Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Meststoffen    Diffuuscoatings    Hoe gebruik je een diffuuscoating?

Hoe gebruik je een diffuuscoating?“max-width:
Geschreven door Roger de Jagher | Laatste update: 16-05-2022


In de tuinbouw gebruikt men steeds meer diffuus licht met behulp van een diffuuscoating. Deze verstrooit het licht in het gewas en zorgt er op deze manier voor dat een gewas niet beschadigd wordt door een te hoge lichtintensiteit. Tegelijkertijd ontstaat er bij het gebruik van een diffuuscoating geen lichtverlies. Uiteindelijk zorgt dit samen voor minder stress van het gewas, een lagere gewastemperatuur in de bovenste bladlagen en een hogere bladtemperatuur in de onderste bladlagen.


Gevestigde toepassing

Diffuuscoatings hebben zich binnen het schermmiddelensegment ondertussen stevig naast de krijtmiddelen gevestigd. Coatings bieden de uitkomst bij gewassen die niet bestand zijn tegen hoge temperaturen, maar wel een grote behoefte hebben aan groeilicht. Met een diffuuscoating kun je een kas in de zomerperiode eenvoudig voorzien van een laag die groeilicht doorlaat, maar tegelijkertijd ook de warmte-instraling verlaagt. Coatings zorgen uiteindelijk voor een hogere productie en kwaliteit van het gewas. Voor een maximaal effect van diffuuscoatings ben je afhankelijk van de hoeveelheid instraling en het aantal zonuren in een zomerperiode.Betere prestaties met diffuus licht
Een gewas dat zich goed voelt, gaat beter presteren. Door het betere kasklimaat staat het gewas bij hoge zoninstraling en kastemperaturen niet meer op de ‘overlevingsstand’ (oftewel: er is geen sprake van continue stress van de plant). De plant blijft zich prettig voelen, de fotosynthese blijft in stand en de groei gehandhaafd. 

Deze nieuwe kasklimaatomgeving vraagt ook een: nieuwe aanpak van CO2-dosering, aangepaste
meststoffenstrategie, en aanpassing van binnenscherming en ventilatie. Wanneer je deze parameters voor groei goed stuurt, zijn de voordelen van diffuuscoatings nog groter.


Direct licht Diffuus licht

Diffuuscoating combineren met krijtmiddel
Wanneer in de zomer de straling toeneemt en je een hogere bescherming van het gewas wenst, kun je een krijtlaag over de diffuuscoating aanbrengen. Een krijtmiddel reflecteert dan het teveel aan zonlicht dat ontstaat, zodat het gewas ook in de warmste periode in een ideale licht- en temperatuuromgeving kan groeien. Laat je altijd adviseren over het combineren van diffuuscoatings en krijtmiddelen.
 

___

Whitepaper: 'Krijt- en diffuuscoatings'

Krijtmiddelen


Veel gewassen zijn niet bestand tegen hoge temperaturen in combinatie met de volle zon. Dit veroorzaakt stress en verbranding. Bescherm je gewas daarom met een krijtmiddel, diffuuscoating of een combinatie. Download dit gratis whitepaper en kom erachter welk middel het teveel aan zonlicht reflecteert, schaduwwerking voorkomt, de planttemperatuur verlaagt en nog veel meer. Zo maak je gemakkelijk de juiste keuze. 

Download

Diffuuscoatings

Bekijk alle

Meer informatie over diffuuscoating
Heb je vragen over het gebruik van een diffuuscoating, of over de werking van diffuus licht? Neem dan contact op met onze schermmiddelen specialist via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 
Roger de JagherOver Roger de Jagher

Met meer dan 30 jaar ervaring en ruime kennis op het gebied van coatings en schermmiddelen adviseert Roger graag over welke coating of schermmiddel het meest geschikt is voor een teler en de teelt. Roger kent bijna alle facetten van zijn specialisme, ook op internationaal gebied dankzij het vele reizen in zijn carrière. Met zijn brede kennis en ervaring in de tuinbouwsector is hij in staat om persoonlijk advies te geven over een optimaal klimaat voor uw gewas. Hij weet wat er speelt in de sector en denkt als partner mee om tot de beste oplossing te komen.


Do not delete this link