Hoe voorkom je onbedoelde contaminatie van vloeibare meststoffen?

Als men werkt met vloeibare meststoffen, kunnen de meststoffen gewenst of ongewenst met elkaar in contact komen en een reactie veroorzaken. Als meststoffen opzettelijk met elkaar in contact gebracht worden, noem je dit bedoelde contaminatie. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een meststoffenrecept samen wordt gesteld. Het met elkaar in contact komen van verschillende meststoffen hoeft niet per definitie te leiden tot een reactie. 

Anderzijds kunnen er ook ongewenst meststoffen met elkaar in contact komen. Dit wordt onbedoelde contaminatie genoemd en kan plaatsvinden als bijvoorbeeld een zuur en een loog product onverdund met elkaar vermengd worden.

NeutraalZuurLoog
Calcium nitraat (CN)
Ammonium nitraat (AN)
Magnesiumsulfaat (MSN)
Magnesiumnitraat (MN)
Calcium Chloride (CC)
Fertifosk
Kalizwavelzuur (KZZ)
Salpeterzuur (SZ-38)
Fosforzuur (FZ-59)Kali Fosfor Loog (KFL)
Kali Loog (KL-50)
Silicium (SiL)
Kali Base Loog (KBL)Reactie van vloeibare meststoffen

Het vermengen van vloeibare meststoffen kan dus op verschillende momenten opzettelijk of per ongeluk voorkomen. Zo kunnen vloeibare meststoffen bijvoorbeeld al tijdens de opslag voor problemen zorgen. Maar hou ook in gedachte dat bij het transport en het aanmaken van het bemestingsrecept goed in de gaten moet worden gehouden hoe je met de producten omgaat. Neem hierbij altijd je eigen veiligheid in acht!


Risico’s tijdens de opslag

Tijdens de opslag moet er heel nauw in de gaten gehouden worden wat de veiligheidsvoorschriften zijn. Zo is het van belang dat je gebruik maakt van de juiste lekbak en dat zuren, logen en neutrale producten ieder in een aparte lekbak gescheiden worden. 

Risico’s tijdens het transport

Het transporteren van vloeibare ADR-meststoffen gebeurt onder strikte veiligheidseisen. Ondanks dat, kan er tijdens de levering van vloeibare bulkmeststoffen nog het één en ander misgaan. Zo kan er een meststof in een verkeerde leiding worden gepompt, wat in het ergste geval zou kunnen leiden tot dampvorming of warmteontwikkeling met schadelijke gevolgen. Dit risico kan verkleind worden door gebruik te maken van slotsleutelkranen

Risico’s tijdens het maken van een bemestingsrecept

Door te werken met een A- en B-mestbak, zorg je ervoor dat bepaalde producten niet onverdund met elkaar in aanraking komen. Dit kan namelijk tot neerslag of zelfs gevaarlijke gasvorming zorgen. In onderstaande tabel zie je wat de reactie is wanneer er twee geconcentreerde meststoffen onverdund met elkaar in contact komen.

 Ammonium
nitraat
Calcium
Nitraat
Kalifosfor
loog
KaliloogKalium
carbonaat
Kalizwavel-
zuur
Magnesium
Nitraat
Magnesium
Sulfaat
Salpeter-
zuur
Fosfor
zuur
Kalium
Chloride
SiliciumKalium
Fosfiet
Ammonium Nitraat   N, GN, GN, G     N, G 
Calcium Nitraat  NNNN N N NN
KalifosforloogN, GN   N, WNNWN, WN  
KaliloogN, GN  N, WNNN, WN, WN  
Kalium CarbonaatN, GN   N, WNNN, WN, WN  
Kalizwavelzuur NN, WN, WN, W NN N N, W 
Magnesium Nitraat  NNNN   NNNN
Magnesium Sulfaat
NNNNN
  NNNN
Salpeterzuur  N, WN, WN, W      N, W 
Fosfor Zuur NN, WN, WN, WNNN   N, W 
Kalium Chloride  NNN NN   
 
SiliciumN, GN   N, WNNN, WN, WN  
Kaliumfosfiet N    NN     

N= neerslag
W= warmteontwikkeling
G= gasvorming

Zijn er vloeibare meststoffen in de categorie G en W bij elkaar gekomen, verlaat dan direct de ruimte, bel 112 en meld de brandweer welke producten er bij elkaar gekomen zijn.

Neergeslagen product is gegarandeerd verlies van kwaliteit. Overleg met uw productspecialist gewasverzorging of het neergeslagen eindproduct nog gebruikt kan worden, of leeggeschept moet worden.
Peter en Jaap
Vragen over onbedoelde contaminatie?

Heb je vragen over onbedoelde contaminatie van vloeibare meststoffen, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met één van onze meststoffenspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. Op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 


Gerelateerde artikelen

- Vloeibare meststoffen mengen
- Hoe voorkom ik een verstopte mestbak
- Hoe bereken ik mijn voedingsschema