Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Meststoffen  Diffuus coatings  Verschillende diffuus coatings

Welke verschillende diffuus coatings zijn er?

Welke verschillende diffuuscoatings zijn er?
Geschreven door Lars Ammerlaan | Laatste update: 01-09-2020

Diffuus coatings zijn ontwikkeld voor gewassen die behoefte hebben aan veel licht, maar toch enige bescherming tegen de warmte en directe zonnestralen kunnen gebruiken. Binnen deze groep gewassen zijn er echter ook weer kleine verschillen in behoeften ten aanzien van licht en warmte. Sommige teelten, zoals chrysanten of gerbera’s kunnen best wat licht gebruiken, maar weer niet zoveel licht als andere gewassen als paprika’s of komkommers. Daarom zijn er verschillende diffuus coatings ontwikkeld die van elkaar verschillen in termen van lichtverspreiding (Haze) en lichtdoorlatendheid (transmissie). (Let op: diffuus coatings hebben dus een andere werking dan krijtmiddelen).


Optimale situatie

Voor elk gewas is het belangrijk om zich in een zo goed mogelijke situatie te bevinden. Maar wat precies de optimale situatie is, kan per teelt verschillen. Naast het creëren van een goede omgeving voor het gewas, kan er ook voor worden gekozen om de plant zo weerbaar mogelijk te maken tegen eventuele 'tegenvallers'. Dit zodat de plant zich zoveel mogelijk kan weren bij minder gunstige omstandigheden.

In eerste instantie is het natuurlijk belangrijk om voor een goede omgeving voor de planten te zorgen. Om dit te doen, kan je bijvoorbeeld 'spelen' met de mate van lichtverspreiding in de kas, met de zogenoemde 'Haze factor'. Hiermee wordt een optimale verhouding in lichtbenutting en bescherming voor het gewas gecreëerd. Lichtverspreiding gaat namelijk ten koste van lichttransmissie. Een hoge Haze factor betekent dus minder lichttransmissie, en een hogere lichttransmissie betekent andersom dus een lagere mate van lichtverspreiding.


D-Fuse

Gewassen die goed bestand zijn tegen instraling, zouden met de hoge lichttransmissie en hoge Haze factor van D-Fuse prima uit de voeten moeten kunnen. D-Fuse schermt namelijk slechts 2 tot 3% van het groeilicht en heeft een hoge Haze factor met 86% lichtverspreiding.


D-Fuse Extra

D-Fuse Extra is ook bedoeld voor gewassen die veel licht kunnen gebruiken, maar net wat meer bescherming tegen instraling van de zon kunnen gebruiken. Daarom is de Haze factor in dit middel nog hoger dan in D-Fuse. De Haze factor in D-Fuse Extra is maar liefst 95%, wat zorgt voor een betere bescherming tegen instraling. Een hogere Haze factor betekent dat het licht en de warmtestraling in dit licht over een groter oppervlak wordt verdeeld. De lichtdoorlatendheid is ook ingesteld om deze gewassen meer bescherming te bieden: 9 á 11% van het licht wordt geschermd.


 

___

Whitepaper: 'Krijt- en diffuuscoatings'

Krijtmiddelen


Veel gewassen zijn niet bestand tegen hoge temperaturen in combinatie met de volle zon. Dit veroorzaakt stress en verbranding. Bescherm je gewas daarom met een krijtmiddel, diffuuscoating of een combinatie. Download dit gratis whitepaper en kom erachter welk middel het teveel aan zonlicht reflecteert, schaduwwerking voorkomt, de planttemperatuur verlaagt en nog veel meer. Zo maak je gemakkelijk de juiste keuze. 

Download


D-Gree

Binnen de groep licht minnende gewassen zijn ook soorten die wél veel licht nodig hebben, maar duidelijk meer dan andere gevoelig zijn voor warmte en instraling. Een amaryllis of roos zal bijvoorbeeld iets eerder de gevolgen van hittestress ondervinden dan andere sierteeltgewassen. Ook sommige zachte vruchten en bepaalde kruidgewassen hebben behoefte aan veel licht, maar moeten extra beschermd worden tegen de hitte en instraling dan andere gewassen. In dit geval is het product D-Gree een goede oplossing. Deze diffuus coating bevat pigmenten die groeilicht zoveel mogelijk doorlaten en tegelijkertijd warmtestraling, ofwel het Nabij Infrarood licht (NIR), reflecteren. Met een scherming van 15-20% PAR licht, 46% NIR licht en een Haze factor van 93% zorgt D-Gree voor een duidelijk koeler klimaat in de kas.

Echter, niet alleen gewassen die extra bescherming nodig hebben profiteren van D-Gree. Ook kassen die met veel warmte te maken hebben, hebben baat bij deze diffuus coating. Denk hierbij aan kassen zonder schermdoek of verneveling, kassen in warmere klimaten, lagere kassen of kassen die door hun ligging meer zon ontvangen. Om ook in deze behoefte van plant en kas te voorzien, is D-Gree ontwikkeld.


Video: Hoe werkt diffuus coating?


Eenvoudig verwijderen

Hoewel deze drie producten op een aantal vlakken van elkaar verschillen, hebben zij ook drie belangrijke overeenkomsten: één dosering, een lange levensduur en een hoge mate van lichtdiffusie. Aan het eind van het seizoen zijn alle drie de producten eenvoudig te verwijderen met een krijtverwijderaar.

Diffuus coatingsVragen over diffuus coatings

Heb je vragen over de verschillende diffuus coatings, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met onze krijt- en schermmiddelenspecialist Lars Ammerlaan, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Specialist Lars AmmerlaanOver Lars Ammerlaan

Lars Ammerlaan, productspecialist krijt- en schermmiddelen, is sinds 2017 werkzaam bij Royal Brinkman. Na de functies assistent teeltmanager en accountmanager, heeft hij de overstap gemaakt naar zijn huidige functie. Lars heeft veel kennis opgedaan door zijn praktijkervaring, waardoor hij de klanten gericht en persoonlijk advies kan bieden. Lars vindt het leuk om bij de telers in de kas te komen en mee te denken over passende oplossingen. ‘Het uitdagende aan deze functie vind ik het internationale deel. In het buitenland verschillen dingen soms heel erg in vergelijking met Nederland en dat maakt het een interessante baan, waarin ik ook mezelf kan blijven ontwikkelen.’


Do not delete this link