Home > Kennisbank​​​​

Hoe gebruik en onderhoud je een Pulsfog?

Met een Pulsfog voer je snel en eenvoudig ruimtebehandelingen. Dit apparaat is zeer effectief bij insectenbestrijding. Bij het gebruik van een Pulsfog is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal aandachtspunten zoals: maak alleen gebruik van benzine van normale kwaliteit en laat de motor proefdraaien voordat je aan de slag gaat. Wil je het beste resultaat bereiken met de Pulsfog en wil je dat hij langer meegaat? Maak dan gebruik van het stappenplan en onderhoud de Pulsfog op de juiste manier.
Pulsfog
Frank Schoenmakers
Specialist Mechanisatie | 20 juni 2023 | 4 min. lezen

Stappenplan: hoe gebruik je een Pulsfog?

Bij het gebruik van een Pulsfog moet je rekening houden met een aantal punten. Besteed aandacht aan: 
  • Startvoorbereidingen
  • Motor starten
  • Starten met vernevelen

Startvoorbereidingen

Voordat je start met de ruimtebehandeling, moet je een aantal voorbereidingen treffen. Vul eerst de benzinetank met schone benzine. Gebruik hiervoor geen superbenzine, maar benzine van normale kwaliteit. Gebruik bij het vullen van de tank de benzinemaatbeker met zeef.
 
Let op: begin een ruimtebehandeling met de Pulsfog nooit met minder dan een halve tank benzine. De maximale brandstofcapaciteit is voldoende voor het leegmaken van de vloeistoftank.

Laat dan de motor kort proefdraaien en zet deze weer stil. Werkt de motor goed, dan kan je de vloeistoftank gaan vullen. Doe dit als volgt:
  1. Open de tankdop.
  2. Neem de slang uit de tank en hang deze via de doseersproeier op aan de nevelpijp.
  3. Maak de tankhouder los en neem de grondstoftank eruit met de opening naar boven.
  4. Vul de vloeistoftank. Deze mag met maximaal 9 liter vloeistof worden gevuld. 
  5. Gebruik voor het vullen de invultrechter met zeef. 
  6. Bevestig de tank na het vullen voorzichtig weer aan het toestel.
  7. Schroef de tankdop met slangdoorvoer dicht.
Controleer dan of de doseersproeiers goed zijn vastgedraaid en aangetrokken. Als deze niet goed vast zitten, dan kunnen er namelijk door de tankdruk giftige stoffen op het gezicht en lichaam worden gespoten.

Motor starten

Na het treffen van de startvoorbereidingen, kan je starten met vernevelen. Start hiervoor eerst de motor. Dit doe je als volgt:
  1. Draai de vloeistofkraan op positie ‘dicht’. 
  2. Draai de stelschroef voor benzine op de carburateur open tot aan de startpositie. Dit is ongeveer 1/3 slag, bij een heet toestel 2/3 slag. Let op: als je de stelschroef te ver open draait, krijgt de motor teveel benzine en kan de carburateur verzuipen. 
  3. Pomp de luchtbal langzaam en meerdere malen met je linkerhand totdat de motor start. Houd de luchtbal enkele seconden lang omlaag gedrukt om de ontsteking te verlengen. Let op: druk de luchtbal bij een volle benzinetank niet sterk in, want dan kan de startcarburateur overstromen. 
  4. Is de motor gestart, regel dan de stelschroef op de carburateur na tot de motor met krachtige, diepe toon draait. Meestal moet je de stelschroef hiervoor verder openen. Laat de motor vervolgens een minuut warmdraaien. Let op: maakt de motor een hoge, heldere toon? Dit wijst op een zwak motorvermogen en oververhitting, met als gevolg te grote druppels en/of overdosering.  
Video over het opstarten van een Pulsfog

Starten met vernevelen

Om te starten met vernevelen, draai je de vloeistofkraan open. De Pulsfog start dan direct met vernevelen. Tijdens het vernevelen kan de motorfrequentie onder last iets veranderen. Stel in dat geval de carburateur opnieuw in. In de meeste gevallen doe je dit door de stelschroef nog iets verder te openen. Wil je het vernevelen onderbreken terwijl de motor draait, sluit de vloeistofkraan dan.

Voorkom lucht in de benzineleiding

Tijdens het vernevelen verbruikt de Pulsfog benzine. Is het benzineniveau gedaald tot 1/4 of minder, houd het toestel dan zo steady mogelijk en richt de Pulsfog dan niet meer dan 45⁰ naar boven of naar beneden. Zo voorkom je dat er lucht in de benzineleiding wordt aangezogen. Een luchtbel kan er namelijk voor zorgen dat de motor stopt. 

Video over hoe het proces van vernevelen met een Pulsfog eruitziet. 

Stoppen met vernevelen in de Pulsfog

Wil je het vernevelen stoppen, ga dan als volgt te werk:
  • Maak de sluiting aan de tank los en wacht tot het toestel stopt met nevelen. 
  • Sluit dan de vloeistofkraan.
  • Stop de motor door de stelschroef op de carburateur dicht te draaien. Let op: stop de motor nooit voordat de vloeistofkraan is gesloten. Doe je dit wel, dan stroomt de resterende neveloplossing in de tank verder naar de hete nevelpijp. Hier kan de vloeistof ontsteken, of er kunnen zwarte roetwolken ontstaan die de bougie of de carburateur verontreinigen.
Video over hoe je stopt met het vernevelen met een Pulsfog. 

Pulsfog schoonmaken na gebruik

Na ieder gebruik moet je een Pulsfog schoonmaken. Op die manier voorkom je dat er gewasbeschermingsmiddelen achterblijven in het apparaat. En deze kunnen voor gewasschade zorgen als je ze over het gewas vernevelt.
  1. Maak als eerste de tank van de Pulsfog schoon. Verwijder hiervoor de tank en spoel deze uit met water. 
  2. Nevel vervolgens met ongeveer 1 liter helder water om de leidingen te reinigen. Je kan ervoor kiezen om een beetje alcohol of een paar druppels afwasmiddel toe te voegen, dit verbetert de reiniging. 
  3. Maak vervolgens de membranen van de carburateur schoon. Tijdens het vernevelen kan de vloeistof namelijk in de carburateurs terecht komen. Dit veroorzaakt verlijmingen van de membranen, wat de herstart kan belemmeren. 
Het schoonmaken van de membranen van de Pulsfog kan op verschillende manieren:
  • Schroef het membraanventiel los en blaas het membraan aan beide kanten door met behulp van perslucht.
  • Spoel het membraanventiel in heet water van zo’n 60⁰C. Je kan ook spoelen met handwarm water met reinigingsalcohol. Dit is vooral belangrijk na het vernevelen met formaline of glutaaraldehyde.
  • Leg het membraanventiel 5 minuten in een bak met schone benzine en droog het vervolgens met perslucht.

Onderhoud

Voor een goede werking van de Pulsfog is het heel belangrijk dat je bepaald onderhoud uitvoert, zoals het nakijken van de slangen, het bijvullen van het accuzuur en het regelmatig doorspoelen van de machine. Dit verlengt niet alleen de levensduur van het apparaat, maar zorgt ook voor het beste resultaat. 

Hoe voorkom je startproblemen aan een Pulsfog?

Goed onderhoud aan de Pulsfog is van belang om zo lang mogelijk het beste resultaat te behouden. Let op de volgende punten om startproblemen te voorkomen: 
  1. Controleer de straalpijp
  2. Check de slangen
  3. Reinig de bougie
  4. Vul het accuzuur bij
  5. Verleng de levensduur met de juiste benzine
  6. Regelmatig doorspoelen en reinigen

1. Controleer de straalpijp

Vuil in de straalpijp zorgt ervoor dat de Pulsfog gaat spetteren, waardoor het gewasbeschermingsmiddel niet gelijkmatig verspreid wordt over het gewas. Het is dus belangrijk om de straalpijp voor ieder gebruik te controleren op vuil. Door met een zaklamp in de straalpijp te schijnen, kan je duidelijk zien of er zich aan de binnenzijde vuil bevindt. Borstel dit weg met een staalborstel.

