Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank     Service artikelen    Persoonlijke beschermingsmiddelen    Hoe gebruik je een veiligheidsharnas?

Hoe gebruik je een veiligheidsharnas?

Hoe gebruik je een veiligheidsharnas?
Geschreven door Martin Meuldijk | Laatste update: 20-03-2018

Om veilig te kunnen werken op hoogte, dien je bij het uitvoeren van verschillende werkzaamheden valbeveiliging te dragen. De meest gebruikte vorm van valbeveiliging is het veiligheidsharnas - ook wel valharnas genoemd. Het voordeel van een veiligheidsharnas is namelijk dat het goede ondersteuning biedt bij de billen, waardoor de klap van een val niet met de rug opgevangen wordt. In dit artikel legt onze specialist uit hoe je een veiligheidsharnas gebruikt. 



Veiligheidsharnas aantrekken

Bij het aantrekken van een veiligheidsharnas dien je rekening te houden met een aantal punten, zodat je zeker weet dat je het harnas op de juiste manier aantrekt en dat dit ook goed afgesteld is. Volg daarom de volgende stappen.

  1. Maak alle gespen los.
  2. Zet alle riemen op de maximale grootte.
  3. Controleer of de riemen en banden van het veiligheidsharnas niet in de knoop zitten of gedraaid zijn.
  4. Doe de armen door de armlussen en hijs deze over de schouders. Zorg ervoor dat de banden niet gedraaid zitten.
  5. Maak de gesp op de borst vast en trek deze vervolgens aan.
  6. Maak nu een voor een de beenlussen vast met de gesp en trek deze vervolgens aan. Voor de gespen van de beenlussen geldt dat ze niet te los, maar ook niet te strak moeten zitten. Houd hierbij het volgende aan: er moet een platte hand tussen de band en de heupen passen.
  7. Controleer of alle riemen en banden vast zitten en zorg dat de uiteindes niet uitsteken.

In onderstaande video zie je een demonstratie van het aantrekken van een valharnas.




Onderhoud veiligheidsharnas

Naast het aantrekken zijn ook het onderhouden en controleren van een veiligheidsharnas belangrijke aandachtspunten. Bewaar een veiligheidsharnas bij voorkeur op een droge plek zonder direct zonlicht en zorg dat er geen spanning op het veiligheidsharnas staat. Maak ook alle gespen los voordat je het harnas opbergt.

Is het harnas vuil, dan kan je dit schoonmaken met warm water en milde zeep en hang het daarna te drogen. Let op: het harnas mag niet in de droger!


Controle valharnas

Om de veiligheid zo goed mogelijk te kunnen garanderen, dien je een valharnas ieder jaar te laten controleren door een gecertificeerd bedrijf. Laat een valharnas na een val ook altijd controleren; de meeste harnassen voldoen na een val namelijk niet meer aan de veiligheidsnormen.


Veiligheidsharnas vervangen

Wanneer na een jaarlijkse controle blijkt dat een veiligheidsharnas niet meer voldoet, moet deze uiteraard vervangen worden. Maar er zijn ook indicaties die je er eerder op kunnen wijzen dat een veiligheidsharnas mogelijk toe is aan vervanging:
  • Door gebruik of na een val kan er schade aan het harnas ontstaan in de vorm van slijtage en vervormingen. Gebruik een harnas met zichtbare schade niet zo lang dit niet door een professional gecheckt is. 
  • Verkleuring van een veiligheidsharnas kan duiden op een langdurige blootstelling aan zonlicht. Dit heeft invloed op de stevigheid van het harnas. 
  • Ook vocht kan de stevigheid van een veiligheidsharnas beïnvloeden. Heeft een harnas langere tijd op een vochtige plek gelegen, neem dan geen risico en laat het harnas controleren voordat je het gebruikt. 

Veiligheidsharnassen


Vragen over het gebruik van een veiligheidsharnas

Heb je vragen over het gebruik van een valharnas, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.





Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'






Do not delete this link