Hoe kan je veilig het kasdek reinigen?

Hoe kan je veilig het kasdek reinigen? Lichttransmissie is een belangrijke factor voor het behalen van een goed teelt- en oogstresultaat. Binnen korte tijd wordt de eerste vervuiling zichtbaar op het glas van het kasdek en ontstaat er aangroei in de goten. Hierdoor gaan er (vele) procenten licht verloren. Zonde! Dit proberen telers zo veel mogelijk te voorkomen door regelmatig het kasdek te reinigen. Maar hoe kan je veilig het kasdek reinigen? Onze specialist vertelt er in dit artikel meer over.

Veiligheidsmaatregelen bij handmatig reinigen

Werken op hoogte brengt allerlei gevaren met zich mee. Daarom is het heel belangrijk om bij werkzaamheden zoals het handmatig reinigen van een kasdek de juiste veiligheidsmaatregelen te treffen, zoals het dragen van een veiligheidsharnas. Op deze manier wordt bij een eventuele val de kracht van de val zo veel mogelijk gedempt, zodat het lichaam zo min mogelijk van de klap hoeft op te vangen. Maak bij het handmatig reinigen van het kasdek ook altijd gebruik van een gootwagen. Dit maakt het lopen door de goten eenvoudiger, doordat het houvast biedt en je dus stabieler bent.

Machinaal reinigen met een dekwasser

De meest veilige manier om een kasdek te reinigen is echter door gebruik te maken van een dekwasser (ook wel kasdekreiniger genoemd). Een dekwasser is een machine met borstels die is geplaatst op een platform dat zich automatisch over de kappen van het kasdek beweegt. Door een dekwasser te gebruiken, is het niet langer nodig om werknemers gevaarlijke werkzaamheden op het kasdek uit te laten voeren. De bediening van de kasdekreiniger gebeurt veilig vanaf de grond, en eventueel geheel automatisch.


Veiligheidsmaatregelen in de kas

Niet alleen op de kas moet je rekening houden met veiligheid; ook in de kas moeten veiligheidsmaatregelen getroffen worden tijdens het reinigen van het kasdek. Het is belangrijk dat er nooit iemand aanwezig is in de kasafdeling waarvan het kasdek gereinigd wordt - of dit nu handmatig of met behulp van een dekwasser gebeurt. Het breken van een ruit (of erger) kan namelijk ook leiden tot ongevallen.

Gai en Richard
Vragen over kasdek reinigen
Heb je vragen over het veilig reinigen van het kasdek, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan 
zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.