Shop
Kennisbank
Gewasverzorging
Hoe werk je veilig met vloeibare meststoffen?Hoe werk je veilig met vloeibare meststoffen?

Geschreven door Jaap Lubbersen | Laatste update: 18-04-2018
Vloeibare meststoffen bieden veel mogelijkheden en voordelen, maar kennen ook meer risico's en gevaren ten opzichte van vaste meststoffen. Veilig werken met vloeibare meststoffen is daarom van groot belang. Als men met vaste meststoffen in poeder- of korrelvorm werkt, zijn daar nauwelijks risico's voor het ontstaan van persoonlijk letsel aan verbonden. Bij vloeibare meststoffen ligt dit anders; bij sommige producten kan een druppel product op de huid of in de ogen al ernstige gevolgen hebben. Om veilig te kunnen werken met vloeibare meststoffen, is het daarom belangrijk dat je rekening houdt met een aantal aandachtspunten. Onze specialist zet deze aandachtspunten op een rij.
PGS 31
Wanneer je vloeibare meststoffen opslaat, dien je te voldoen aan de richtlijnen van de PGS 31. In onderstaande video licht productspecialist Jaap Lubbersen deze richtlijnen toe.
Soorten vloeibare meststoffen
Vloeibare meststoffen zijn t.a.v. de gevaaraspecten in drie soorten te verdelen:
- Neutrale producten: deze producten zijn ongevaarlijk en zullen bij aanraking van de huid of ogen geen direct letsel veroorzaken. Deze producten zijn dus vergelijkbaar met de vaste meststoffen.
- Zure producten: alle zure producten kunnen als gevaarlijk worden geclassificeerd en zullen bij aanraking met de huid of ogen direct ernstig letsel kunnen veroorzaken.
- Basische producten: vrijwel alle basische producten kunnen als gevaarlijk worden geclassificeerd en zullen bij aanraking met de huid of ogen direct ernstig letsel kunnen veroorzaken.
Op de verpakking van neutrale producten is geen CLP-pictogram aangebracht. Bij zure en basische producten is dit wel het geval; dit wordt aangegeven met het gevarensymbool dat staat voor 'bijtend' (zie hieronder). Zorg daarom altijd dat je voor gebruik het etiket van een vloeibare meststof raadpleegt, zodat je weet met welk soort middel je te maken hebt.

Beschik je over een vloeibare meststoffeninstallatie, dan moeten ook de bulkvaten en leidingen van de installatie voorzien zijn van stickers met CLP-pictogrammen. In onderstaande video geeft productspecialist Jaap Lubbersen meer uitleg.
Kennis van de producten
Iedereen die werkt met vloeibare meststoffen, dient op de hoogte te zijn van de eigenschappen van deze producten. Gebrek aan kennis en het niet vermelden van de juiste informatie kan leiden tot foute beslissingen op de meest cruciale momenten. De belangrijkste bron voor deze informatie is het veiligheidsinformatieblad (SDS). Deze bladen bevatten een grote hoeveelheid informatie over de betreffende producten. Hierop staan onder andere vermeld hoe om te gaan met het product en hoe te handelen als er een persoon met het product in aanraking komt.
Conditie van de apparatuur
Een ander aandachtspunt voor veilig werken met vloeibare meststoffen is de conditie van de apparatuur. De kwaliteit van de installatie wordt in eerste instantie bepaald door de kwaliteit van de gebruikte materialen en het bedrijf dat de installatie aanlegt. Vervolgens is en blijft de eigenaar van het bedrijf (dus de teler) verantwoordelijk voor de installatie en zal men er voor moeten zorgen dat deze in een goede conditie is en dat ongevallen met de installatie worden voorkomen. Let hierbij op het volgende: