen gebeurt met het nieuwe ‘Wheel and Sole Cleaning System’, de desinfectie van teelttafels met een geavanceerde sprayboom en de desinfectie van gietwater met een zilvergestabiliseerde waterstofperoxide. HilverdaFlorist maakt voor desinfectie van bacteriën, schimmels, virussen en viroïden gebruik van de producten Menno Florades, Enno Rapid en Huwa-San TR-50.

   "Optimale hygiëne vraagt om een totaalaanpak."

   -Dirk Timmers, hygiënespecialist Royal Brinkman

  • De kwekerij is verdeeld in drie hygiënezones met de kleuren rood, geel en groen.

  De oplossingen op een rij

  Bij de entree van de nieuwbouw ligt een dubbele hygiënesluis verzonken in de vloer. Elke bezoeker of medewerker moet verplicht door deze hygiënesluis om handen te desinfecteren met Enno Rapid en schoenen te reinigen en desinfecteren met Menno Florades. In de teeltruimtes van HilverdaFlorist komen maar enkele medewerkers. Zij kunnen de kassen alleen betreden na nogmaals handen en schoenendesinfectie via de Cleansy hygiënesluis. Ten derde heeft HilverdaFlorist geïnvesteerd in een nieuw systeem voor desinfectie van teelttafels.

  Na elk gebruik van de rolcontainers volgt een desinfectiebehandeling. Alle rolcontainers gaan na elke keer gebruik volautomatisch door de wasstraat, waar ze worden gewassen en vervolgens ingesprayd en gedesinfecteerd met Menno Florades. Als vierde punt heeft schoon gietwater hier alle aandacht. Ook via het gietwater kunnen virussen, bacteriën en schimmels zich snel over het bedrijf verspreiden. HilverdaFlorist doseert Huwa-San TR-50 mee bij elke gietbeurt. Dit is een zilvergestabiliseerde waterstofperoxide die de vorming van biofilm in het watersysteem voorkomt en bacteriën en schimmels elimineert.

  • De dubbele hygiënesluis bij de entree voorkomt insleep van ziektes via personen.
  • Meedoseren van Huwa-San TR-50 voorkomt verspreiding van ziektes via het gietwater.
  • Insprayen van teelttafels met Menno Florades voorkomt verspreiding van ziektes via het teeltsysteem.

  Noviteit in de tuinbouw

  HilverdaFlorist heeft bovendien een noviteit in de tuinbouw op het gebied van hygiëne. Op vier plaatsen op de kwekerij ligt hier het nieuwe ‘Wheel and Sole Cleaning System’. Bij de levering van plantmateriaal en andere goederen van buiten naar binnen geldt de hoogste paraatheid. Alle heftrucks en palletwagens rijden direct na binnenkomst over het nieuwe ‘Wheel and Sole Cleaning System’. Het is een duurzaam systeem dat zeer geschikt is voor intensief gebruik. Dit nieuwe systeem ligt op 4 cruciale punten in het bedrijf, telkens wanneer er van zone wordt gewisseld. In een uitsparing van 2 bij 3 meter in de betonvloer liggen rvs-roosters met beweegbare borstels in een bad van het desinfectiemiddel Menno Florades.

  • Het Wheel and Sole Cleaning System ligt op 4 cruciale punten op de kwekerij.
  • Het systeem is geschikt voor desinfectie van wielen van zwaar materiaal, waaronder heftrucks.
  • Ook schoenzolen worden gedesinfecteerd door de capillaire werking van de borstels.

  Verbetering

  Royal Brinkman heeft ons in het hele proces van begin tot eind geadviseerd. Samen hebben wij het optimale hygiënelevel voor ons bedrijf weten te realiseren! We laten niks aan het toeval over en hygiëne gaat boven alles”, zegt Thijs van Kessel. “Alles wat beweegt, wordt ontsmet en hiermee zijn alle risico’s op overdracht van ziektes zo goed als uitgesloten. Alles is vooraf goed doordacht en uiteindelijk geïnstalleerd. De zones met de drie kleuren werken goed. Hiermee hebben we duidelijk inzicht gekregen wat de kritieke punten qua hygiëne binnen het bedrijf waren en zijn de juiste oplossingen hiervoor aangedragen. Dit alles heeft één doel: gezond uitgangsmateriaal voor onze klanten, snijbloemen- en potplantentelers wereldwijd.”
   

  ___

  HortiHygienz
  De totaaloplossing voor vraagstukken rond hygiëne in de tuinbouw

  Wij geloven erin dat telers wereldwijd met een optimale bedrijfshygiëne een zo hoog mogelijk rendement kunnen halen uit hun gewas. HortiHygienz is wereldwijd inzetbaar als totaaloplossing voor bedrijfshygiëne. Wat de vraag of uitdaging op het gebied van bedrijfshygiëne ook is, HortiHygienz heeft dé oplossing voor jou!
  Do not delete this link