Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank     Service artikelen    Tips voor veilig werken op hoogte

Tips voor veilig werken op hoogte

Tips voor veilig werken op hoogte
Geschreven door Martin Meuldijk | Laatste update: 16-03-2018

Werken op hoogte draagt grote risico’s met zich mee. Sterker nog: vallen staat op nummer één in de top tien van meest voorkomende bedrijfsongevallen. Daarom is het belangrijk om bij het werken op hoogte de juiste veiligheidsmaatregelen te treffen. Ook in de tuinbouw worden werkzaamheden op (grote) hoogte uitgevoerd, denk maar aan schoonmaak- en reparatiewerkzaamheden aan het kasdek, maar bijvoorbeeld ook bij het uitvoeren van werkzaamheden op buisrailwagens. Daarom zet onze specialist de aandachtspunten van het (veilig) werken op hoogte voor je op een rij.

Werken op het kasdek

Het grootste gevaar bij het werken op het kasdek - bijvoorbeeld om het kasdek te reinigen - is dat veiligheidsvoorzieningen zoals leuningen en hekwerken in de meeste gevallen ontbreken. Dit vergroot de kans op vallen. Met alle gevolgen van dien, want bij een val op het kasdek is er een grote kans dat je door het glas heen valt de kas in. Daarom is het heel belangrijk dat je valbeveiliging draagt. Dit breekt de val en voorkomt dat je op de grond terecht komt.

Om valgevaar zo goed mogelijk te voorkomen, is het verder belangrijk dat je bij werkzaamheden op het kasdek altijd gebruik maakt van de servicerail op het kasdek. Is dit niet mogelijk, gebruik dan een gootrollator. Werk verder altijd met voldoende daglicht of zorg voor voldoende verlichting en werk nooit op het kasdek bij windkracht zes of hoger.

Veilig werken op hoogte in de kas

Ook in de kas wordt op hoogte gewerkt, bijvoorbeeld bij werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden met behulp van een buisrailwagen. Zorg er hierbij altijd voor dat je vooraf goed de veiligheidsinstructies leest en de machine controleert op onder andere scheefstand.

Ook wordt er in een kas weleens gebruik gemaakt van steigers, bijvoorbeeld voor reparatiewerkzaamheden. Controleer voor het betreden van de steiger altijd of de wielen op de rem staan, zodat de steiger niet weg kan rollen.

Valbeveiliging

Bij werkzaamheden die op 2,5 meter boven de grond of op grotere hoogte worden uitgevoerd, is het volgens de Arbowetgeving noodzakelijk om valbeveiliging te dragen. Een veiligheidsharnas is hierbij de beste optie. Dit harnas – wat aan bijvoorbeeld het dak of de steiger bevestigd zit met een vanglijn – vangt zoveel mogelijk kracht van de klap op, waardoor het lichaam bij een klap zo min mogelijk belast wordt. Hierbij is het wel enorm belangrijk dat het veiligheidsharnas op de juiste manier gedragen en ingesteld wordt.

Benodigde producten

Handelen na een val

Wanneer iemand een val maakt, is het belangrijk dat je weet hoe je moet handelen. Wanneer iemand een veiligheidsharnas draagt en na een val in de lucht bungelt, is het zaak dat je diegene zo snel mogelijk naar beneden haalt. Ondanks dat een veiligheidsharnas de druk op het lichaam verdeelt, is het toch niet comfortabel en het kan behoorlijk knellen.

Let op: neem bij het helpen van het slachtoffer ook je eigen veiligheid in acht en tref indien nodig veiligheidsmaatregelen. Als je gewond raakt, kan je het slachtoffer namelijk ook niet (goed) helpen!

Valbeveiliging laten controleren

Om het werken op hoogte zo veilig mogelijk te laten gebeuren, is het belangrijk dat je de valbeveiliging ieder jaar laat controleren door een gecertificeerd bedrijf. Laat het materiaal ook controleren na een val; de meeste vanglijnen voldoen na een val namelijk niet meer aan de veiligheidsnormen.Vragen over werken op hoogte in de tuinbouw

Heb je vragen over werken op hoogte in de tuinbouw, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Martin Meuldijk via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'


Do not delete this link