2. Check de slangen

Om veilig te kunnen foggen, moeten de slangen in goede conditie zijn: ze mogen niet hard of poreus zijn. Slangen die niet in goede conditie zijn, kunnen namelijk gaan lekken of zelfs volledig scheuren tijdens het gebruik. Dit levert niet alleen gewasschade op, maar is ook van invloed op je eigen gezondheid. Vervang beschadigde slangen altijd met originele Pulsfog slangen voor een optimaal resultaat.

3. Reinig de bougie

Vuil in de bougie zorgt voor een minder goede of zelfs geen ontsteking, waardoor het apparaat niet start. Ook is de verbranding niet optimaal wanneer er zich vuil in de bougie bevindt, waardoor de worp van het apparaat niet goed is. Maak de bougie daarom voor ieder gebruik schoon met een koperborstel. Deze is zachter dan een staalborstel, waardoor er minder kans op beschadigingen is. Ook het porselein kan je op deze manier reinigen.

4. Vul het accuzuur bij

Ook bijvullen van het accuzuur voorkomt stilstand. Het bijvullen doe je altijd met gedestilleerd water. Houd er rekening mee dat de accu alleen bijgevuld mag worden na het opladen. Wanneer je de accu bijvult voor het laden, bestaat de kans dat deze overloopt tijdens het laden doordat de vloeistof uitzet. Een aantal instructies voor het bijvullen van het accuzuur:
  • Verwijder de schroefdopjes pas op het moment dat je daadwerkelijk het accuzuur gaat bijvullen.
  • Plaats de accu op een stabiele, vlakke ondergrond. Houd kinderen en dieren uit de buurt.
  • Vul de accu met water of accuzuur tot het maximum niveau. Ga hier niet overheen.
  • Laat de accu na het bijvullen minimaal 30 minuten rusten.

5. Verleng de levensduur met de juiste benzine

Voorkom vervuiling van de Pulsfog met behulp van Aspen benzine. Door gebruikmaking van deze benzine treedt er minder koolvorming op. Hierdoor blijft de motor van de Pulsfog schoner. Dit zorgt voor betere prestaties en een langere levensduur van het apparaat.

6. Regelmatig doorspoelen en reinigen

Door de Pulsfog minstens één keer per week te starten, wordt de machine goed doorgespoeld. Dit voorkomt startproblemen. Daarnaast is het ook belangrijk dat de Pulsfog na ieder gebruik grondig wordt schoongemaakt met PULSFOG-REIN. Zo gebruik je PULSFOG-REIN:
  • Schud de tank met PULSFOG-REIN, sluit deze aan en laat de motor draaien.
  • Zet de kraan open.
  • Draai de doseersproeiers een kwartslag los en laat vervolgens de motor 30 seconden draaien.
  • Sluit de kraan.
  • Draai de dop van tank los en hang de daaraan bevestigde zuigslang buiten de tank.
  • Verwijder restanten uit de bestrijdingsmiddelentank en spoel de tank vervolgens goed na met leidingwater.

Contactformulier
Staat je antwoord er niet bij? Vul het contactformulier in en Frank Schoenmakers neemt contact met je op. Op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 

Hoe gebruik en onderhoud je een Pulsfog?

