Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Meststoffen    Diffuuscoatings    Hoe gebruik je een diffuuscoating?

Hoe gebruik je een diffuuscoating?

Diffuuscoating

Geschreven door Roger de Jagher | Laatste update: 16-05-2022

In de tuinbouw gebruikt men steeds meer diffuus licht met behulp van een diffuuscoating. Deze verstrooit het licht in het gewas en zorgt er op deze manier voor dat een gewas niet beschadigd wordt door een te hoge lichtintensiteit. Tegelijkertijd ontstaat er bij het gebruik van een diffuuscoating geen lichtverlies. Uiteindelijk zorgt dit samen voor minder stress van het gewas, een lagere gewastemperatuur in de bovenste bladlagen en een hogere bladtemperatuur in de onderste bladlagen.


Gevestigde toepassing

Diffuuscoatings hebben zich binnen het schermmiddelensegment ondertussen stevig naast de krijtmiddelen gevestigd. Coatings bieden de uitkomst bij gewassen die niet bestand zijn tegen hoge temperaturen, maar wel een grote behoefte hebben aan groeilicht. Met een diffuuscoating kun je een kas in de zomerperiode eenvoudig voorzien van een laag die groeilicht doorlaat, maar tegelijkertijd ook de warmte-instraling verlaagt. Coatings zorgen uiteindelijk voor een hogere productie en kwaliteit van het gewas. Voor een maximaal effect van diffuuscoatings ben je afhankelijk van de hoeveelheid instraling en het aantal zonuren in een zomerperiode.


Betere prestaties met diffuus licht

Een gewas dat zich goed voelt, gaat beter presteren. Door het betere kasklimaat staat het gewas bij hoge zoninstraling en kastemperaturen niet meer op de ‘overlevingsstand’ (oftewel: er is geen sprake van continue stress van de plant). De plant blijft zich prettig voelen, de fotosynthese blijft in stand en de groei gehandhaafd. 

Deze nieuwe kasklimaatomgeving vraagt ook een: nieuwe aanpak van CO2-dosering, aangepaste
meststoffenstrategie, en aanpassing van binnenscherming en ventilatie. Wanneer je deze parameters voor groei goed stuurt, zijn de voordelen van diffuuscoatings nog groter.


Direct licht Diffuus licht

Diffuus coating combineren met krijtmiddel

Wanneer in de zomer de straling toeneemt en je een hogere bescherming van het gewas wenst, kun je een krijtlaag over de diffuuscoating aanbrengen. Een krijtmiddel reflecteert dan het teveel aan zonlicht dat ontstaat, zodat het gewas ook in de warmste periode in een ideale licht- en temperatuuromgeving kan groeien. Laat je altijd adviseren over het combineren van diffuuscoatings en krijtmiddelen.
 

Diffuus coatings

Bekijk alle

Meer informatie over diffuuscoating
Heb je vragen over het gebruik van een diffuuscoating, of over de werking van diffuus licht? Neem dan contact op met onze schermmiddelen specialist via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 


Do not delete this link