Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Overige antwoorden    Werkkleding & -schoenen    Hoe kies je de juiste werkbroek?
 

Werkbroek kopen | Waar moet je op letten?

Werkbroek kopen | Waar moet je op letten?
Geschreven door Martin Meuldijk | Laatste update: 02-02-2018

Veel mensen kiezen voor een werkbroek. Een werkbroek biedt namelijk niet alleen extra comfort tijdens verschillende werkzaamheden, maar ook de benodigde bescherming. Maar hoe kies je dan de juiste werkbroek? Dat is met name afhankelijk van het soort werk dat je doet, maar er zijn ook een aantal extra opties waarvoor je kunt kiezen wanneer je een werkbroek aanschaft. In dit artikel helpen we je bij het kiezen van de juiste werkbroek voor jouw situatie en zetten we de aandachtspunten op een rij.

Waarom een werkbroek?

'Waarom een werkbroek?', wordt er soms gevraagd. Het grootste verschil tussen en werkbroek en een normale broek, is dat een werkbroek speciaal is gemaakt voor het dragen tijdens bepaalde werkzaamheden. Hierdoor is een werkbroek over het algemeen sterker dan een normale broek. Ook is dit comfortabeler en biedt de broek meer bescherming. 

Verder is een werkbroek vaak voorzien van extra zakken, waardoor je makkelijk dingen kan opbergen in je broekzakken tijdens het werk, en van kniestukken zodat je comfortabeler op je knieën kan werken.

Bescherming

De eerste stap bij het kiezen van een werkbroek, is bepalen waartegen de broek bescherming moet bieden. Werk je bijvoorbeeld met chemische gewasbeschermingsmiddelen, dan is het van belang dat je een werkbroek draagt die beschermt tegen vloeibare chemicaliën. Ga je de kas uitspuiten met water en wil je dat de kleding waterafstotend is, dan kun je beter kiezen voor een werkbroek die beschermt tegen slecht weer. En werk je veel in de koelcel, dan wil je juist een broek die je beschermt tegen kou.

EN-normering voor werkbroeken

In hoeverre een werkbroek bescherming biedt tegen een bepaalde (risico)factor, kun je aflezen aan de EN-normering. Dit is een wettelijke normering voor werkkleding. In Nederland gelden de volgende EN-normeringen:
  • EN 342: biedt bescherming tegen kou.
  • EN 343: biedt bescherming tegen slecht weer.
  • EN ISO11612: biedt bescherming tegen hitte en vlammen.
  • EN1149-5: heeft elektrostatische eigenschappen.
  • EN ISO 11611 / EN470-1: biedt bescherming bij laswerkzaamheden en aanverwante processen.
  • EN 13034 / PB[6]: biedt bescherming tegen vloeibare chemicaliën.
  • EN ISO 14116: heeft een brandvertragende werking.
  • EN 471: heeft een hoge zichtbaarheid.

Broeken

Kniestukken

Wanneer je werkzaamheden uitvoert waarbij je regelmatig op je knieën moet werken – bijvoorbeeld voor het uitvoeren van onderhoud – dan is het prettig als je een broek hebt waar je kniestukken in kunt zetten. Deze beschermen de knieën tegen de harde ondergrond en maken het werk op die manier comfortabeler. Er zijn ook werkbroeken met verstevigde kniestukken en kruipbroeken. Deze bieden de knieën meer bescherming dan standaard werkbroeken, maar minder bescherming dan een werkbroek met losse kniestukken.

Extra opties

Sommige werkbroeken bevatten extra opties, zoals de hierboven genoemde verstevigde kniestukken, broekzakken met ritsen en/of een hamerlus. Voor bepaalde werkzaamheden is dit handig. Houd hier dus rekening mee bij het kiezen van een werkbroek.

Maat van de werkbroek bepalen

Om de juiste maat te bepalen, kan je gebruik maken van onderstaande tabel. Hierin staan de confectiematen en jeans maten weergeven, zodat je deze met elkaar kan vergelijken.

Maattabel werkbroeken

Let op: deze tabel is slechts een indicatie; ieder merk hanteert eigen maatverhoudingen.

Bedrukken van werkkleding

Wil je dat het personeel werkkleding draagt waarop duidelijk te zien is voor welk bedrijf ze werken? Dan kun je ervoor kiezen om werkbroeken te bedrukken. Je kunt dan zelf de plek van bedrukken en het soort opdruk bepalen. Vragen over werkbroeken

Heb je vragen over het kiezen van de juiste werkbroek, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Martin Meuldijk via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'


Do not delete this link