Met een Pulsfog voer je snel en eenvoudig ruimtebehandelingen. Dit apparaat is zeer effectief bij insectenbestrijding. Bij het gebruik van een Pulsfog is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal aandachtspunten zoals: maak alleen gebruik van benzine van normale kwaliteit en laat de motor proefdraaien voordat je aan de slag gaat. Wil je het beste resultaat bereiken met de Pulsfog en wil je dat hij langer meegaat? Maak dan gebruik van het stappenplan en onderhoud de Pulsfog op de juiste manier.
Zoek in de Kennisbank
Vind antwoord op je vraag in onze kennisbank. 600+ artikelen, geschreven door onze specialisten.
Frank Schoenmakers
Frank Schoenmakers
Specialist Mechanisatie | 20 juni 2023 | 4 min. lezen
Deel dit artikel

Pulsfog
Onderwerpen in dit artikel

Stappenplan: hoe gebruik je een Pulsfog?

Bij het gebruik van een Pulsfog moet je rekening houden met een aantal punten. Besteed aandacht aan: 
  • Startvoorbereidingen
  • Motor starten
  • Starten met vernevelen

Startvoorbereidingen

Voordat je start met de ruimtebehandeling, moet je een aantal voorbereidingen treffen. Vul eerst de benzinetank met schone benzine. Gebruik hiervoor geen superbenzine, maar benzine van normale kwaliteit. Gebruik bij het vullen van de tank de benzinemaatbeker met zeef.
 
Let op: begin een ruimtebehandeling met de Pulsfog nooit met minder dan een halve tank benzine. De maximale brandstofcapaciteit is voldoende voor het leegmaken van de vloeistoftank.

Laat dan de motor kort proefdraaien en zet deze weer stil. Werkt de motor goed, dan kan je de vloeistoftank gaan vullen. Doe dit als volgt:
  1. Open de tankdop.
  2. Neem de slang uit de tank en hang deze via de doseersproeier op aan de nevelpijp.
  3. Maak de tankhouder los en neem de grondstoftank eruit met de opening naar boven.
  4. Vul de vloeistoftank. Deze mag met maximaal 9 liter vloeistof worden gevuld. 
  5. Gebruik voor het vullen de invultrechter met zeef. 
  6. Bevestig de tank na het vullen voorzichtig weer aan het toestel.
  7. Schroef de tankdop met slangdoorvoer dicht.
Controleer dan of de doseersproeiers goed zijn vastgedraaid en aangetrokken. Als deze niet goed vast zitten, dan kunnen er namelijk door de tankdruk giftige stoffen op het gezicht en lichaam worden gespoten.

Motor starten

Na het treffen van de startvoorbereidingen, kan je starten met vernevelen. Start hiervoor eerst de motor. Dit doe je als volgt:
  1. Draai de vloeistofkraan op positie ‘dicht’. 
  2. Draai de stelschroef voor benzine op de carburateur open tot aan de startpositie. Dit is ongeveer 1/3 slag, bij een heet toestel 2/3 slag. Let op: als je de stelschroef te ver open draait, krijgt de motor teveel benzine en kan de carburateur verzuipen. 
  3. Pomp de luchtbal langzaam en meerdere malen met je linkerhand totdat de motor start. Houd de luchtbal enkele seconden lang omlaag gedrukt om de ontsteking te verlengen. Let op: druk de luchtbal bij een volle benzinetank niet sterk in, want dan kan de startcarburateur overstromen. 
  4. Is de motor gestart, regel dan de stelschroef op de carburateur na tot de motor met krachtige, diepe toon draait. Meestal moet je de stelschroef hiervoor verder openen. Laat de motor vervolgens een minuut warmdraaien. Let op: maakt de motor een hoge, heldere toon? Dit wijst op een zwak motorvermogen en oververhitting, met als gevolg te grote druppels en/of overdosering.  
Video over het opstarten van een Pulsfog

Starten met vernevelen

Om te starten met vernevelen, draai je de vloeistofkraan open. De Pulsfog start dan direct met vernevelen. Tijdens het vernevelen kan de motorfrequentie onder last iets veranderen. Stel in dat geval de carburateur opnieuw in. In de meeste gevallen doe je dit door de stelschroef nog iets verder te openen. Wil je het vernevelen onderbreken terwijl de motor draait, sluit de vloeistofkraan dan.

