Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Meststoffen  Diffuuscoatings  Verschillende diffuuscoatings

Welke verschillende diffuuscoatings zijn er?

Welke verschillende diffuuscoatings zijn er?
Geschreven door Roger de Jagher | Laatste update: 11-07-2022

Diffuuscoatings zijn ontwikkeld voor gewassen die behoefte hebben aan veel licht, maar toch enige bescherming tegen de warmte en directe zonnestralen nodig hebben. Binnen deze groep gewassen zijn er kleine verschillen in behoeften ten aanzien van licht en warmte. Sommige teelten, zoals chrysanten of gerbera’s, kunnen best wat licht gebruiken, maar niet zoveel als paprika’s of komkommers. Diffuuscoatings waarmee je de de lichtverspreiding (Haze) en lochtdoorlatendheid (transmissie) stuurt, bieden uitkomst.

Optimale situatie

Voor een optimale teelt wil je de omgeving van een plant zo aangenaam mogelijk maken. Daarbij kijk je bijvoorbeeld naar de mate van lichtverspreiding in de kas, de zogenoemde 'Haze factor'. Hiermee creëer je de optimale verhouding tussen lichtbenutting én -bescherming. Lichtverspreiding gaat namelijk ten koste van lichttransmissie. Een hoge Haze-factor betekent dus minder lichttransmissie, en een hogere lichttransmissie betekent andersom dus een lagere mate van lichtverspreiding.

D-Fuse

Gewassen die goed bestand zijn tegen instraling, kunnen met de hoge lichttransmissie en hoge Haze-factor van D-Fuse prima uit de voeten. D-Fuse schermt namelijk slechts 2 tot 3 procent van het groeilicht en heeft een hoge Haze-factor met 86 procent lichtverspreiding.

D-Fuse Extra

D-Fuse Extra is ook bedoeld voor gewassen die veel licht vereisen, maar ook bescherming tegen instraling nodig hebben. Daarom is de Haze-factor van dit middel nog hoger dan in D-Fuse. De Haze factor in D-Fuse Extra is maar liefst 95 procent, wat zorgt voor een betere bescherming tegen instraling. Een hogere Haze-factor betekent dat het licht en de warmtestraling over een grotere oppervlak verdeeld worden. De lichtdoorlatendheid biedt daarbij ook meer bescherming: 9 á 11 procent van het licht wordt geschermd.


 

___

Whitepaper: 'Krijt- en diffuuscoatings'

Krijtmiddelen


Veel gewassen zijn niet bestand tegen hoge temperaturen in combinatie met de volle zon. Dit veroorzaakt stress en verbranding. Bescherm je gewas daarom met een krijtmiddel, diffuuscoating of een combinatie. Download dit gratis whitepaper en kom erachter welk middel het teveel aan zonlicht reflecteert, schaduwwerking voorkomt, de planttemperatuur verlaagt en nog veel meer. Zo maak je gemakkelijk de juiste keuze. 

Download


D-Gree

Binnen de groep lichtminnende gewassen zijn er ook soorten die wél veel licht nodig hebben, maar meer dan andere gevoelig zijn voor warmte en instraling. Een amaryllis of roos ondervindt bijvoorbeeld eerder de gevolgen van hittestress dan andere sierteeltgewassen. Ook sommige zachte vruchten en bepaalde kruidgewassen hebben behoefte aan veel licht, maar moeten extra beschermd worden tegen de hitte en instraling.

In dit geval is het product D-Gree een goede oplossing. Deze diffuuscoating bevat pigmenten die groeilicht zoveel mogelijk doorlaten en tegelijkertijd warmtestraling, ofwel het Nabij Infrarood licht (NIR), reflecteren. Met een scherming van 15-20 procent PAR-licht, 46 procent NIR-licht en een Haze-factor van 93 procent zorgt D-Gree voor een duidelijk koeler kasklimaat.

Niet alleen gewassen die extra bescherming vereisen, profiteren van D-Gree, ook kassen die met veel warmte kampen, hebben baat bij deze diffuuscoating. Denk hierbij aan kassen zonder schermdoek of verneveling, kassen in warmere klimaten, lagere kassen of kassen die door hun ligging meer zon ontvangen. D-Gree is ontwikkeld om om ook in deze behoefte van plant en kas te voorzien.

Video: Hoe werkt diffuuscoating?


Eenvoudig verwijderen

Hoewel deze drie producten op een aantal vlakken van elkaar verschillen, zijn er ook drie belangrijke overeenkomsten: één dosering, een lange levensduur en een hoge mate van lichtdiffusie. Aan het eind van het seizoen zijn alle drie de producten eenvoudig te verwijderen met een krijtverwijderaar.

Diffuus coatings



Vragen over diffuus coatings

Heb je vragen over de verschillende diffuus coatings, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met onze krijt- en schermmiddelenspecialist Lars Ammerlaan, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.






Roger de JagherOver Roger de Jagher

Met meer dan 30 jaar ervaring en ruime kennis op het gebied van coatings en schermmiddelen adviseert Roger graag over welke coating of schermmiddel het meest geschikt is voor een teler en de teelt. Roger kent bijna alle facetten van zijn specialisme, ook op internationaal gebied dankzij het vele reizen in zijn carrière. Met zijn brede kennis en ervaring in de tuinbouwsector is hij in staat om persoonlijk advies te geven over een optimaal klimaat voor uw gewas. Hij weet wat er speelt in de sector en denkt als partner mee om tot de beste oplossing te komen.









Do not delete this link