Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank     Gewasverzorging    Wat is diffuus licht?

  Wat is diffuus licht en hoe creëer je het in de kas?

  Wat is diffuus licht?
  Geschreven door schermmiddelen specialist | Laatste update: 31-08-2020

  Diffuus licht is licht dat gelijkmatig wordt verstrooid en verdeeld, waardoor het licht alle kanten op valt en er geen harde schaduwen te zien zijn. Diffuus licht ontstaat wanneer direct licht op natuurlijke wijze (bijvoorbeeld door bewolking) of met hulpmiddelen (zoals een diffuus coating) wordt verstrooid. 


  Diffuus licht in de kas

  Diffuus licht ontstaat op een bewolkte dag, maar kan nagebootst worden door een diffuus coating aan te brengen op het kasdek. Zo'n diffuus coating zorgt ervoor dat een gewas niet beschadigd wordt door een te hoge lichtintensiteit, zonder dat er sprake is van lichtverlies, oftewel van groei (wat bij een krijtmiddel wel het geval is). Deze combinatie van eigenschappen zorgt ervoor dat diffuus licht in steeds meer groente- en sierteeltgewassen in de glastuinbouw wordt toegepast.


  Wat zijn de voordelen van diffuus licht?

  Diffuus licht heeft een aantal voordelen voor het gewas:
  • Diffuus licht veroorzaakt geen schaduwwerking in een kas (van bijvoorbeeld constructiedelen of hangende materialen);
  • Het licht kan dieper doordringen in het gewas en er wordt een groter bladoppervlak belicht, waardoor de plant meer CO2 kan opnemen en vervolgens verwerken tot assimilaten voor groei, productie en kwaliteit.
  • Er is een hoger gehalte aan CO2 mogelijk door middel van het knijpen met de luchtramen;
  • Het vermindert stress van het gewas, doordat er geen direct zonlicht op de plant valt;
  • Er ontstaat een lagere planttemperatuur, wat zorgt voor een gelijkmatige groei;
  • Het zorgt voor een hogere productie en betere kwaliteit van een gewas.
  Naast voordelen voor het gewas, heeft diffuus licht ook een voordeel voor medewerkers in de kas: de kastemperatuur loopt namelijk minder hoog op wanneer er een diffuus coating is aangebracht op het kasdek, waardoor met name op hete zomerdagen een prettiger werkklimaat ontstaat.

  Hoe werkt een diffuus coating?


  Toepassingen

  Voor het verkrijgen van diffuus licht in een tuinbouwkas bestaan meerdere toepassingen, waaronder het aanbrengen van een diffuus coating. Dit is de makkelijkste, flexibelste en goedkoopste manier en wordt daarom het meest gebruikt. Ook kun je ervoor kiezen om een kas te laten voorzien van diffuus glas (dit is glas met een permanente coating). Diffuus coatings zijn - in tegenstelling tot permanente coatings - aan het einde van het seizoen weer eenvoudig te verwijderen met een remover. Wanneer het kasdek volledig schoon is, kan je weer profiteren van al het bruikbare licht.

  Gerelateerde producten

  Vragen over diffuus licht

  Heb je een vraag over het gebruik van diffuus licht, of wil je graag een advies op maat over het gebruik van diffuus coatings? Neem dan contact op met onze schermmiddelen specialist via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


  Do not delete this link