Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Mechanisatie    Zo kies je de beste hogedrukreiniger

Zo kies je de beste hogedrukreiniger voor jouw situatie

Zo kies je de beste hogedrukreiniger voor jouw situatie
Geschreven door René Mondt | Laatste update: 01-03-2017

Met een hogedrukreiniger kan je eenvoudig en snel hardnekkig vuil verwijderen van allerlei verschillende oppervlaktes: van hout en metaal tot steen en beton. Een hogedrukreiniger werkt veel sneller en efficiënter dan wanneer je dit met de hand zou doen. Er zijn verschillende soorten hogedrukreinigers met ieder andere voordelen en andere toepassingsmogelijkheden. Maar hoe kies je de beste hogedrukreiniger voor jouw situatie? Onze specialist geeft uitleg.

Hogedrukreiniger keuze

Om de keuze voor de beste hogedrukreiniger makkelijker te maken, dien je rekening te houden met de volgende aandachtspunten:
  • Werkdruk
  • Wateropbrengst
  • Warm water vs. koud water
  • Reinigingsmiddel
  • Nozzles en opzetstukken
  • Slangenhaspel

Werkdruk

De werkdruk van een hogedrukreiniger wordt aangegeven in het aantal bar. Hoe hoger de werkdruk, hoe krachtiger de waterstraal en hoe sterker de reinigingskracht van het apparaat. Bij de meeste hogedrukreinigers is het mogelijk om de werkdruk handmatig in te stellen. De benodigde werkdruk is namelijk afhankelijk van het te reinigen materiaal. Hoe hoger de waterdruk is, hoe meer vervuiling je kan verwijderen met de hogedrukreiniger. In onderstaande tabel zie je welke werkdruk het meest geschikt is voor het reinigen van verschillende soorten materialen.

MateriaalBenodigde werkdruk
Tuinmeubilair en fietsen<100 bar 
Gereedschap100-120 bar
Voertuigen en machines110-120 bar
Goten, leidingen en riool120-140 bar
Kasgevel120-140 bar
Beton en steen110-170 bar*
Metselwerk140-170 bar
* Afhankelijk van de oppervlakte en de mate van vervuiling

Wateropbrengst

De wateropbrengst van de hogedrukreiniger geeft aan hoeveel water de machine per uur verbruikt. Wanneer je de wateropbrengst van verschillende hogedrukreinigers gaat vergelijken, dan geldt: de hogedrukreiniger met de hoogste wateropbrengst bij een gelijke werkdruk heeft het grootste reinigingsvermogen. 

Ter illustratie:
  • Hogedrukreiniger 1 heeft een werkdruk van 120 bar en een wateropbrengst van 20 liter. Het vermogen van deze hogedrukreiniger is dan 120 x 20 = 2400.
  • Hogedrukreiniger 2 heeft een werkdruk van 140 bar en een wateropbrengst van 15 liter. Het vermogen van deze hogedrukreiniger is dan 140 x 15 = 2100.
Hogedrukreiniger 1 heeft dus een groter reinigingsvermogen. Maar let op: beide variabelen zijn belangrijk bij de keuze! Houd dus zowel rekening met de werkdruk als de wateropbrengst. 

Warm water of koud water

Een belangrijke keuze bij het aanschaffen van een hogedrukreiniger is de keuze voor een toepassing met warm water of met koud water. Een koudwaterhogedrukreiniger is vooral geschikt voor het verwijderen van niet-klevend vuil zoals stof, mos en aarde. Klevend vuil kan ook verwijderd worden met een koudwaterhogedrukreiniger, maar dit duurt een stuk langer dan wanneer je een warmwaterhogedrukreiniger gebruikt. Warm water heeft daarnaast ook een bacteriedodende werking (mits je het water genoeg laat verwarmen). Ook hebben oppervlaktes die met warm water zijn gereinigd een kortere droogtijd, waardoor je sneller weer aan de slag kan.

Let op: niet iedere hogedrukreiniger verwarmt het water zelf. In dit geval dien je het apparaat aan te sluiten op een warmwateraansluiting. Houd hier dus rekening mee. 

Warmwaterhogedrukreinigers

Bekijk alle

Reinigingsmiddel

Niet iedere hogedrukreiniger is geschikt voor het gebruik van reinigings- of desinfectiemiddelen. Wanneer je deze toepassingsmogelijkheid wilt, is het belangrijk dat je hier rekening mee houdt bij de aanschaf.

Nozzles en opzetstukken

Bij de aanschaf is het ook belangrijk dat je de juiste nozzles en eventueel opzetstukken aanschaft. Deze verschillende accessoires zorgen namelijk voor een andere straal en daarmee voor een andere vorm en mate van reiniging.

Nozzles en opzetstukken

Slangenhaspel

Op glastuinbouwbedrijven wordt vaak gebruik gemaakt van een hogedrukreiniger voor het schoonmaken van onder andere kasopstanden, gevels, vloeren en goten, maar ook machines. Daarom zijn hogedrukreinigers voor de tuinbouw over het algemeen uitgerust met een grote hoeveelheid slang. Zo kan je verschillende oppervlaktes reinigen vanaf één waterpunt. Om het zware trekwerk aan slangen voor een groot gedeelte uit handen te nemen, kan je gebruik maken van een elektrisch slangenhaspel.



Vragen over het kiezen van de juiste hogedrukreiniger
Heb je vragen over het kiezen van de juiste hogedrukreiniger voor jouw situatie, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist René Mondt via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.





Rene MondtOver René Mondt

René Mondt, productspecialist meetapparatuur en techniek, is geboren tussen de kassen en al ruim 10 jaar werkzaam in de tuinbouwsector met ervaring in het technische gedeelte van de teelt zelf. Hij begrijpt de klant en de teelt dan ook als geen ander. “Mijn motto is om de klanten te helpen en ondersteunen zoals je het zelf ook zou willen: een snel en op maat gemaakt advies”.






Do not delete this link