Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler

Hoe voorkom je onbedoelde contaminatie van vloeibare meststoffen?

onbedoelde contaminatie
Geschreven door Jaap Lubbersen | Laatste update: 30-06-2020

Als men werkt met vloeibare meststoffen, kunnen de meststoffen gewenst of ongewenst met elkaar in contact komen en een reactie veroorzaken. Als meststoffen opzettelijk met elkaar in contact gebracht worden, noem je dit bedoelde contaminatie. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een meststoffenrecept samen wordt gesteld. Het met elkaar in contact komen van verschillende meststoffen hoeft niet per definitie te leiden tot een reactie. 

Anderzijds kunnen er ook ongewenst meststoffen met elkaar in contact komen. Dit wordt onbedoelde contaminatie genoemd en kan plaatsvinden als bijvoorbeeld een zuur en een loog product onverdund met elkaar vermengd worden.

Neutraal Zuur Loog
Calciumnitraat (CN) Kalizwavelzuur (KZZ) Kalifosforloog (KFL)
Ammoniumnitraat (AN) Salpeterzuur (SZ-38) Kaliloog (KL-50)
Magnesiumsulfaat (MSN) Fosforzuur (FZ-59) Silicium (Sil)
Magnesiumnitraat (MN)   Kalibaseloog (KBL)
Calciumchloride (CC)    




Reactie van vloeibare meststoffen

Het vermengen van vloeibare meststoffen kan dus op verschillende momenten opzettelijk of per ongeluk voorkomen. Zo kunnen vloeibare meststoffen bijvoorbeeld al tijdens de opslag voor problemen zorgen. Maar hou ook in gedachte dat bij het transport en het aanmaken van het bemestingsrecept goed in de gaten moet worden gehouden hoe je met de producten omgaat. Neem hierbij altijd je eigen veiligheid in acht!



Risico’s tijdens de opslag

Tijdens de opslag moet er heel nauw in de gaten gehouden worden wat de veiligheidsvoorschriften zijn. Zo is het van belang dat je gebruik maakt van de juiste lekbak en dat zuren, logen en neutrale producten ieder in een aparte lekbak gescheiden worden. In onderstaande tabel vind je een overzicht van welk product in welke lekbak thuishoort. Hierbij staat de Z voor een lekbak voor zuren en de L voor een lekbak met logen. 

 Neutrale producten
 (alle producten met een N in de naam)
 Welke lekbak?
 Calciumnitraat (CN)  Z/L
 Ammoniumnitraat (AN)  Z
 Magnesiumsulfaat (MSN)  Z/L
 Magnesiumnitraat (MN)  Z/L
 Calciumchloride (CC)   Z/L
   
 Zure producten (alle producten met een Z in de naam)  Welke lekbak?
 Kalizwavelzuur (KZZ)  Z
 Salpeterzuur (SZ-38)  Z
 Fosforzuur (FZ-59)  Z
   
 Loge producten 
 (alle producten met een L in de naam)
 Welke lekbak?
 Kalifosforloog (KFL)  L
 Kaliloog (KL-50)  L
 Silicium (Sil)  L
 Kalibaseloog (KBL)  L



Risico’s tijdens het transport

Het transporteren van vloeibare ADR-meststoffen gebeurt onder strikte veiligheidseisen. Ondanks dat, kan er tijdens de levering van vloeibare bulkmeststoffen nog het één en ander misgaan. Zo kan er een meststof in een verkeerde leiding worden gepompt, wat in het ergste geval zou kunnen leiden tot dampvorming of warmteontwikkeling met schadelijke gevolgen. Dit risico kan verkleind worden door gebruik te maken van slotsleutelkranen


Risico’s tijdens het maken van een bemestingsrecept

Door te werken met een A- en B-mestbak, zorg je ervoor dat bepaalde producten niet onverdund met elkaar in aanraking komen. Dit kan namelijk tot neerslag of zelfs gevaarlijke gasvorming zorgen. In onderstaande tabel zie je wat de reactie is wanneer er twee geconcentreerde meststoffen onverdund met elkaar in contact komen...

Verder lezen?

Dit is een premium artikel. Wil je het hele artikel lezen? Log in en krijg direct toegang tot het hele artikel.

Heb je nog geen account? Maak dan kosteloos een account aan. Zodra wij je aanvraag hebben verwerkt krijg je toegang tot het hele artikel.
Do not delete this link