Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop   Kennisbank    Gewasverzorging   Algemeen  Hoe voorkom je neerslag in mestbakken?


Hoe voorkom je neerslag in mestbakken?

Neerslag voorkomen
Geschreven door Han van der Kooij | Laatste update: 23-04-2018

Tijdens het mengen kunnen meststoffen in de mestbak neerslaan. De oorzaak hiervan is vaak een verkeerde manier van doseren en/of mengen. Wanneer meststoffen neerslaan, zijn ze niet meer opneembaar voor de plant. Daarnaast zorgt de neerslag direct voor verstoppingen van filters, met alle gevolgen van dien. Daarom is het belangrijk om neerslag in de mestbak zoveel mogelijk te voorkomen. Onze specialisten geven een aantal tips. 


Scheiden van meststoffen

De meeste meststoffen zijn in de basis chemische producten. Deze chemische producten gaan in de mestbakken reacties aan met elkaar en vormen daardoor een oplossing die voor de plant opneembaar is. Enkele meststoffen kunnen tijdens het mengen echter reageren en een neerslag vormen.

Om te voorkomen dat meststoffen met elkaar reageren en een neerslag vormen, wordt er in de meeste gevallen gewerkt met een A-mestbak en een B-mestbak. In deze mestbakken worden de verschillende meststoffen opgelost. Belangrijke stelregel is om nooit fosfaathoudende meststoffen - zoals fosforzuur, monokaliumfosfaat (MKP) en monoammoniumfosfaat (MAP) - te doseren in dezelfde mestbak met calciumhoudende meststoffen - zoals kalksalpeter en calciumchloride. Ditzelfde geldt ook voor sulfaathoudende meststoffen - zoals zwavelzuur, bitterzout en kaliumsulfaat - welke niet met calciumhoudende producten in één mestbak mogen worden opgelost. 

Om verwarring te voorkomen is de algemene regel dat calciumhoudende meststoffen altijd in de A-mestbak worden opgelost en fosfaathoudende en sulfaathoudende meststoffen in de B-mestbak. De overige producten kunnen vrij over de twee mestbakken verdeeld worden.


Beweging in het water

Vaste meststoffen lossen het beste op als het water in contact kan komen met elke korrel meststof. Zorg daarom voor voldoende beweging in het water wanneer je een mestbak aanmaakt en doseer de meststoffen geleidelijk. Bij grotere mestbakken is het gebruik van een roerinstallatie aan te raden om voldoende beweging in het water te krijgen. Watertemperatuur

Houd rekening met de temperatuur van het water wanneer je de mestbak aanmaakt. De meeste spoorelementen dienen in warm water te worden opgelost. Wanneer dit in koud water gebeurt, zullen ze niet volledig oplossen en dus neerslaan. pH van het water

Naast temperatuur en beweging is ook de pH cruciaal voor een goede oplosbaarheid van de meststoffen. Een te hoge pH (boven de 6) in de mestbak kan ertoe leiden dat de meststoffen onvoldoende oplossen. Daarom wordt altijd geadviseerd om - afhankelijk van de situatie - een pH van 3 – 5 in de mestbakken aan te houden. 

Mestbakken

Mestbak reinigen bij neerslag

Wanneer je bovenstaande tips toepast, verklein je de kans op neerslag in de mestbak behoorlijk. Vindt er echter toch neerslag plaats, dan is het van belang dat je de mestbak op de juiste manier reinigt, zodat er zo min mogelijk van de neergeslagen meststoffen in het watergeefsysteem terecht kan komen. Vragen over neerslag in de mestbak

Heb je vragen over het voorkomen van neerslag in de mestbak, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze meststoffenspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Han van der KooijOver Han van der Kooij

Han van der Kooij, productspecialist meststoffen bij Royal Brinkman, begrijpt de klant als geen ander. Na zelf ruim 26 jaar teler te zijn geweest, weet hij wat er allemaal bij komt kijken en waar telers tegenaanlopen. Zijn eigen kennis ervaringen omzetten in een stuk advies waar een telers iets aan heeft, is iets wat hij zo leuk vindt aan zijn werk. “Als ik zie dat dit goede resultaten oplevert, dan ben ik tevreden.”


Do not delete this link