Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Meststoffen    Schermmiddelen    Verschil tussen poederkrijt en pastakrijt

Wat is het verschil tussen poederkrijt en pastakrijt?

Wat is het verschil tussen poederkrijt en pastakrijt?
Geschreven door schermmiddelen specialist | Laatste update: 02-02-2018

De afgelopen decennia is de kasconstructie flink veranderd. Naarmate kassen hoger en groter, goten langer en dunner en spuittechnieken steeds verfijnder werden, werd de roep om een andere manier van krijten ook luider. Het moest makkelijker, sneller, veiliger en nauwkeuriger. Uit die vraag zijn pastakrijten ontstaan. Maar wat is het verschil tussen poederkrijt en pastakrijt?

Samenstelling en vorm

Het grote verschil tussen poederkrijten en pastakrijten zit hem in de samenstelling en vorm: pastakrijten zijn vloeibaar en poederkrijten zijn vast. Hierdoor zijn pastakrijten gemakkelijker te mengen en doseren met water voordat ze aangebracht worden. Daarnaast zijn poederkrijten nog niet aangemaakt met water, waardoor de producten geconcentreerd zijn en daardoor een kleiner volume hebben. Hierdoor is het vervoer van poederkrijt goedkoper dan pastakrijt, wat met name bij vervoer naar het buitenland een voordeel is.

Slijtvastheid poederkrijt en pastakrijt

Daarnaast zijn pastakrijten slijtvaster bij regen dan poederkrijten. Dit zorgt voor verschillen in toepassing en inzet. Omdat pastakrijten slijtvaster zijn bij regen dan poederkrijten, worden pastakrijten ingezet in regio’s met regenachtige klimaten (zoals West-Europa) en poederkrijten in regio’s met droge klimaten (zoals het Middellandse Zeegebied).

Toch komt het ook wel eens voor dat poederkrijten in regenachtige klimaten worden ingezet. Indien slechts behoefte is aan een zeer korte schermperiode, bijvoorbeeld wanneer er enkele dagen tropisch weer in aantocht zijn, kan een poederkrijt ook in doorgaans regenachtige klimaten uitkomst bieden. Even eenvoudig is daarna het weer schoon krijgen van een kasdek met poederkrijtlaag. Waar poederkrijtlagen namelijk vanzelf langzaam afslijten door regen, dient een pastakrijt van het kasdek verwijderd te worden met een krijtverwijderaar. Pastakrijten bevatten in tegenstelling tot poederkrijten een binder die voor een goede hechting aan het kasdek zorgt om weerstand te bieden tegen de weerselementen in ons klimaat.

Prijs

Een ander verschil tussen poederkrijten en pastakrijten zit in de prijs. Pastakrijten zijn duurder dan poederkrijten, maar de hogere prijs betaalt zich uit in kwaliteit: meer gemak bij het aanbrengen en doseren, een veel betere slijtvastheid bij regen en een langere levensduur.


Poederkrijten en pastakrijtenVragen over poederkrijt en pastakrijt

De keuze voor een poederkrijt of pastakrijt wordt dus bepaald door het klimaat waarin geteeld wordt, de gewenste levensduur, het gebruiksgemak en de prijs. Heb je vragen over krijtmiddelen, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met onze schermmiddelen specialist via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Do not delete this link