Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Meststoffen  Diffuuscoatings  Verschillende diffuuscoatings


Welke verschillende diffuuscoatings zijn er?

Verschil krijtmiddel en diffuus coatingsDiffuuscoatings zijn ontwikkeld voor gewassen die behoefte hebben aan veel licht, maar toch enige bescherming tegen de warmte en directe zonnestralen kunnen gebruiken. Binnen deze groep gewassen zijn er echter ook weer kleine verschillen in behoeften ten aanzien van licht en warmte. Sommige teelten, zoals chrysanten of gerbera’s kunnen best wat licht gebruiken, maar weer niet zoveel licht als andere gewassen als paprika’s of komkommers. Daarom zijn er verschillende diffuuscoatings ontwikkeld die van elkaar verschillen in termen van lichtverspreiding (Haze) en lichtdoorlatendheid (transmissie). (Let op: diffuuscoatings hebben dus een andere werking dan krijtmiddelen).

Optimale situatie

Door te ‘spelen’ met de mate van lichtverspreiding - de zogenoemde Haze factor - wordt een optimale verhouding in lichtbenutting en bescherming voor het gewas gecreëerd. Lichtverspreiding gaat namelijk ten koste van lichttransmissie. Een hoge Haze factor betekent dus minder lichttransmissie, en een hogere lichttransmissie betekent andersom dus een lagere mate van lichtverspreiding.

D-Fuse

Gewassen die goed bestand zijn tegen instraling, zouden met de hoge lichttransmissie en hoge Haze factor van D-Fuse prima uit de voeten moeten kunnen. D-Fuse schermt namelijk slechts 2 tot 3% van het groeilicht en heeft een hoge Haze factor met 86% lichtverspreiding.

D-Fuse Extra

D-Fuse Extra is ook bedoeld voor gewassen die veel licht kunnen gebruiken, maar net wat meer bescherming tegen instraling van de zon kunnen gebruiken. Daarom is de Haze factor in dit middel nog hoger dan in D-Fuse, namelijk 95%. Dit zorgt voor een betere bescherming tegen instraling, omdat een hogere Haze-factor betekent dat het licht en de warmtestraling in dit licht over een groter oppervlak wordt verdeeld. De lichtdoorlatendheid is ook ingesteld om deze gewassen meer bescherming te bieden: 9 á 11% van het licht wordt geschermd.

D-Gree

Binnen de groep licht minnende gewassen zijn ook soorten die wél veel licht nodig hebben, maar duidelijk meer dan andere gevoelig zijn voor warmte en instraling. Een amaryllis of roos zal bijvoorbeeld iets eerder de gevolgen van hittestress ondervinden dan andere sierteeltgewassen. Ook sommige zachte vruchten en bepaalde kruidgewassen hebben behoefte aan veel licht, maar moeten extra beschermd worden tegen de hitte en instraling dan andere gewassen. In dit geval is het product D-Gree een goede oplossing. Deze diffuuscoating bevat pigmenten die groeilicht zoveel mogelijk doorlaten en tegelijkertijd warmtestraling, ofwel het Nabij Infrarood licht (NIR), reflecteren. Met een scherming van 15-20% PAR licht, 46% NIR licht en een Haze factor van 93% zorgt D-Gree voor een duidelijk koeler klimaat in de kas.

Echter, niet alleen gewassen die extra bescherming nodig hebben profiteren van D-Gree. Ook kassen die met veel warmte te maken hebben, hebben baat bij deze diffuuscoating. Denk hierbij aan kassen zonder schermdoek of verneveling, kassen in warmere klimaten, lagere kassen of kassen die door hun ligging meer zon ontvangen. Om ook in deze behoefte van plant en kas te voorzien, is D-Gree ontwikkeld.

Eenvoudig verwijderen

Hoewel deze drie producten op een aantal vlakken van elkaar verschillen, hebben zij ook drie belangrijke overeenkomsten: één dosering, een lange levensduur en een hoge mate van lichtdiffusie. Aan het eind van het seizoen zijn alle drie de producten eenvoudig te verwijderen met een krijtverwijderaar.

DiffuuscoatingsVragen over diffuuscoatings

Krijt- en schermmiddelen specialistHeb je vragen over de verschillende diffuuscoatings, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met onze krijt- en schermmiddelenspecialist Gai Vegter, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Gerelateerde productvideo's


Gerelateerde artikelen

- Wat is diffuus licht?
- Hoe gebruik je een diffuuscoating?
- Hoe zorg je voor maximale scherming en warmtereductie?
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten
Do not delete this link