Shop
Kennisbank
Teeltwisseling
Welk gaas heb je nodig voor welke teelt?
Welk gaas heb je nodig voor welke teelt?

Geschreven door Nick Groenewoud | 17-01-2023
Gaas wordt in de bloementeelt veel gebruikt voor extra ondersteuning. Maar niet ieder gewas heeft evenveel baat bij hetzelfde type bloemengaas. Je hebt de keuze uit diverse soorten, van chysiantengaas tot aan anjergaas. Afhankelijk van onder andere de zwaarte van je teelt, de bedbreedte en het aantal planten per vierkante meter kies je het juiste type gaas voor je teelt.
Gaas kopen: Waar moet je op letten?
Met het juiste type gaas bied je optimale ondersteuning wat zorgt voor een beter teeltresultaat. Tijdens de aankoop let je op de volgende punten:
• De breedte en lengte van het bed.
• De draaddikte van het gaas. Hoe zwaarder de teelt, hoe dikker het draad moet zijn.
• Het aantal planten per vierkante meter. Op basis hiervan stel je de maaswijdte en lengte op.
• Kijk in de kas of je gebruik maakt van hijsverwarming of van steunmateriaal en stel hier het type gaas op af.
• Als je gebruik maakt van hijsverwarming let dan op de verwarmingspijp en CO2 darm. Deze hangen boven het gaas en nemen ruimte in van de plant. Zorg ervoor dat de mazen die hieronder vallen breder zijn zodat de plant genoeg ruimte heeft om te groeien.
Welke gaassoorten zijn er?
Chrysanten, Lisianthus, Lelie, Hortensia, Anjer en algemeen bloemengaas worden het meest gebruikt in de sierteelt. Hieronder vind je per type gaas een korte toelichting met wanneer je welk gaas gebruikt.
Chrysantengaas
Chrysantengaas is leverbaar in verschillende maaslengtes en met verschillende aantallen mazen en draaddiktes. Het is sterk en maatvast en wordt daarom naast Chrysanten ook voor andere snijbloemen gebruikt. Bij chrysantengaas is een geharde inslagdraad van 2 mm haalbaar. Ook is het geschikt voor het plantrobotsysteem.
» Klik hier om chrysantengaas te bekijken
Lisianthusgaas
Met Lisianthusgaas is een optimale afstemming op de hijsverwarming mogelijk. Verder zorgt het voor bredere looppaden, kleinere maaswijdten en meer planten per m². Ook is het geschikt voor het plantrobotsysteem.
» Klik hier om lisianthusgaas te bekijken
Leliegaas
Bij leliegaas is een variatie in het aantal mazen en in de draaddiktes mogelijk. De maaslente is 12,5 cm bij een breedte van 9, 10, 11 of 12 mazen. Leliegaas kan worden aangepast op hijsverwarming en/of een kisten teeltsysteem.
» Klik hier om leliegaas te bekijken
Hortensiagaas
Hortensiagaas heeft een standaard maaswijdte van 25 x 25 cm. Je kan kiezen voor 4 mazen 100 cm of 5 mazen 125 cm breed. Als maatwerk kan het geleverd worden in een maaslengte tot 30 cm. Hortensiagaas wordt aangepast op de maatvoering van het gootteeltsysteem.
» Klik hier om hortensiagaas te bekijken
Anjergaas
Anjergaas wordt meestal geplaatst in 3 tot 7 lagen gaas boven elkaar. Het standaardgaas heeft 8 mazen van 12,5 x 12,5 centimeter. De maasverdeling kan naar eigen wens worden bepaald. Anjergaas is zowel geschikt voor eenmalig als voor meermalig gebruik.
» Klik hier om anjergaas te bekijken
Overige typen bloemengaas
Andere typen gaas die je kunt gebruiken in je teelt zijn Statice-, Freesia- en Schoffelgaas. Staticegaas heeft een grote maaslengte van 25 centimeter. Het heeft een harde inslag en een zachte lengtedraad. Schoffelgaas is slechts twee mazen breed en wordt voornamelijk gebruikt bij de buitenteelt van zomerbloemen. Freesiagaas wordt toegepast als twee lagen gaas in hijsverwarming en wordt afgestemd op grondkoeling/-verwarming.
» Klik hier om de overige typen bloemengaas te bekijken
Meer weten over de verschillende soorten gaas en hoe deze worden geproduceerd? Bekijk dan de aflevering van onze leverancier Wire Weaving Dinxperlo:
Meer informatie over bloemengaas
Heb je vragen over de verschillende soorten bloemengaas, of wil je meer informatie? Neem dan contact op met productspecialist Nick Groenewoud via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Over Nick Groenewoud Nick Groenewoud is productspecialist crop support / gaas en verpakkingen. Hij is sinds 2018 werkzaam bij Royal Brinkman en heeft verschillende adviseringsrichtingen. Nick komt altijd met een oplossing en heeft dan ook een creatieve gedachtegang. Wat Nick er zelf van vindt? “Ik probeer klanten en collega’s zo goed mogelijk te helpen met de kennis die ik door de jaren heen heb opgedaan. Een tevreden klant en/of collega geeft mij een goed en voldaan gevoel.”
|