Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Hygiëne  Reiniging  Glasreiniger in de kas gebruiken


Hoe gebruik je een glasreiniger in de kas?

Gebruik glasreiniger in de kas

Geschreven door Roger de Jagher | Laatste update: 26-08-2019

Glasreiniger gebruik je om het glas van de kas te reinigen. Goed gereinigd, schoon glas laat namelijk meer licht toe in de kas. Dit licht is van groot belang voor de groei van een gewas. Daarom dien je het glas van de kas regelmatig te reinigen met een glasreiniger - zowel van binnen als van buiten - en op die manier vervuiling zoals roest, roet, kalk, stof en andere soorten aanslag van het glas te verwijderen. Maar gebruik je een glasreiniger in de kas?


Samenstelling glasreiniger

In de tuinbouw wordt in de meeste gevallen een glasreiniger op basis van fluoride gebruikt. De laatste jaren komen er echter ook steeds meer milieuvriendelijkere en veiligere alternatieven op de markt. Binnen de glasreinigers op basis van fluoride bestaan twee verschillende vormen: reinigers op basis van waterstoffluoride en reinigers op basis van ammoniumbifluoride.

Glasreiniger op basis van waterstoffluoride

Een product op basis van waterstoffluoride kan gebruikt worden voor het reinigen van metalen. Ook verwijdert het roest. Glasreinigers op basis van waterstoffluoride hebben een zeer sterke werking, maar bij het gebruik van deze reinigers treedt wel dampwerking op. De stoffen die hierbij vrijkomen, zijn giftig voor mensen en brengen schade aan in gewassen. Daarom is het belangrijk om na het gebruik van een glasreiniger met deze samenstelling goed te luchten. Maar: naburige gewassen – met name knol- en bolgewassen zoals freesia en lelie – kunnen bij het luchten ook last krijgen van deze dampwerking. Houd hier dus rekening mee.

Glasreiniger op basis van ammoniumbifluoride

Ammoniumbifluoride is een zout en kan gebruikt worden voor het verwijderen van onder andere roest, roet, algen, mos en stof. Glasreinigers op basis van ammoniumbifluoride hebben een mildere werking, maar bij het gebruik van deze reinigers treedt geen dampwerking op. Hierdoor zijn deze reinigers zowel voor mensen als gewassen veiliger in gebruik. Door de mildere werking, kan je deze glasreinigers ook gebruiken voor het reinigen van folie. 

Ecologische glasreiniger

Ecologische reinigingsmiddelen zijn de laatste jaren in opkomst door diverse ontwikkelingen in de markt, maatschappij en politiek. De werkzame stoffen in dit soort middelen zijn biologische zuren, natuurlijke plantextracten en bio-based solvents en –surfactants. Hierdoor treedt er geen dampwerking op en zijn deze reinigers veilig voor gebruik in een ‘volle’ kas. Daarnaast zijn deze middelen mild voor de huid en luchtwegen en veilig voor het milieu, mens en dier.

Soorten glasreinigers

Royal Brinkman biedt vier verschillende soorten glasreinigers aan: 

  • Flusol forte: dit  is een product op basis van waterstoffluoride. Het product heeft een zeer sterke reinigingskracht, maar ook een sterke dampwerking.
  • Topcleaner: dit is een product op basis van ammoniumbifluoride. Het heeft een sterke reinigingskracht en heeft een minder sterke dampwerking van Flusol forte.
  • Ecoforte: dit dit is een product op basis van ammoniumbifluoride. Het product heeft een sterke reinigingskracht en heeft geen dampwerking.
  • Greenhouse Glassclean: dit is een product op basis van biologische zuren en natuurlijke plantextracten. Het product heeft een sterke reinigingskracht en heeft geen dampwerking.


De keuze voor een glasreiniger hangt af van het te reinigen oppervlak en de dampwerking die vrij komt bij de toepassing van de reiniger. 

Glasreinigers

Glasreiniger gebruiken

Wanneer je een glasreiniger wilt gebruiken, neem dan de volgende stappen: 

  • Breng als eerst de glasreiniger op het glas aan door middel van een spuitpistool, of machinaal met een kasdekreiniger.
    Let op: draag tijdens het werken met glasreinigers altijd de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals op het etiket staat aangegeven. 

  • Laat het middel vervolgens inwerken. Glasreinigers kennen een inwerktijd van 10 tot maximaal 15 minuten. 

  • Laat een middel nooit langer inwerken dan de aanbevolen inwerktijd, want dan zal het indrogen en schade aan het glas veroorzaken; 

  • Verwijder het middel op tijd en doe dit met een krachtige straal en voldoende water. 


Let op: gehard glas, diffuus glas of glas met een speciale coating kan niet worden gereinigd met glasreinigers op basis van fluoride. De fluoride kan namelijk voor schade zorgen bij dit materiaal.

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Wanneer je werkt met een glasreiniger, dien je altijd persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken om oog- en huidcontact te vermijden. Raadpleeg het veiligheidsblad van het gebruikte product voor meer informatie over de benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen. 


Ontsmetten van glas

Glasreinigers zijn puur bedoeld voor reiniging; ze ontsmetten het glas niet. Om nog aanwezige bacteriën, virussen, schimmels en viroïden te verwijderen, maak je gebruik van een desinfectiemiddel

Persoonlijke beschermingsmiddelenMeer informatie over glasreinigers

Heb je vragen over het toepassen van een glasreiniger in de kas, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met onze schermmiddelen specialist of stel jouw vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Roger de JagherOver Roger de Jagher

Met meer dan 30 jaar ervaring en ruime kennis op het gebied van coatings en schermmiddelen adviseert Roger graag over welke coating of schermmiddel het meest geschikt is voor een teler en de teelt. Roger kent bijna alle facetten van zijn specialisme, ook op internationaal gebied dankzij het vele reizen in zijn carrière. Met zijn brede kennis en ervaring in de tuinbouwsector is hij in staat om persoonlijk advies te geven over een optimaal klimaat voor uw gewas. Hij weet wat er speelt in de sector en denkt als partner mee om tot de beste oplossing te komen.


Do not delete this link