Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Meststoffen    Kasdekreiniging    Optimaal gebruik van zonlicht in de kas 

Tips voor optimaal gebruik van zonlicht in de kas

Tips voor optimaal gebruik van zonlicht in de kas
Geschreven door Roger de Jagher | Laatste update: 16-08-2022

Zonlicht is onmisbaar voor een goede groei en ontwikkeling van een gewas. Licht zorgt er namelijk voor dat er fotosynthese plaatsvindt in een plant. Daarom wil een teler in de meeste gevallen zo veel mogelijk licht in zijn kas verkrijgen. Dit kan door gebruik te maken van assimilatie- en led-verlichting, maar een goedkopere manier is om optimaal gebruik te maken van zonlicht. 

Kasdek reinigen

De eenvoudigste manier om meer zonlicht de kas binnen te laten, is door ervoor te zorgen dat het kasdek schoon is. Naar verloop van tijd raakt het glas op het kasdek steeds verder vervuild en ook ontstaat er aangroei tussen de roeden en in de goten. Hierdoor wordt een (groot) deel van het zonlicht tegengehouden. Je voorkomt dit door regelmatig het kasdek te reinigen. Met behulp kasdekreiniger an reinig je een kasdek op de eenvoudigste en veiligste manier.

Maar ook aan de binnenkant kan het kasdek vervuild raken door roest, roet, kalk, stof, algen en andere soorten aanslag. Met een glasreiniger verwijder je dit vuil. Dit kan handmatig, maar ook met behulp van een kasdekreiniger voor de binnenkant van de kas.

Video: Bekijk hieronder de veelgestelde vragen en antwoorden over schermmiddelen


Diffuuscoating inzetten

Een andere manier om meer gebruik te maken van het zonlicht, is door een
diffuuscoating aan te brengen op het kasdek. Een diffuuscoating creëert namelijk diffuus licht. Dit is licht dat wordt verstrooid, waardoor het van alle kanten op het gewas valt. Hierdoor krijgt het gewas dus meer licht tot zijn beschikking door een betere lichtverdeling, waardoor de fotosynthese meer wordt gestimuleerd en er dus meer groei optreedt.

Krijtmiddelen en diffuus coatings op tijd verwijderen

In het voorjaar en de zomer willen telers hun gewas beschermen tegen een te grote hoeveelheid instraling en een te hoge temperatuur. Hiervoor maken zij gebruik van krijtmiddelen en/of de hierboven genoemde diffuuscoatings. Zodra het najaar zijn intrede doet, is het echter aan te raden om deze krijtmiddelen en/of diffuuscoatings zo snel mogelijk van het kasdek te verwijderen, zodat het zonlicht zijn werk weer kan doen. Wacht hier dus niet te lang mee; zo 'verspil' je zonlicht.

Producten voor optimaal zonlichtRoger de JagherOver Roger de Jagher

Met meer dan 30 jaar ervaring en ruime kennis op het gebied van coatings en schermmiddelen adviseert Roger graag over welke coating of schermmiddel het meest geschikt is voor een teler en de teelt. Roger kent bijna alle facetten van zijn specialisme, ook op internationaal gebied dankzij het vele reizen in zijn carrière. Met zijn brede kennis en ervaring in de tuinbouwsector is hij in staat om persoonlijk advies te geven over een optimaal klimaat voor uw gewas. Hij weet wat er speelt in de sector en denkt als partner mee om tot de beste oplossing te komen.
Vragen over optimaal gebruik van zonlicht in je kas?
Heb je vragen over een optimaal gebruik van zonlicht in de kas, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met met onze schermmiddelen specialist via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 
}


Do not delete this link