Voorkom lucht in de benzineleiding

Tijdens het vernevelen verbruikt de Pulsfog benzine. Is het benzineniveau gedaald tot 1/4 of minder, houd het toestel dan zo steady mogelijk en richt de Pulsfog dan niet meer dan 45⁰ naar boven of naar beneden. Zo voorkom je dat er lucht in de benzineleiding wordt aangezogen. Een luchtbel kan er namelijk voor zorgen dat de motor stopt. 

Video over hoe het proces van vernevelen met een Pulsfog eruitziet. 

Stoppen met vernevelen in de Pulsfog

Wil je het vernevelen stoppen, ga dan als volgt te werk:
  • Maak de sluiting aan de tank los en wacht tot het toestel stopt met nevelen. 
  • Sluit dan de vloeistofkraan.
  • Stop de motor door de stelschroef op de carburateur dicht te draaien. Let op: stop de motor nooit voordat de vloeistofkraan is gesloten. Doe je dit wel, dan stroomt de resterende neveloplossing in de tank verder naar de hete nevelpijp. Hier kan de vloeistof ontsteken, of er kunnen zwarte roetwolken ontstaan die de bougie of de carburateur verontreinigen.
Video over hoe je stopt met het vernevelen met een Pulsfog. 

Pulsfog schoonmaken na gebruik

Na ieder gebruik moet je een Pulsfog schoonmaken. Op die manier voorkom je dat er gewasbeschermingsmiddelen achterblijven in het apparaat. En deze kunnen voor gewasschade zorgen als je ze over het gewas vernevelt.
  1. Maak als eerste de tank van de Pulsfog schoon. Verwijder hiervoor de tank en spoel deze uit met water. 
  2. Nevel vervolgens met ongeveer 1 liter helder water om de leidingen te reinigen. Je kan ervoor kiezen om een beetje alcohol of een paar druppels afwasmiddel toe te voegen, dit verbetert de reiniging. 
  3. Maak vervolgens de membranen van de carburateur schoon. Tijdens het vernevelen kan de vloeistof namelijk in de carburateurs terecht komen. Dit veroorzaakt verlijmingen van de membranen, wat de herstart kan belemmeren. 
Het schoonmaken van de membranen van de Pulsfog kan op verschillende manieren:
  • Schroef het membraanventiel los en blaas het membraan aan beide kanten door met behulp van perslucht.
  • Spoel het membraanventiel in heet water van zo’n 60⁰C. Je kan ook spoelen met handwarm water met reinigingsalcohol. Dit is vooral belangrijk na het vernevelen met formaline of glutaaraldehyde.
  • Leg het membraanventiel 5 minuten in een bak met schone benzine en droog het vervolgens met perslucht.

Onderhoud

Voor een goede werking van de Pulsfog is het heel belangrijk dat je bepaald onderhoud uitvoert, zoals het nakijken van de slangen, het bijvullen van het accuzuur en het regelmatig doorspoelen van de machine. Dit verlengt niet alleen de levensduur van het apparaat, maar zorgt ook voor het beste resultaat.

Hoe voorkom je startproblemen aan een Pulsfog?

Goed onderhoud aan de Pulsfog is van belang om zo lang mogelijk het beste resultaat te behouden. Let op de volgende punten om startproblemen te voorkomen: 
  1. Controleer de straalpijp
  2. Check de slangen
  3. Reinig de bougie
  4. Vul het accuzuur bij
  5. Verleng de levensduur met de juiste benzine
  6. Regelmatig doorspoelen en reinigen

1. Controleer de straalpijp

Vuil in de straalpijp zorgt ervoor dat de Pulsfog gaat spetteren, waardoor het gewasbeschermingsmiddel niet gelijkmatig verspreid wordt over het gewas. Het is dus belangrijk om de straalpijp voor ieder gebruik te controleren op vuil. Door met een zaklamp in de straalpijp te schijnen, kan je duidelijk zien of er zich aan de binnenzijde vuil bevindt. Borstel dit weg met een staalborstel.

