Shop
Kennisbank
Overige antwoorden
Werkkleding & -schoenen
Hoe kies je de juiste werkbroek?
Werkbroek kopen | Waar moet je op letten?

Geschreven door Martin Meuldijk | Laatste update: 02-02-2018
Veel mensen kiezen voor een werkbroek. Een werkbroek biedt namelijk niet alleen extra comfort tijdens verschillende werkzaamheden, maar ook de benodigde bescherming. Maar hoe kies je dan de juiste werkbroek? Dat is met name afhankelijk van het soort werk dat je doet, maar er zijn ook een aantal extra opties waarvoor je kunt kiezen wanneer je een werkbroek aanschaft. In dit artikel helpen we je bij het kiezen van de juiste werkbroek voor jouw situatie en zetten we de aandachtspunten op een rij.
Waarom een werkbroek?
'Waarom een werkbroek?', wordt er soms gevraagd. Het grootste verschil tussen en werkbroek en een normale broek, is dat een werkbroek speciaal is gemaakt voor het dragen tijdens bepaalde werkzaamheden. Hierdoor is een werkbroek over het algemeen sterker dan een normale broek. Ook is dit comfortabeler en biedt de broek meer bescherming.
Verder is een werkbroek vaak voorzien van extra zakken, waardoor je makkelijk dingen kan opbergen in je broekzakken tijdens het werk, en van kniestukken zodat je comfortabeler op je knieën kan werken.
Bescherming
De eerste stap bij het kiezen van een werkbroek, is bepalen waartegen de broek bescherming moet bieden. Werk je bijvoorbeeld met chemische gewasbeschermingsmiddelen, dan is het van belang dat je een werkbroek draagt die beschermt tegen vloeibare chemicaliën. Ga je de kas uitspuiten met water en wil je dat de kleding waterafstotend is, dan kun je beter kiezen voor een werkbroek die beschermt tegen slecht weer. En werk je veel in de koelcel, dan wil je juist een broek die je beschermt tegen kou.
EN-normering voor werkbroeken
In hoeverre een werkbroek bescherming biedt tegen een bepaalde (risico)factor, kun je aflezen aan de EN-normering. Dit is een wettelijke normering voor werkkleding. In Nederland gelden de volgende EN-normeringen:
- EN 342: biedt bescherming tegen kou.
- EN 343: biedt bescherming tegen slecht weer.
- EN ISO11612: biedt bescherming tegen hitte en vlammen.
- EN1149-5: heeft elektrostatische eigenschappen.
- EN ISO 11611 / EN470-1: biedt bescherming bij laswerkzaamheden en aanverwante processen.
- EN 13034 / PB[6]: biedt bescherming tegen vloeibare chemicaliën.
- EN ISO 14116: heeft een brandvertragende werking.
- EN 471: heeft een hoge zichtbaarheid.