2. Check de slangen

Om veilig te kunnen foggen, moeten de slangen in goede conditie zijn: ze mogen niet hard of poreus zijn. Slangen die niet in goede conditie zijn, kunnen namelijk gaan lekken of zelfs volledig scheuren tijdens het gebruik. Dit levert niet alleen gewasschade op, maar is ook van invloed op je eigen gezondheid. Vervang beschadigde slangen altijd met originele Pulsfog slangen voor een optimaal resultaat.

3. Reinig de bougie

Vuil in de bougie zorgt voor een minder goede of zelfs geen ontsteking, waardoor het apparaat niet start. Ook is de verbranding niet optimaal wanneer er zich vuil in de bougie bevindt, waardoor de worp van het apparaat niet goed is. Maak de bougie daarom voor ieder gebruik schoon met een koperborstel. Deze is zachter dan een staalborstel, waardoor er minder kans op beschadigingen is. Ook het porselein kan je op deze manier reinigen.

4. Vul het accuzuur bij

Ook bijvullen van het accuzuur voorkomt stilstand. Het bijvullen doe je altijd met gedestilleerd water. Houd er rekening mee dat de accu alleen bijgevuld mag worden na het opladen. Wanneer je de accu bijvult voor het laden, bestaat de kans dat deze overloopt tijdens het laden doordat de vloeistof uitzet. Een aantal instructies voor het bijvullen van het accuzuur:
  • Verwijder de schroefdopjes pas op het moment dat je daadwerkelijk het accuzuur gaat bijvullen.
  • Plaats de accu op een stabiele, vlakke ondergrond. Houd kinderen en dieren uit de buurt.
  • Vul de accu met water of accuzuur tot het maximum niveau. Ga hier niet overheen.
  • Laat de accu na het bijvullen minimaal 30 minuten rusten.

5. Verleng de levensduur met de juiste benzine

Voorkom vervuiling van de Pulsfog met behulp van Aspen benzine. Door gebruikmaking van deze benzine treedt er minder koolvorming op. Hierdoor blijft de motor van de Pulsfog schoner. Dit zorgt voor betere prestaties en een langere levensduur van het apparaat.

6. Regelmatig doorspoelen en reinigen

Door de Pulsfog minstens één keer per week te starten, wordt de machine goed doorgespoeld. Dit voorkomt startproblemen. Daarnaast is het ook belangrijk dat de Pulsfog na ieder gebruik grondig wordt schoongemaakt met PULSFOG-REIN. Zo gebruik je PULSFOG-REIN:
  • Schud de tank met PULSFOG-REIN, sluit deze aan en laat de motor draaien.
  • Zet de kraan open.
  • Draai de doseersproeiers een kwartslag los en laat vervolgens de motor 30 seconden draaien.
  • Sluit de kraan.
  • Draai de dop van tank los en hang de daaraan bevestigde zuigslang buiten de tank.
  • Verwijder restanten uit de bestrijdingsmiddelentank en spoel de tank vervolgens goed na met leidingwater.

Contactformulier
Staat je antwoord er niet bij? Vul het contactformulier in en Frank Schoenmakers neemt contact met je op. Op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 
Frank Schoenmakers
Ook interessant voor jou
Hoe gebruik je een Dosatron?
Gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen worden via de watergift aan een teelt meegegeven. Het is van belang om deze middelen in de juiste hoeveelheid en concentraat toe te dienen.

Hoe maak je mestbakken klaar?
Het klaarmaken van mestbakken vereist veel aandacht. Bij het verkeerd klaarmaken van een mestbak kunnen namelijk problemen ontstaan. Het berekenen van een optimaal voedingsschema is een belangrijk onderdeel in de glastuinbouw.
Hoe kies je de juiste Meto spuitrobot?
Met de Meto spuitrobot bescherm je het gewas en de gezondheid van jouw werknemers. Ze hoeven immers het gewas niet in tijdens de spuitwerkzaamheden. Maar welke Meto kies je?